Sun. Oct 2nd, 2022
Nyamko sabuni man
Nyamko sabuni man

Nyamko sabuni man /\ Nyamko Ana Sabuni, politiker från Sverige, har varit Liberalernas ledare sedan juni i år. Som jämställdhetsminister tjänstgjorde hon 2006–2013 i den svenska regeringen som integrationsminister.

Sabuni valdes in i underhuset som medlem i det liberala partiet 2002. I juni i år blev Sabuni den första partiledaren i Sveriges riksdag som både är en etnisk minoritetsmedlem och en flykting.

Bujumbura


Hon föddes i Bujumbura, Burundi, där hennes far, en zairisk vänsterpolitiker, landsförvisades och levde gömt.

Sabunis


Medan hennes far är kristen, är Sabunis moderlinje en muslim. Som ett resultat av familjens framgångsrika ansökan om politisk asyl i Sverige är Sabuni född och uppvuxen i Kungsängen, en stad norr om Stockholm.

Under tiden på Uppsala universitet tog hon juridik innan hon gick över till Mälardalens högskola i Eskilstuna för att fokusera på migrationspolitik, samt Berghs School of Communication i Stockholm för att fokusera på information och mediekommunikation.

Från det äktenskapet hade hon två söner, Joel och Michee, som nu är vuxna. Som icke-religiös person har hon inte gjort någon hemlighet av detta.

Nyamko sabuni man

Nyamko Sabuni är den 467:e yngsta personen som är född 1969, enligt FN. Före henne finns Rick Fox, Lotay Tshering, Eric Wynalda och Wood Harris. Brandy Ledford, Sam Cassell, Ari-Pekka Nikkola, Jesse L. Martin och Wendi McLendon-Covey följer efter.

Från 1996 till 1998 satt Sabuni i styrelsen för Liberala Ungdomen i Sverige. En av anledningarna till att hon blev aktiv i politiken var mordet på den ivorianske flyktingen Gerard Gbeyo 1995 av en svensk nynazist i byn Klippan.

Efter sitt val fattade hon ett allmänt erkänt beslut att sluta finansiera Centrum mot rasism, den organisation som hennes farbror Mkyabela Sabuni Sabuni var direktör vid den tiden.

Sabuni skrev en åsiktsartikel i Expressen den 17 juli 2006 och argumenterade för att alla skolflickor borde genomgå gynekologiska kontroller för att förhindra könsstympning.

Ett förbud mot hijab för tjejer under 15 år och införandet av hedersmord som en egen brottskategori är bland de förslag hon har lagt fram i Sverige.

När hennes bok Flickorna vi sviker kom ut i juli 2006 handlade den om kvinnor i Sverige som levde under rädsla för hedersvåld.

Nyamko sabuni man
Nyamko sabuni man

Leave a Reply

Your email address will not be published.