Sun. Oct 2nd, 2022

Charlotte kalla familj /\ längdskidåkaren Marina Charlotte Kalla har tävlat internationellt sedan säsongen 2003–04.

Hon är med i det svenska laget. Kalla är trefaldig olympier. Hon vann sin första olympiska guldmedalj i 10 km fristil vid vinter-OS 2010 i Vancouver.

Charlotte kalla familj
Charlotte kalla familj

Under skiathlontävlingen i Sotji tog Kalla en silvermedalj. Under det klassiska loppet den 13 februari tog han även en silvermedalj.

Hon sprang den sista etappen av 4 x 5 km damstafetten, som ägde rum den 15 februari. Hon startade på tredje plats, 25,7 sekunder efter förstaplatsen och 19,9 sekunder efter andraplatsen. Hon klippte gapet helt och gick om sina konkurrenter på sista sträckan, vilket gav Sverige guldmedaljen.

Sveriges bästa kvinnliga olympier genom tiderna är Charlotte Kalla, som är mamma till nio OS-medaljer, flest av alla kvinnor i historien. När skiddrottningen fyller 35 år blir det hennes fjärde raka OS. I nästa stora dröm vill jag bli en väldigt annorlunda mamma.

Idag bor Charlotte i Sundsvall med sin pojkvän som är därifrån och de går i skolan där. Hon flyttade från stersund, där hon har bott sedan hon var 20 år, till en annan ort. Hon vet inte var hemmet är.

Charlotte kalla familj

Jag flyttade från Tärendö så tidigt. Jag flyttade först till Gällivare för att gå på gymnasiet, och sedan till stersund när jag var 20 år för att kunna gå på college.

I Sundsvall är jag redan väldigt nöjd. Jag behöver inte åka skidor som jag gjorde i stersund och Gällivare, men jag har mycket kvar att göra. Det gör att det känns mer som hemma.

Det är söndagsmorgon hemma i Sundsvall. Tidigt också. Hon är också otålig.

Efter det ska hon säga att “sömnen slutade tidigt den morgonen”. Hon hade redan varit uppe sent.

Även om Charlotte Kallas 34-åriga liv bara hade börjat är det här också en av de mest smärtsamma dagarna i hennes liv.

För hon har satt en deadline för sig själv: Söndagen den 20 mars är deadline för mitt arbete. Sedan ska jag bestämma mig för vad jag vill göra som skidåkare resten av livet. Och nu är det dags.

Hon är vid köksbordet. Hon har redan druckit sitt kaffe. Hans morgontidning var klar. Och han bestämde sig.

Men resten av huset är tyst. Fredrik Karström, som bor hos oss, sover fortfarande. Även om Charlotte Kalla inte kan vänta längre måste hon till slut gå vidare.

Charlotte Kalla: – Jag tänkte äntligen, “Nej, nu måste han ha sovit hela vägen.”

Charlotte Kalla ska ha börjat åka skidor när hon var sju år. När hon var tonåring gick hon på skidgymnasiet i Gällivare, vilket har hjälpt många att bli bra skidåkare.

Det ser ut som att Charlotte Kalla vill bilda familj. Men hon har en plan för att få detta att hända samtidigt som skidorna ställs undan.

Charlotte berättade för The Women’s World 2014 att det var det hon tyckte om män och kvinnor.

– Jag vill ha barn, och jag hoppas att det kommer att hända. Men det är inget som kommer att hända snart. Skidåkning skulle vara den sista sporten jag någonsin skulle utöva, så min plan var att sluta först. Som Charlotte sa då, “Vi borde gå vidare för ett annat OS.”

I Sundsvall heter Charlottes pojkvän Fredrik Karlström. Han är mäklare och bor där. Hon pratade om deras förhållande för första gången i november i år, 2019.

Charlotte: – Vi har det bra tillsammans, men jag vill inte prata om mer än så i mitt privatliv, sa hon.

Alla känner inte till Fredrik Karström, men han är inte helt okänd. Det står att han jobbar för Länsförsäkringar och att han finns på deras hemsida.

Det här är helt klart ett av de bästa och coolaste minnen jag har haft hittills i mitt jobb. Jag var i mitt livs bästa form när jag vann med ett lag. Folk säger att Charlotte kan gå nästan hur fort hon vill nu när allt löste sig.

När hon var senior har hon tagit 22 medaljer i OS och världscuperna. Sex var guld, och resten var silver eller brons. 2018 hade en guldmedalj och tre silvermedaljer.

Folk åkte skidor i Falun vid intervjutillfället, men det gick inte särskilt bra. – Så fort jag inte kunde svara på hans frågor på finska blev han nästan arg på mig. Så,

Charlotte kalla familj
Charlotte kalla familj

jag brukar säga att jag kan lite finska och meänkieli när jag pratar om mig själv i nyheterna.

Årets världscup är i full gång och Charlottes skidkarriär likaså. Hon vet att det blir ett slut på hennes elitidrottskarriär, men hon bryr sig inte.