Sun. Oct 2nd, 2022

Suzanne Axell Familj /\ Suzanne Axell är en svensk journalist och TV-värd. Hennes program, Frga doktorn, var på SVT. Hon har även arbetat som journalist på bland annat Expressen, Aftonbladet och Arbetet. Hon har även arbetat för lokalradion i Uppland samt i Stockholm och för Sveriges Radios P4-radio.

Suzanne Axell Familj
Suzanne Axell Familj

1980 började hon sin karriär inom media. När hon jobbade på Expressen var hon kriminalreporter. När hon jobbade på Arbetet var hon musikreporter. Det var 1990 och hon tackade nej till ett jobb på Aftonbladet för att istället jobba på lokala radiostationer. I fem år arbetade hon på Radio Uppland. Hon höll ett tal om Parasollet på stationen.

Radio Stockholm och Sveriges Radio fanns båda i hennes hemstad Stockholm. 1999 började hon presentera SVT-dagsprogrammet Go’kväll i Norrköping. Hon gjorde mer än 300 shower.

Sedan 2003 har hon varit programledare för hälsofaktaprogrammet Frga doktorn på samma tv-station. När Frga doktorn kom ut 2005 hjälpte Axel till att skriva boken tillsammans med andra människor. Skådespelerskan Marie Göranzon intervjuades också i boken.

Rysslands Tjernobylstiftelse har gett Axell ett pris för hennes berättelser om Natasha Andersson och hennes arbete med barn som bor i området kring Tjernobyl. Axell har varit med i SVT:s frågesport P spret tre gånger: 2004, 2005 och 2006. Först tog hon och Peder Lamm sig till semifinal de två första gångerna.

Axell och Wedebrand har varit tillsammans i nästan 40 år nu, och de älskar varandra fortfarande väldigt mycket. De senaste 30 åren har de bott i samma lägenhet i Stockholms innerstad, och de trivs väldigt bra med sitt liv där. Suzanne sa till Leva & Bo att stilen på huset är:

Som någon som känner dig väl är den här personen väldigt varm. Det finns några gardiner i mitt kvarter som har varit desamma sedan 1998. Jag vill inte vara en av dem. Jag spenderar mycket pengar på ljus och blommor, men jag använder dem inte.

Tidigare bodde de på Södermalm med katterna Strix och Mimmi. Suzanne gör research och manusarbete hemma och Jörgen jobbar som konsult inom IT. Vid något tillfälle blev det för trångt. Det är sant att Suzanne inte gillar barn, men det har inte varit några barn i huset.

Strix och Mimi var våra katter när vi bodde på Södermalm. Innan dess bodde vi hos dem. En väldigt fin lägenhet, men när vi jobbar hemma blir den för liten. Trots att vi har vuxit får vi ändå åka på studieresor tillsammans. Svans är en katt som hittades i Roslagen.

Det är den vackraste katten vi någonsin haft. När man jobbar tillsammans blir det väldigt intensivt. Du måste ha tålamod och vara snäll. Sedan “Let’s dance” startade har jag sprungit runt. I 18 år arbetade jag med “Fråga doktorn” och gjorde allt efterforskningar och skrev hemma.

Hon pratade också med Franken om sin barndom och hur den har format vem hon är idag. Åren efter att hennes pappa lämnade växte hon upp med en ensamstående mamma och två systrar.

Det här är vad jag lärde mig när jag var åtta år gammal: Man kan inte alltid vara säker på vad som kommer att hända i den verkliga världen. Så jag tar inget för givet, säger Niklas Strömstedt. Axell säger att han inte kommer att göra det heller.

Det står att hon såg sin mamma jobba mycket när hon var ung. Hennes man, Jörgen Wedebrand, tog beslutet tillsammans att de inte ville ha några egna barn när de var små.

Under kriget jobbade han som kock i Sveg när det var -40 grader ute. Efteråt öppnade han och hans bror en livsmedelsbutik på Kungsholmen. De jobbade som svin. Julafton gick han till jobbet på morgonen och somnade alltid i en fåtölj efter att han kommit hem och ätit mycket mat.

Under hela sitt liv var morfar alltid intresserad av mat. Trots att han har dött pratar folk fortfarande om den fantastiska maten han gjorde. Han var riktigt bra på att koka soppa på en nagel.

Samma sak: Suzanne och hennes Jörgen har ingen bröllopsplan. Suzanne sa till The Year Around 2014:

Mina vänner har haft mycket tid att gifta sig och göra slut under den tid jag har känt Jörgen. Att vi fortfarande är ett par betyder att vi måste göra något rätt, eller hur?

I samma text pratade hon om hur viktigt det är att låta varandra ha sina egna liv samtidigt som relationen. – Jag är ingen tjej som gillar att sitta och hålla i hand. Jörgen får inte så många telefonsamtal från mig när vi inte är tillsammans. Jag gillar inte tjejer som gör mannen hela livet. “Nu är Suzanne på äventyr igen.” Så här sa Suzanne till Femina när hon pratade med henne inför Let’s Dance 2021.

Suzanne Axell Familj
Suzanne Axell Familj

– Jag är inte en person som någon hejar på på något sätt eller tänker ”Gud vad konstigt”. Men de hejar. Suzanne: Katten saknar mig för att jag inte är hemma lika mycket och spenderar mer tid med min danspartner Tobbe just nu.

Från min farfars tid gjorde han en fantastisk bucklingsallad. Vi har många traditioner från den tiden. Det är svårt, men det receptet är hemligt. Vi gör också lite av vår egen sill eftersom vi alla älskar sill. Det finns också ett mycket bra k

Leave a Reply

Your email address will not be published.