Tue. Sep 27th, 2022

Björn gedda skådespelare /\ Det här är skådespelaren som är född i Solna men uppvuxen i Boden. Han heter Björn Roger Gedda. När Johanna Sällström var barn var han hennes styvfar.

Björn gedda skådespelare
Björn gedda skådespelare

Gedda har en personlig koppling till Intiman, där han fick sina kretsar skakade under en föreställning av Tartuffe 1965, vilket är anledningen till att han är så välkänd inom teatern. Han läste inte för en psykolog som han planerat att göra. Istället ledde besöket till att han blev skådespelare.

Gosta Terserus, en legendarisk teaterlärare i Stockholm på 1960- och 70-talen, undervisade där från 1965 till 1966. Under 1960-talet var Björn en del av en gruppteater som hette Pistolteatern och han stod ofta på scenen. Många arbetade med honom för att starta det som nu är Dalateatern.

Till dem hörde Gert Fylking och Henning Mankell. För Björn ledde det till arbete på Norrbottensteatern och sedan Stockholms stadsteater, där han arbetade i 33 år och spelade många olika roller.

När han först funderade på att bli psykolog och musiker sa en vän att han borde bli skådespelare. Hans studier i teaterhistoria och gatuteater började när han gick på college. Shenning Mankell, en välkänd deckarförfattare som åkte på turné med honom, hjälpte honom att sätta upp en gratis show. Han gjorde sin scendebut 1969 på Pistol Theatre i Director Ubu, vilket var lite skandalöst.

Han gick genom Riksteaterns skolteatergrupp (Kopparberg ensemble) 1970-71 och sedan Stockholms stadsteater 1971.

Annars är det på grund av deckare som Hassel och Beck och novelluppläsningar i Sveriges Radio som Björn är mest känd. Hans första framträdande framför kameran är kanske inte så välkänt som det borde vara. Trtan är ett tv-program som många älskar (1972).

Björn är även ledamot i styrelsen för cirkusskolan Zin-Lit i Ystad. Dessutom har han även regisserat och medverkat i sommarpjäsen Ett dyngbröllop på Haneberg, som sätts upp i Björns hemstad Näshulta utanför Eskilstuna.

Under sitt gästspel på Malmö Dramatiska Teater spelar Björn för fjärde gången granar i Körsbärsträdgården, denna gång som tjänare. Detta är ett intressant faktum.

Mycket av tiden är Björn Granath bra på att dubba. Han har också mycket empati och mycket energi när han säger saker. Oavsett vad gör Björn ett bra jobb med rollen som Anger.

Han gör också ett bra jobb med att hålla karaktärens ande vid liv. Det är synd att Björn dog förra året, men det är inte hans fel. Björn Gedda: Jag vet inte vad jag ska säga om det här.
Många människor i Disney Infinity 3.0 talar som de gjorde i sin originalfilm, men det finns ett fåtal personer som inte talar som de gjorde i filmen.

I ett fall är rösten för Anger inte Björn Granath, utan snarare Björn Gedda (1942-), som dubbade spelet. Lite konstigt att båda Ilskas röster har samma förnamn, och även samma för- och efternamn.

Det spelar ingen roll, dock. Björn Gedda gör ett bra jobb och låter mycket som Björn Granath. Det ligger också mycket empati i detta, samt en bra röst. En fortsättning på Insidan ut är något jag hoppas ska hända. Jag hoppas att Björn Gedda ska spela rollen igen. Även om Björn Gedda tog över som Skrattis i Toy Story 4 så hade jag inte varit ledsen. I den filmen spelar Gedda redan Herr Kotten, så det är inte särskilt troligt.

Men först står födelsedagen i kalendern. Att intervjua Björn Gedda innan dess är som att försöka jonglera med tio eller elva bollar.

Samtalet sprider sig åt alla håll. Den börjar i Näshulta och slutar där. Den går genom Norrland och Stockholm, ner till Europa, och tillbaka igen. Han pratar om teater, musik, cirkus, bastu, familj och kvinnor. Skrattar, drar skämt, minns och berättar historier.

Björn gedda skådespelare
Björn gedda skådespelare

Genast börjar hon sjunga. Det spelar ingen roll att vi är i ett slutet samtalsrum, för basrösten hörs på redaktionen. Många tittar på oss med gillande blickar. Det är vad folk säger. – Körsång, säger han, är en dröm som går i uppfyllelse. Jag gillar hur delarna i en låt möts när man sjunger tillsammans. I Näshulta är jag med i två körer:

en manskör och en som är blandad med andra människor. Vi har många idéer för hur man kan växa verksamheten, hur man kan få fler att komma till kyrkan och hur man kan göra det mer intressant. Björn Gedda kunde ha varit journalist om han varit mer försiktig. Eller psykiatriker, som han hade många planer för.Det visar sig dock att jag är mer intresserad av mig själv än jag trodde. Så jag bytte snabbt riktning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.