Mon. Sep 26th, 2022
Dr Mouna Familj
Dr Mouna Familj

Dr Mouna Familj /\ Med-ec, neurovetenskapsman, entreprenör och TV-personlighet: det är Mouna Esmaeilzadeh.

Institutet

Vid Stockholm Brain Institute vid Karolinska Institutet doktorerade hon i neurovetenskap. Hon dyker ofta upp i svensk tv för att diskutera vetenskapliga och tekniska ämnen.

Sverige


Mouna Esmaeilzadeh, ursprungligen från Teheran, flyttade och hennes familj till Stockholm, Sverige, när hon bara var tre år gammal. Hennes äldre bror är Saeid Esmaeilzadeh. Rasmus Ingerslev, en av grundarna till Barry’s Bootcamp, är hennes man, en dansk entreprenör.

Dr Mouna Familj

Stockholms universitet och Universitetet i Oslo gav Esmaeilzadeh hennes kandidatexamen i filosofi, och hon fortsatte med sin magisterexamen där.

Vid Karolinska Institutet fick hon sin läkarlegitimation 2005 och en neurovetarexamen från 2011 med inriktning på PET-avbildning av hjärnan samt hjärnans dopaminsystem.

Hennes avhandling hade titeln “Mot en ny behandling av Huntingtons sjukdom” och skrevs vid Karolinska Institutets institution för klinisk neurovetenskap.Let’s Dance 2022, en dokusåpa på TV4 med kända dansare, har henne som tävlande.

I TV4:s Nyhetsmorgons Nyhetsmorgon är oina Esmaeilzadeh läkaren och hjärnforskaren som gör vetenskapen begriplig för oss. Men hans karriär började långt innan detta. Vi börjar från början.

Den iranska revolutionen ägde rum den 15 april 1980 i Teheran och Mouna Esmaeilzadeh Ingerslev dödades. Som en följd av det politiska klimatet i landet under Mounas första levnadsr tvingades familjen fly. Familjen lämnade Iran 1983.

Det gick fort utför i Flyktens våningsplan. Familjen tog en skakande vandring över de kurdiska bergen i 25-gradersväder och snöstorm.

Så långt tillbaka som tredje gången Mouna bodde där var allt inom räckhåll för att ta sig dit. Efter en olycklig händelse under en mörk natt sprang han till sin mammas familj och hamnade i den djupa mossen.

När familjen äntligen hade hittat henne hade hon slutat röra sig och sjönk ner i en djup dvala. Efter att ha sökt efter hjälp i en kurdisk bergsby flöt hon som en hägring ovan marken.

Hon har erkänt att hans upplevelser av att vara så nära döden har gjort honom missnöjd med livet.

Den 6 februari 1983, mot alla odds, kom familjen äntligen till Sverige och bosatte sig i Husby, Stockholm, efter att ha tillbringat flera timmar på ett flyg från Flen. Mounas föräldrar fortsatte sin kamp för demokrati och frihet även i Sverige.

Kanske såg du henne i NobelStudion, Nyhetsmorgon, eller Svenska Powerkvinnor. Vi börjar med att prata med 41-åriga Mouna Esmaeilzadeh, mer känd som “Doctor Mouna” i media. Nyheter24 svarar på fem vanliga frågor om hjärnforskning.

Dr Mouna Familj
Dr Mouna Familj