Wed. Sep 28th, 2022

Jacob Wallenberg Förmögenhet /\ Personen på tronen har förändrats. Inte längre namnet Wallenberg, den största finansfamiljen på Stockholmsbörsen är nu familjen Li, som äger många Volvobilar. SvD gör en lista över de finansfamiljer du inte får missa på börsen.

Kapitalisten är inte längre en enda person med hög hatt. Kapitalet har blivit mer likvidt på grund av aktier, fonder och statligt ägande.

Vissa säger bara att de flesta svenskar också är kapitalister för att de har fonder och ett litet aktiesparande. Men ägande och ägande är inte samma sak.

En person är inte en kapitalist bara för att de äger ett fåtal aktier eller fonder. Kapitalistklassen, även kallad borgerlig klass, består av människor som äger och driver storföretag.

Affarsvarlden säger att ett litet antal mäktiga familjer fortfarande kontrollerar Stockholmsbörsen och näringslivet. Även om statliga pensionsfonder hjälper till att betala för kapital sitter rika kapitalister fortfarande i företagens styrelser.

Wallenbergfamiljens motto är “esse non videri”, vilket betyder “agera men bli inte sedd” på latin. Detta motto visar väl hur mycket makt finanseliten har bakom kulisserna.

Familjen Wallenberg har mer pengar än någon annan familj i Sverige. De driver 40 procent av den svenska börsen, som är värd över 1 800 miljarder kronor, helt själva.

André Oscar Wallenberg, son till en biskop, startade Stockholms Enskilda Bank (SEB) i mitten av 1800-talet. Detta blev starten på Wallenbergs affärsimperium. I en helt manlig finansdynasti har makten och rikedomen gått i arv från far till son. Döttrarna har hållits utanför.

Peter “Pirre” Wallenberg, son till Marcus “Dodde” Wallenberg och bror till Marc “Boy-boy” Wallenberg, är den äldsta medlemmen i familjen Wallenberg idag (död 1971). Marcus “Husky” och Axel “Wawa” (som dog 2011), Boy-two boys sons, har suttit i styrelserna för bland annat Investor, SEB och Saab.

Husky är gift med Fanny Sachs, som kommer från den en gång så mäktiga finansfamiljen Sachs. Familjen Sachs startade bland annat Nordiska Kompaniet, NK. Husky är också släkt med Ian och Lukas Lundin, bröderna som drev det välkända oljebolaget Lundin Petrolium.

Fanny Sachs två döttrar gifte sig in i den mäktiga familjen Bonnier och den något mindre mäktiga familjen Dinkelspiel. En kapitalist behöver veta hur man kommer i kontakt med rätt personer.

Wallenbergs förfäder har genom åren lagt mycket av familjens pengar i stiftelser som ger miljarder till svensk forskning. Peter Wallenbergs bouppteckning visar dock att familjen också har en hel del privata tillgångar.

Expressen har sett bouppteckningen som har skickats till Skatteverket och den visar att när Wallenberg dog ägde han aktier för en miljard kronor.

I bouppteckningen tas de börsnoterade aktierna upp till 75 % av sitt värde, vilket på dödsdagen var 746 miljoner kronor.

Peter Wallenberg hade också 58,6 miljoner svenska kronor på banken och 20,2 miljoner svenska kronor i onoterade aktier när han dog.

Breviks gård kommer att tillfalla Jacob Wallenberg, som också är styrelsechef i Investor. Han får också jordbruksutrustning som maskiner, traktorer och andra verktyg.

Men Peter Wallenberg ser till att Jacob Wallenberg inte får något av godsets konst, antikviteter eller annat.

Folk säger att Ingvar Kamprad kom från en liten stad och var snål, ödmjuk och elak, men han lyckades ändå tjäna mycket pengar.

En bild som gjordes med avsikt för att hjälpa Ikea-märket. Hans förflutna och liv är inte alls enkelt och verkligt.

Ingvar Kamprads familj i Tyskland ägde mark och gården han växte upp på i Småland var den största i området. Mamman kom från en familj i lmhult som ägde och drev en stor lanthandel.

Även om de inte växte upp rika behövde inte familjen Kamprad vara där heller. Ingvar Kamprad var nazist när han var ung och i en intervju 2010 sa han att fascisten Per Engdahl fortfarande är någon han ser upp till.

Familjen Kamprad äger fortfarande större delen av Ikea-koncernen, men Ikea har sedan länge sålt mer än bara möbler.

Ikea, Inter Ikea, Ikano bank och Ikano bostad ägs eller kontrolleras av Affärsmannen Fredrik Lundberg rör sig långsamt, men han brukar få som han vill till slut.

Wallenbergs Investor har gjort en rad affärer de senaste åren, men det mesta har förblivit oförändrat på Storgatan på Östermalm, där Fredrik Lundbergs investmentbolag Industrivarden har sitt säte.

Karin Bergner får tio miljoner kronor, vilket är mer än barnen. Hon arbetade på FAM, ett företag som drev familjestiftelser, och stod Peter Wallenberg nära.

Peter Wallenberg skrev i sitt testamente att de som ska genomföra hans önskemål ska prata med fru Karin Bergner för att få hjälp eftersom hon vet mycket om saker som kan vara viktiga.

Kardiologerna Erik Orinius och Elisabeth Moor är två av de andra okända arvingarna. Han får 300 000 och

hon får 500 000 kronor.

Peter Wallenberg skickar ett sista tackkort till ke Stjernholm och hans hustru, som arbetade för honom på gården i Brevik. De får totalt 250 000 kronor.

Bland de statligt anställda som hjälpt familjen i decennier utmärker sig rådgivaren Erik Belfrage som får 1 miljon dollar och receptionisten på Investors Eva Anglander som får 10 000 kronor.

Peter Wallenberg ger 500 000 svenska kronor till Suzanne Fleming, hans exfru och mamman till barnet de fick tillsammans.

Efter att pengarna har getts till de 16 okända arvingarna, Jakobs tre söner, Josef, Benjamin och Juda,

Andrea och Peter kommer att dela resten av sin fars arv, vilket inkluderar aktier för cirka en miljard kronor och konst, antikviteter och andra värdesaker.

Tyskland är hem för familjerna Oetker, Quandt och Krupp. Det finns Wallenbergarna i Sverige.

Jacob Wallenberg Förmögenhet

Den gamla familjen driver det mesta av verksamheten i Skandinavien. Jacob Wallenberg, en 61-årig man med vågigt hår och pojkaktig charm, står för det just nu.

Den tränade bankmannen går in med ett lätt steg och ingen stor personal. Istället är han aggressiv, självironisk och opretentiös som en skandinavisk: “Hej, jag är Jacob.” Vi kan börja då.