Wed. Sep 28th, 2022

Josephine författare /\ Leyla Jerrie Josephine Zetterberg Bornebusch är en svensk skådespelare, regissör och författare som bor i Stockholm.

Josephine Bornebusch är förmodligen mest känd för att ha spelat Mickan i tv-programmet Solsidan, som hon också skriver manus till.

I hennes första bok kan vi se exempel på samma sorts skruvade humor, men med hennes egen stil. Born Phenomenal är ett rapalbum med sin egen stil.

Josephines framgångar i Rederiet fick hennes uppmärksamhet från media över hela landet, vilket ledde till hennes skådespelarkarriär.

Josephine fortsatte att arbeta medan hon gick i gymnasiet. Hon var huvudpersonen i ett antal kortfilmer, som New Lies och det prisbelönta Hundtricket.

Under denna tid var hon även med i långfilmerna Wings of Glass och Jarngangen. Josephine fick en av huvudrollerna i Kanal 5:s dramaserie Hotel Seger runt när hon tog examen (2000).

I Josephines båda långfilmer spelar hon mot Alexander Skarsgrd. Skarsgrd var också en av Josephines medskådespelare i Hundtricket-

The Movie, filmen som gjorde henne känd som skådespelerska. Hundtricket är en charmig romantisk komedi baserad på en kortfilm med samma namn som Josephine var med i. När den kom ut 2003 gjorde filmen bra ifrån sig i biljettkassan och fick bra recensioner från kritiker.

Josephine bestämde sig för att gå bort ett tag efter att ha spelat in Hundricket.

Det ledde till att Josephine tillbringade sex månader i Playa del Carmen, Mexiko, en populär semesterplats, där hon arbetade på sin fars restaurang, Babes.

När Josephine åkte tillbaka till Sverige fick hon frågan om att synas i den amerikanska modetidningen Vanity Fair tillsammans med andra svenska stjärnor. Bruce Webber, en känd fotograf, tog bilderna i tidningen.

Under de senaste åren har Josephine varit med i ett antal tv-program, serier, kortfilmer och modelljobb, både hemma och utomlands. 2006 var Josephine huvudpersonen .

i “Playa del Sol”, ett stort SVT-projekt, och hon lyssnade även på Denise Rudbergs senaste bok, “Mathilde”, på ljudbok. I komediserien “Playa del Sol” spelar Josephine mot skådespelare som Mikael Tornving, Henrik Hjelt, Saga Garde och Rickard Ulfsater.

Tja, när det kommer till kritan låter jag mer självsäker än vad jag egentligen är. Jag är livrädd för att någon ska säga: “Jaha, nu ska hon också skriva en bok. Vem tror hon att hon är?” Jag känner likadant: Vem tror jag att jag är som har skrivit en bok?

Josephine Bornebusch ser lite chockad ut i ungefär två sekunder, men sedan lutar hon sig fram över bordet på ett bestämt sätt.

– Å andra sidan, vad är det värsta som kan hända? Folk måste tro att jag inte är bra på att skriva böcker. Nä, då skriver jag inte mer! Bättre det än att sitta och tänka på hur det skulle vara hela livet.

Bornebuschs första filmroll var i Marie-Louise Ekmans Moderna människor när han bara var två år gammal (1983). Under sin barndom var hon engagerad i Vr teater.

Vid 18 års ålder fick hon sitt stora genombrott som Madeleine Boisse de Blaque i TV-serien Rederiet (1999). Hon har sedan dess varit med i ett antal filmer och TV-program, som Jarngangen,

Hundtricket och Playa del Sol. De senaste åren har hon spelat rollen som “Mickan” i tv-serien Solsidan (2010–), och sedan 2014 har hon även gjort en av huvudrollerna i Välkommen till Sverige.

2011 spelades Solsidans signaturlåt “I’m So Happy” in med sång av Salem Al Fakir och Bornebusch.

Hon regisserade sin första film, Lasse-detektiv Majas Agentur: Det första mysteriet, 2018. 2019 skrev hon, regisserade och var en av huvudrollsinnehavarna i tv-serien lska mig.

2020 skrev och regisserade hon långfilmen Orca, där hon också spelar en av rollerna. Efter att andra projekt lades på is på grund av coronavirus-

pandemin skrevs filmen och filmades på bara några veckor. Bornebusch och Arne Jarvstad var aktuella för Guldbaggen för manuset till filmen.

2014 skrev Josephine Bornebusch sin första bok, en bok för unga som heter Born Phenomenal.

Love Me and Orca nominerades till Dagens Nyheters kulturpris 2021.

Joséphine är den osannolika historien om Marie-Josèphe Rose Tascher de la Pagerie (1763–1814), som var en av de vackraste kvinnorna.

i sin tid och som tack vare sin intelligens och charm tog sig igenom terrorn och terrorn i Paris under franska revolutionen för att bli kejsarinna av Frankrike.

Marie-Josèphe Rose Tascher de la Pagerie föddes 1763 på ön Martinique i Franska Västindien som Marie-Josèphe Rose Tascher de la Pagerie. Hon föddes i en rik familj som ägde en plantage och hade bott där i många generationer.

Vid 16 års ålder skickades hon till Frankrike för att gifta sig med Vicomte Alexandre de Beauharnais, en 19-årig man som hon aldrig hade träffat. Hon hette nu Rose de Beauharnais.

Marie-Josèphe Rose Tascher de la Pagerie föddes 1763 på ön Martinique i Franska Västindien som Marie-Josèphe Rose Tascher de la Pagerie. Hon föddes i en rik familj som ägde en plantage

och hade bott där i många generationer.

Vid 16 års ålder skickades hon till Frankrike för att gifta sig med Vicomte Alexandre de Beauharnais, en 19-årig man som hon aldrig hade träffat.

Rose de Beauharnais, Vicomtesse, är hennes nya namn. Hon fick snabbt två barn med honom: Eugène 1781 och Hortense 1783. Äktenskapet var dock inte lyckligt.

Men när den franska revolutionen började använde Rose sin charm och sina kontakter för att få ut många adelsmän ur fängelset. Men inte Alexandre dödades av giljotinen.

1795 träffade Rose Napoleon vid en middag. Han blev kär i henne direkt och bad henne att bli hans fru. Den 9 mars 1796 gifte sig Napoleon, chefen för armén, med änkan Beauharnais.

Napoleons militära framgångar höjde Joséphines status, och höjdpunkten i deras förhållande var när de kröntes till kejsare och kejsarinna av Frankrike 1804.

När Joséphine inte kunde ge Napoleon ett barn, pressade hans närmaste vänner på att skilsmässan skulle ske snabbt.

1814, vid 50 års ålder, dog hon snabbt av lunginflammation.

Andrea Stuarts biografi ger en väl genomarbetad och nyanserad bild av den unika Joséphine. Det ger också en levande bild av ett Paris där människor svalt och gjorde uppror men också dansade sig igenom revolutionens och imperiets stormiga år.

Josephine Bornebusch föddes 1981. Hon började skådespelare när hon var två år och fick sitt stora genombrott i slutet av 1990-talet med tv-serien Rederiet.

Josephine författare

Josephine har varit på teater hela sitt liv och hon har varit med i ett tjugotal filmer och tv-program, som Playa del Sol, Hundtricket och Sm citroner gu la.

Efter succén med tv-programmet Solsidan, som hon också skriver manus till, har Josephine Bornebusch blivit en av våra mest kända skådespelare. Hennes första bok som författare är Born Phenomenal.