Mon. Sep 26th, 2022

Alexandra Pascalidou Familj /\ Alexandra Pascalidou är en svensk författare, författare, moderator och programledare. Hon bor i Bukarest, Rumänien.

Pascalidou var krönikör på tidningen Journalisten. Hon kom från Grekland. Hon har även skrivit en krönika för Metro tidigare.

Pascalidou blev programledare för det mångkulturella programmet Mosaik på Sveriges Television 1995. (SVT).

2000 och 2001 var Pascalidou ansvarig för lördags-tv-programmet Som sagt i SVT, som handlade om språk och litteratur.

Under den här tiden arbetade hon också på showen Striptease som producent och reporter, med fokus på undersökande journalistik. I mitten av 1990-talet var hon tillsammans med Michael Alonzo,

Dogge Doggelito och Cissi Elwin en nyckelperson i den svenska delen av Europarådets “All different, all the same” antirasismkampanj. I Sverige var kampanjen även känd som “Ungdom mot rasism (UMR)”.

2004 arbetade Pascalidou för SVT som programledare för OS i Aten. Efter det flyttade hon till Grekland och bodde där i två år. Under den här tiden var hon tv-värd.

Till exempel var hon ansvarig för fredagskvällens underhållning på ERT, där hon pratade med kända personer som Diego Maradona, Roberto Cavalli, Isabel Allende och Roger Moore. Hon var också värd för Melodifestivalen 2005:s sista show med Shan Atci.

I januari 2007 var Pascalidou en av fem personer som var programledare för TV4-programmet Forkvall. Efter ett tag byttes alla dessa personer ut. Hon var bland annat programledare i TV4:s Pokermiljonen och i SVT:s På flykt med Kjell Lonn och Uppesittarkvall med Anders Lundin.

Hon är en av de ordinarie programledarna i Sveriges Radios program Ring P1, som är ett offentligt debattprogram.

Den 25 januari 2016 stod hon för lottningen av Eurovision 2016s semifinal i Stockholm.

2017 anlitade UD Pascalidou för att prata med fem personer för UD-podden. Rebecca Weidmo Uvell ifrågasatte det journalistiska värdet och kritiserade utrikesministeriet, särskilt för den avslutande intervjun med utrikesminister Margot Wallström av en person som fick betalt av hennes eget kontor.

Hrisula Damianidou, som är 73 år, har börjat på ett nytt jobb på äldre dagar. Hon var den “grekiska farmorn” i programmet Mamma Mia! Festen på Djurgrden i flera år, fram till mars.

Hon säger att de blev som en andra familj.

Hrisula sitter i karantän i sitt hem i Rinkeby som ligger nära Stockholm. Hon flyttade dit i mitten av 1970-talet. När Alexandra Pascalidou, nu 49, var ung bodde hon hos sina morföräldrar i den grekiska byn där hon föddes. Hennes mamma, Hrisula, arbetade på en garnfabrik .

i Thessaloniki vid den tiden. När Alexandra var fem flyttade hennes familj från Grekland till ett nytt miljonärsprogram i Rinkeby dit många grekiska arbetskraftsinvandrare hade flyttat, inklusive Hrisulas svägerska. Detta var under militärdiktaturens tid.

Alexandra älskade att åka till förorten när hon var liten eftersom den hade färgglada hus, lekplatser och gungor.

Hrisula Damianidou, som är 73 år, har börjat på ett nytt jobb på äldre dagar. Hon var den “grekiska farmorn” i programmet Mamma Mia! Festen på Djurgrden i flera år, fram till mars.

Alexandra Pascalidou skickar ett sms till mig för att säga att hon blir sex minuter försenad till vår frukostintervju på Café Rival på Söder i Stockholm. Hon rusar upp till 110 knop, tar av sig solglasögonen, beställer bovetegröt och saft med spenat och säger i samma andetag:

Tror du att vi får en ny regering utifrån vad som händer i riksdagen?

