Thu. Oct 6th, 2022
Johanna Sällström Dotter
Johanna Sällström Dotter

Johanna Sällström Dotter /\ Johanna Sällström, som spelade Linda, Kurt Wallanders dotter, engagerade sig vid 32 års ålder.

överlevnad

Roy, hennes pappa, delar med sig av sin historia om överlevnad och återhämtning, nio år efter tragedin. En gammal byrå med torkade blommor och ljus, samt många foton på Johanna Sällström i olika åldrar finns på det röda hemmet i Hällekis.

helgerna

En minneslund kan ses i trädgården. På helgerna säger Roy Sällström att han tänder ljus och sätter sig ner med sin dotter för att prata.

Jag tror på själens efterliv, även efter döden. Hon har lämnat den här världen, men jag tror att hon fortfarande finns i mitt hjärta.

När Johanna var yngre gick hon i Waldorfskolan i nio år i Hälsingland, där hon växte upp. Södra Latins teaterprogram i Stockholm blev varmt rekommenderat av en lärare efter att hon deltagit i en skolföreställning.

Så fort hon fick klartecken av sin mamma flyttade Johanna in hos henne. Roy flyttade till Stockholm ett år senare för att komma närmare sitt enda barn.

När Johanna var barn hade hon fördelen att växa upp på landet. När hon började gymnasiet i Stockholm blev hon lite häpen över vardagens tempo.

Efter att ha börjat på teatern tog Johannas karriär fart, med framträdanden i Tre Kronor och Hans och hans på tv och i filmer som Under ytan.

När Johanna och hennes tvååriga dotter Talulah tog en välbehövlig semester till Thailand hade hon precis landat den kvinnliga huvudrollen av dottern Linda i Kurt Wallander-filmerna. Johannas traumatiska upplevelser i kölvattnet av tsunamin gjorde ett bestående intryck på henne.

Under tiden i Thailand började Wallander-filmerna spelas in i Ystad. Tretton filmer skulle spelas in på mindre än två år. Johanna hade det väldigt svårt under den här perioden. Som ensamstående mamma fick hon hänga med i ett hektiskt schema.

Hon fortsatte med teater efter Wallander, både i Roslagen och Lund. Det var då det gick sönder, hon kunde inte ta det längre och föll i ett psykotiskt tillstånd, tillägger Roy innan han blir tyst. “Hon hörde röster och tappade kontakten med verkligheten.”

För vintern pendlade Roy till Malmö för att se och försöka hjälpa sin dotter Johanna, som förts in på mentalvård.

Johanna hade tagit sitt liv när han var i Spanien och sålde sin mammas hus i februari och telefonsamtalet kom när han kom tillbaka.

Som om hela min kropp hade spruckit, verkade det som om allt hade kollapsat.

Efter mycket diskussion beslutades att Johannas begravning skulle hållas på Järna utanför Stockholm, där hon hade konfirmerats. Roy hade en stark önskan att vara med Johanna när hon tog sig från Malmö till Stockholm.

Johanna Sällström Dotter

Begravningsbyrån ordnade så att Johannas kista transporterades i en bil med bara jag i. Det var som om vi var på vår sista resa.

Som anhörig tror jag att du måste vara uppmärksam på din egen röst och bortse från vad andra har att säga.

Ett år hade gått sedan förlusten av Johanna då Roy tvingades ta ledigt från jobbet på grund av sjukdom. Han kunde inte sluta tänka på Johanna och sucka under andan.

Under behandlingen upptäckte han hur han kunde minska sin smärta genom att gradvis minska den tid han spenderade på att tänka på det.

Roys tillfrisknande har bland annat hjälpts åt av musiken och trädgården. En minnesföreställning hölls på ettårsdagen av Johannas död, där han och 15 artister framförde sånger som hans dotter älskat, till hennes minne.

Sedan Johannas död har Roys sorgearbete berikats avsevärt genom att gå på hennes konsert.

En dag gick en kille fram till Roy och avslöjade att hans dotter hade dödats när tåget han var på träffade henne. Då insåg Roy att han inte var den enda som gick igenom vad han var.

– Då kom jag fram till att jag inte är den enda som varit där. – När jag insåg att andra gått igenom – och överlevt – samma händelse gav det mig en känsla av släktskap.

Det har gått tio år. Skådespelerskan Johanna Sällström hittades död i sitt hem i Malmö den 13 februari 2007, på tjänstledigt från psykiatrin. Hon var 32 år när hon begick självmord.

Roy Sällström, hennes pappa, tycker att sorgen aldrig försvinner. Han är hemsökt av det. Han kan fortfarande tydligt höra Johannas röst, se henne framför sig och känna lukten av henne som om hon vore ett nyfödd spädbarn.

I slutändan finns det alltid där, och det försvinner aldrig. Men en persons sorgeprocess förändras efter tio år.

Johanna Sällström Dotter
Johanna Sällström Dotter