Thu. Oct 6th, 2022
Peter Larsson Sångare Familj
Peter Larsson Sångare Familj

Peter Larsson Sångare Familj /\ Peter Larsson frå “Jag uppskattar lugnet och familjen”Peter Larsson, Älvdalens älskade ambassadör, är populär. Det har han varit sedan Larz-Kristerz slog igenom tv-rutan i Dansbandskampen.

Mellan spelningarna

Bandet, som nyligen släppt ny musik, turnerar normalt över hela landet. Mellan spelningarna uppskattar Peter lugnet hemma i Älvdalen.

tempot

Han uppskattar det långsammare tempot och närheten till nära och kära – här är livskvaliteten.Som turnerande dansbandssångare i Larz-Kristerz åstadkommer Peter Larsson något

100 spelningar per år. En vardag som fått den folkkära frontfiguren att betrakta sin hemstad Älvdalen som Sveriges kärna.

– Vart vi än går – till Östersund, Örebro, Västerås eller Oslo – är det alltid lika långt. Det är 300 mil överallt. Många andra band som härstammar från södra Sverige, de brukar ha mycket längre tid på sig, tillägger Peter Larsson.

I mötet med publiken får vi höra vad musiken betyder för de som lyssnar. Ibland blir man förvånad. Det känns fantastiskt. ”

Larz-Kristerz fick sitt enorma genombrott när de vann SVT:s program Dansbandskampen 2008. De har sedan dess fortsatt att bygga en egen nisch inom dansbandssverige. Men till en början behandlades bandet med mycket misstro.

Många såg dem som ett skämt. De sa: “Du förstör branschen”. Man insåg inte att bandets uttalande i själva verket var en kärlekshyllning till 1970-talets dansbandskultur.

Genombrottet följdes av ytterligare några hektiska år. Spelningar med kravallstaket och vakter. Över tvåhundratusen skivor såldes.

En hysteri som gradvis utvecklades till ett mer kontrollerbart tempo. Julhelgen 2018 visade SVT dokumentären Ska vi dans och 2019 medverkade Peter Larsson i TV4:s program Stjärnornas stjärna.

Under våren gav bandet ut sitt nya album Lättare sagt och godt, där de jobbar med Plura ochKalle Moraeus. Och de har så smått börjat planera för sitt 20-årsjubileum 2021.

Ett rikare liv: träffar Peter Larsson hemma i Kyrkbyn i Älvdalen. Peter är van vid jobbet som ambassadör för staden. Här har han och bandet sitt ursprung.

– Till att börja med var alla medlemmar härifrån. Men genom åren har vi förstört DNA-poolen lite. Nu har vi en medlem från Falun, säger Peter Larsson.

Peter Larsson Sångare Familj

Innan Larz-succén var Kristerz’s Älvdalen utan tvekan mest känd för Hagström, dragspelsmärket som började tillverka elgitarrer och förstärkare i slutet av 1950-talet.

Instrument som för närvarande har kultstatus. När Larz-Kristerz gjorde sin första föreställning på Barnens dag i Älvdalen 2001 använde

de bara instrument och utrustning från Hagström. Och de spelade i scenkläder från 1970-talet som de hade skaffat från andra lokala dansband.

Så småningom började bandet sy upp sina egna spektakulära scenkostymer – ett grepp som blivit deras signum.

Peter Larsson bor med sin sambo Linda och två foxterrierhundar i ett hus från 1957. I vissa rum har man valt att inreda med möbler och detaljer från 1950- och 60-talen. Även om Peter inte vill vara med i området

mest vintagetokiga rockabilly-entusiaster erkänner han ett visst intresse för gamla prylar. På en hylla i musikrummet står hans samling uråldriga kameror.

Peter fick en njure av sin pappa för fem år sedan. Det varade i ungefär åtta år De två original hänger bra och hänger som två förkrympta russin i ryggen. De är inget att ha… så när min fru Margrete ville bidra till mig blev jag förstås ganska glad.

Den medicinska expertisen på Sahlgrenska tyckte annorlunda. Fyra små barn i åldrarna två till tolv år och två sängliggande och nyopererade föräldrar var inte den ideala lösningen.

– Så i mars fick jag beskedet att jag skulle få en nekronnjure, från en avliden individ. Allt jag fick reda på är att mannen var 50 år, säger Peter med allvar i blicken.

Det tog dock kort tid innan donatorn, som låg i respirator, dog. Och det var inte förrän den 24 juli som dansbandsvokalisten Larsson togs in i operationsrummet.

– Det var en stressig väntan. När ringer de, när ringer de? Jag skulle ha varit glad över att ha tagit ett organ från en gris, så länge det fick mig att leva och fungera.

Men i ett grisorgan vet man tydligen aldrig vilka sjukdomar som kan finnas, säger Peter.Operationen var framgångsrik och den nya njuren fungerar perfekt. Än så länge.Man skulle ha sett när de precis opererats. Jag kissade fem liter!

Peter Larsson Sångare Familj
Peter Larsson Sångare Familj