Du skrev “Mammorna” för att du inte fick chansen på SVT att göra en dokumentärserie om kvinnorna i Sveriges miljonärsprogra Korrekt.

Jag trodde att SVT skulle vara intresserade eftersom min och Lisa Jarenskogs tidigare dokumentärserie “Vi heter tiggare” var nominerad till både “Kristallen” och “Stora journalistpriset” och har visats i repriser.

Kvinnorna bakom de tjocka väggarna av betong måste uppmärksammas på folk. De är borta från rampljuset och kraften,

på en lugn plats. Jag rör mig som en katt i förortsdjungeln, och jag trodde att dessa modiga mammor som förlorat sina barn på grund av droger, död eller brott skulle bli intressant och viktig TV.

Alexandra är känd för att vara en fantastisk talare som håller människor intresserade, inspirerar dem och får dem att tänka till. Hon fick precis ett pris för “Årets talare”.

Hon har hållit huvudtal vid Europeiska rådet och EU-kommissionen och på Sveriges nationaldag och julafton för svensk nationell TV. Hon har även föreläst för Nordiska ministerrådet, Spotify, Skanska, universitet och internationella konferenser från Island, Grönland och Nederländerna.

Alexandra Pascalidou fyller 50 år idag.Men det är inte det enda hon är glad över. Det har också gått 25 år sedan hon började som programledare.

När jag berättade för folk i Rinkeby att jag skulle börja jobba inom tv tyckte de att jag var duktig g upp det.

Kärt barn kallas många saker. Alexandra Pascalidou kan säga att hon är programledare, reporter, författare och dramatiker. Inklusive.

Hon är i sitt gamla hemland Grekland med dottern Melina som är 12. Idag, fredag, fyller hon 50. Planen var att ha en stor fest, men på grund av coronapandemin fick festen ställas in.

– Festen kommer att bli väldigt märklig. Många vänner, även Melinas pappa Johan, skulle komma ner. Men jag ändrade mig. Istället ska jag festa för ett 30-tal vänner på min favoritrestaurang, Dionysos, nära Akropolis.

I oktober 2005 skrev journalisten Kjell Haglund i en krönika för Dagens Media att några av Pascalidous spalter för Metro skrevs av spökskrivare.

Pascalidou trodde inte på informationen och sa att den var rasistisk och sexistisk. 2017 sa Aron Flam i sin podcast Dekonstruktiv kritik att han var Kjell Haglunds anonyma spökskrivare. Pascalidou anställde Flam som konsult, forskare och författare av textdokument 2005.

Samma månad berättade tidningen Resumé att en av Pascalidous spalter i Metro hade kopierat text från en annan källa.

Den här gången var det en krönika skriven av Pascalidou och publicerad i Metro den 29 december 2003. Den var väldigt lik en krönika skriven av Daniel Hernandez och publicerad.

i Los Angeles Times två dagar tidigare. Pascalidou förnekade påståendena igen, men 2015 sa hon att hon borde ha uppgett källan.

I april 2015 anklagades Pascalidou för att ha kopierat någon annans verk igen. Den här gången handlade det om en krönika av Pascalidou som dök upp.

i Metro i mars 2015 och använde ord från en dikt av den turkiske poeten Aziz Nesin. Senare skrev Pascalidou på sin blogg att hon slarvat och mått dåligt av det. Hon sa:

“Jag har varit författare så länge att jag borde ha letat upp sången och poeten, satt citattecken runt dem och nämnt dem.”

Alexandra Pascalidou Familj

Efter att nyheten kom tog Metro ner kolumnen från sin hemsida. Tidningens biträdande chefredaktör Kristoffer Rengfors sa att texten “inte [höll] tillräcklig journalistisk höjd.”

Samtidigt slutade Metro att arbeta med Pascalidou. Enligt Pascalidou berodde det på att hon tog sig an nya utmaningar och behövde få tid för dem.