Sat. Oct 1st, 2022

Maja Dahlqvist Familj /\ Hon är svensk längdskidåkare för klubben Falun-Borlänge SK. Det finns några klubbkompisar i Falun-Borlänge som är långt borta. Snart kommer en måltid. De bor på ett pensionat nu.

– Maja Dahlqvist skrattar och säger att hon och hennes vänner är “som en stor familj”. Under sommaren och hösten vänjer sig Kevin Bolger vid vädret i Sverige och gillar det. Att ha stängt amerikanska gränser gjorde det lätt för honom att komma till Sverige.

Maja Dahlqvist Familj
Maja Dahlqvist Familj

När Kevin Bolger kommer tillbaka säger han: “Hon är bara glad att jag är tillbaka så hon har någon som tar hand om disken och ser till att köket är rent.”

Svaret är nej, men det hade varit jobbigt att träna hela sommaren och inte synas. Vi lär känna varandra bättre när vi stannar här ett tag under sommaren och nu inför säsongsstart.

Jag är som sagt en envis, positiv, tuff och rastlös person som gillar att vinna, tävla, träna, min familj och mina vänner. Jag gillar också Veronica Maggio, att äta och baka och shoppa och fika, gå till stranden och fiska. Hatar å andra sidan att behöva diska och förlora. Den bästa skidåkaren i världen borde vara ditt huvudmål.

I Dresden World Cup kom hon tvåa i sprinten och fick sin första pallplats. Det var dagen efter som hon sprang Stina Nilsson i sprintstafetten och hjälpte Sveriges andralag att vinna loppet.

Maja Dahlqvist Familj

Andraplatsen i solosprinten och förstaplatsen i sprintstafetten med Stina Nilsson blev hennes också 2019. Hon sprang även ut Jonna Sundling och Maiken Caspersen Falla i loppet 2019.

Så hände vid världsmästerskapen 2019. Hon och Stina Nilsson vann sprintstafettguldet 2019.

Maja Dahlqvist är en längdskidåkare som varit väldigt bra i världscupen. Hon har vunnit fyra raka sprintlopp.

I sitt hem i Borlänge är föräldrarna Bengt-Ove och Marianne Dahlqvist exalterade över dotterns prestationer – och kanske lite för mycket ibland.

“Vi kan inte prata”, säger Bengt-Ove. Han berättar att Marianne till och med skadade vaden när hon ryckte i soffan i helgen, varför vi inte kan prata.

Skidgymnasiet i Mora hade också mycket idrott. Mariann berättar att det var många från Domnarvets GoIF som flyttade samtidigt.

– Bengan säger att om hon hade gått på friidrottsgymnasiet i Falun så hade hon inte kunnat flytta hemifrån.

På grund av honom är hon där hon är nu. – Jag har aldrig spelat ett spel med mina barn. Så här säger mannen och skrattar åt: Jo, en gång i ett Emil-spel för det var så långt.

Jag tror att vi kommer att kunna bryta bubblorna mer i år än vi gjorde förra året. De vet att vi kommer att ses av dem. Förra året kunde vi inte gå någonstans.

Det är bättre om vi pratar om det. Maja Dahlqvist säger att andra åkare måste åka fram och tillbaka mellan sina familjer och världscupen oftare nu än tidigare.

Kevin Bolger tror också att det blir fler chanser och att landslagscheferna kommer att kunna jobba runt FIS:s regler.

– Jag tror att det kommer att bli många bra samtal mellan våra tränare och de svenska tränarna.

Han säger att det kommer att bli bubbeltester och covid-tester vid världscupen.

Det råder det ingen tvekan om hos Maja. När man ser dem som en familj kanske man kan komma in. Vi har inte tittat så mycket på det, säger han. På pallen såg hon alltså väldigt bra ut. Hon var i form resten av sitt liv.

Maja Dahlqvist Familj
Maja Dahlqvist Familj

Det här är förstås väldigt roligt som förälder, men det kan också vara väldigt nervkittlande. När Maja och Jonna Sundling körde ihop föll de i sista kurvan av världscupfinalen i sprinten. De tänker fortfarande på det ögonblicket med mycket rädsla i hjärtat.

– Det var som en dröm. Marianne säger att hon tycker så synd om dem.
Sedan vann Stina Nilsson och Maja sprintstafetten och de fick spela igen strax efter. – Då var det så skönt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.