Thu. Oct 6th, 2022

Anders Holmberg Familj /\ Anders Holmberg är reporter från Sverige. Han var programledare i Studio Ett och P1-morgon och intervjuare i Ekots lördagsintervju under sina 18 år på Sveriges Radio.

2012 började han arbeta som programledare för Sveriges Aktuellt, Gomorron Sverige, och med start 2014 Agenda. 2020 slutade han Agenda för att bli programledare för SVT:s intervjuprogram 30 minuter.

Känd som en av de mest smarta och ihärdiga intervjuarna.Men hur agerar han när frågor ställs till honom?Anders Holmberg sitter på en pinnstol i SVT-husets nedlagda kafé.

En kvart tidigare hade han ställt frågor till Miljöpartiets talesperson Per Bolund i 30 minuter på samma show i en närliggande studio.

Jag är ganska trött just nu, och partiledardebatten i söndags var mycket jobb också.

Han har pratat med mäktiga människor i mer än 25 år, först i Sveriges radio och sedan 2012 i SVT.

Anders Holmberg, som är 50, säger att han har jobbat så länge i offentlig tjänst att han fortfarande var bebis när han började.

Känd som en av de mest smarta och ihärdiga intervjuarna.Men hur agerar han när frågor ställs till honom?

Anders Holmberg sitter på en pinnstol i SVT-husets nedlagda kafé.

En kvart tidigare hade han ställt frågor till Miljöpartiets talesperson Per Bolund i 30 minuter på samma show i en närliggande studio.

Jag är ganska trött just nu, och partiledardebatten i söndags var mycket jobb också.

Han har pratat med mäktiga människor i mer än 25 år, först i Sveriges radio och sedan 2012 i SVT.

Anders Holmberg, som är 50, säger att han har jobbat så länge i offentlig tjänst att han fortfarande var bebis när han började.

Det blev ett äventyr. Först skulle vi övernatta i en liten del av Sydafrika som heter Swaziland. Men vi gick för sent, det blev mörkt,

vi visste inte vart vi skulle ta vägen och vi gick vilse länge på landsbygden. Vi var oroliga eftersom det var vår första natt på landet och vi visste inte var vi var. Vi kom äntligen till en lugn, trevlig lodge.

Vi var glada, men vi sov för länge och gick sent igen. Gränsen mellan Sydafrika och Moçambique hade redan stängts av för dagen, så det var omöjligt att gå längre.

Vi bodde på ett lokalt pensionat, kom längst fram i kön nästa dag, och när vi kom till landet befann vi oss på vägar med djup sand.

De var mycket som lös snö att köra på. Vi blev tillsagda att sätta fart, så i timmar körde vi som galningar för att slippa fastna. När vi äntligen kom till havet och vårt slutmål, en liten stad som heter Ponta do Ouro, var alla trötta.

Där föll allt. Vi satte oss på en liten restaurang vid Indiska oceanen och beställde vad jag senare fick veta var en slags nationalrätt i Moçambique:

marinerade, grillade jätteräkor med en mycket stark sås av chili, lime, koriander och vitlök. Sedan lite pommes och en kall öl.

Det kändes som att sjunka ner i en bädd av bomull. Som att landa i en bekväm fåtölj. Sedan var det dessa helt nya räkor från havet bakom oss… Jag minns fortfarande hur det kändes.”

“Ibland måste man vara en jobbig tönt”, fortsätter Anders Holmberg att fråga.Programledaren Anders Holmberg kan vara den skickligaste intervjuaren i Sverige.

Om han inte får det svar han vill ställer han frågan om och om igen.Han säger att man ibland måste vara en jobbig tönt.

Som vanligt var den senaste partiledardebatten, som Anders Holmberg och Camilla Kvartoft ledde, hetsig och orden var stundtals hårda.

Det känns lite som att springa ett gatlopp efteråt. Och när man kommer hem och ska sova är det nästan så att man kan drömma om de åtta partiledarna som står och skriker och vinkar. TV-rutan visar inte allt, men de vill hålla kontakten hela tiden.

Han får inte alltid raka svar, men han säger att han inte tröttnar på att höra vad politiker har att säga.

– När de inte ger dig ett rakt svar vet du att det finns en anledning. Då börjar man undra vad som ligger bakom och vill se sig omkring lite mer.Du ger inte upp?

– Det är klart att jag ger upp ibland, det måste man också. Men jag kanske inte ger upp så lätt. Jag kan vara väldigt svår att flytta.

När du ställer en fråga vill du verkligen veta svaret. Och när de inte svarar blir man både nyfiken och arg.

Den svenska fjällvärlden är ren och tom, med ett unikt landskap. Det är en riktig vildmark, så långt bort man kan komma från Stockholms livliga centrum och SVT-studion

. I vildmarken höll jag käften. Jag älskar att gå på dessa vandringar, och jag önskar att jag kunde göra dem oftare.

För att ställa svåra frågor till mäktiga politiker behöver du stöd och uppbackning från en redaktion och mycket självförtroende.

– Jag brukar säga, halvt på skämt, att jag är uppvuxen i ett matriarkat. Jag växte upp av min ensamstående mamma. Bara hon och jag var där.

Anders Holmberg Familj

Och min mormor och mostrar. Alla starka människor med många olika idéer. I al hur jag kände mig lyssnad på och som att jag kunde säga vad jag tyckte.

Mamman tog inte mycket plats, så det kanske låter mig utveckla de narcissistiska egenskaper som en programledare behöver, haha.