Sat. Oct 1st, 2022
Asllani partner
Asllani partner

Asllani partner /\ Kosovare Asllani, som är AC Milan och Sveriges landslagsforward, är född och uppvuxen i Sverige. Han är en professionell fotbollsspelare som nu spelar för den italienska.

klubben i serie A på första nivån. Anfallaren Asllani, kallad “Kosse” av sina lagkamrater, är känd för sin snabbhet och skickliga touch.

Asllani började sin proffskarriär i Vimmerby IF och har även spelat för Linköping FC och Kristianstads DFF i Damallsvenskan. 2010 representerade hon Chicago Red Stars of Women’s Professional Soccer i USA (WPS).

Kristianstad var hennes första klubb tillbaka i Sverige efter att ha lämnat PSG och Manchester City, och hon återvände senare till Linköping.


Asllani, ursprungligen från Kosovo, föddes i Kristianstad av invandrare från Kosovo. Asllani växte upp med att spela både fotboll och ishockey, men bestämde sig för att specialisera sig på fotboll. Vid 15 års ålder började Asllani sin proffskarriär i Vimmerby IF, en andraklassklubb i Sverige.

I Vimmerby gjorde hon 49 mål på 48 matcher och etablerade sig som ett fotbollsunderbarn.

Under sin tid som tränare hyllade Cecilia Wilhelmsson dygderna med Asllanis fotbollskunskaper och uthållighet. Asllani gick med på en flytt till Linköpings FC 2007 efter att ha fått erbjudanden från ett antal andra klubbar.


Det var vanligt att Asllani kom av bänken tidigt under sin första säsong för att hjälpa henne att anpassa sig till Damallsvenskan.

Efter det blev hon en ordinarie startande och en nyckelkugga i lagets framgångar nästa år. Svenska Cupen och första Damallsvenska titeln för Linköping 2009 vanns båda av henne.

I ett uttalande den 4 december 2009 meddelade Chicago Red Stars att de har värvat Linköpings FC:s Asllani i WPS. Paris Saint-Germain lade fram ett förslag på Asllani medan hon hade en månad kvar på kontraktet med Kristianstads.

Trots att klubbarna var osams om övergångssumman, reste Asllani till Paris i september 2012 och skrev på ett tvåårigt avtal efter att ha genomgått en läkarundersökning.

En svensk anfallare är oumbärlig om man vill vinna i PSG, enligt sportchefen Leonardo och stjärnspelaren Zlatan Ibrahimovi, som introducerade Asllani i media. Under säsongen 2012–13 gjorde Asllani 17 mål på 19 matcher för PSG, som slutade tvåa i tabellen bakom Lyon.

Efter tre och ett halvt år i Paris Saint-Germain bekräftade Asllani sin avgång på Instagram den 4 januari 2016.

Asllani partner
Asllani partner


Asllanis återkomst till Linköpings FC avslöjades den 10 augusti 2017 med ett tillkännagivande om ett två och ett halvt års kontrakt. Den 15 juli 2019 lämnade hon laget efter ömsesidigt samtycke.

Den 18 juli 2019 skrev Asllani på ett kontrakt med CD Tacón/Real Madrid efter hennes avgång från Linköpings FC. CD Tacón blir Real Madrids damlag 2020, vilket gör Asllani till den första Galáctica.

Tacóns Primera Iberdrola-säsong 2019–20 avbröts på grund av skada, och Asllani gjorde fem mål på 17 ligamatcher. Medan hon spelade i en ovanlig roll som out-and-out-anfallare för Real Madrid CFF gjorde hon 8 mål under säsongens första åtta ligamatcher.


Asllani gjorde sin landslagsdebut i en match mot Rumänien i september 2008 och valdes därefter ut att representera Sverige vid UEFA Women’s Euro 2009.

I 2011 FIFA Women’s World Cup-kvalet var Asllani en nyckelspelare, men tränaren Thomas Dennerby gjorde det kontroversiellt inte inkludera henne i finalen.

Pia Sundhage, USA:s landslags svenska tränare, uttryckte förvåning över uteslutningen av Asllani. På vristen har Asllani en tatuering av den albanska dubbelhövdade örnen.

Asllani partner

På insidan av hennes högra biceps har hon orden “Stay Strong” tatuerade. UEFA Women’s Champions League: Asllanis närvaro hjälpte Linköping.

Sparta Praha och Arsenal var de två lag hon gjorde mål mot. Hon tvingades dock lämna Linköping i slutet av säsongen på grund av en lårskada. Asllani spelade i WPS under en säsong.

Chicago Red Stars besegrade FC Gold Pride i den sjunde veckan, och Asllani utsågs till veckans WPS-spelare efter segern.

Asllani återvände till Linköpings FC efter sin säsong med Röda Stjärnorna. Kristianstads DFF, det damallsvenska lag som hon gick tillbaka till i december 2011, var sjua året innan hon återvände till Kristianstad.

Manchester City meddelade den 22 januari 2016 att de har skrivit på Asllani på ett tvåårigt avtal med det engelska FA WSL-laget.

2012 var Asllani med i Sveriges landslag.Till de kommande OS i London 2012 kallade Dennerby upp Asllani till USA:s olympiska lag.

Vid olympiska sommarspelen 2016 var Asllani medlem i Sveriges herrlag i volleyboll som tog silvermedalj.

Sverige besegrade USA i en straffläggning med 4–3 i kvartsfinalen efter att matchen slutade 1–1 efter förlängning på grund av hennes ensamma mål för straffläggning.

Mer än 90 landslagsmatcher har Asllani gjort från och med 2017.Vid 2019 års världscup för damer gjorde hon ett mål i 5–1-segern över Thailand.

Asllani partner
Asllani partner