Tue. Sep 27th, 2022

Svältfödda Spädbarnet Föräldrar /\ Föräldrarna befanns skyldiga i underrätten och dömdes till fängelse och skyddstillsyn för att ha svältit sitt barn. Nu har hovrätten slagit fast att föräldrarna inte är skyldiga.

Anton Strand, som företräder mamman, säger att hans klient kommer att begära mycket pengar i skadestånd.

I maj förra året dömde Nacka tingsrätt två föräldrar till ett 14 månader gammalt barn för grovt kroppsskada på grund av att de svalt sitt barn. Den ene fick lite mer än ett år i fängelse och den andra fick skyddstillsyn med samhällstjänst.

Barnets föräldrar matade honom med en vegansk kost, och han vägde mycket mindre än de flesta barn i hans ålder. Men hovrätten menar att det inte går att bevisa att föräldrarnas lågenergikost är orsaken till att barnet gick ner i vikt.

Fallet med den 1 och ett halvt år gamla flickan som åkte till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg för att hon var så undernärd att hon kunde dö när som helst har fått stor uppmärksamhet. Hur är detta möjligt i Sverige?

Föräldrarna till den lilla flickan vill vara “nomader” och “världsmedborgare” och inte alls vara en del av det svenska samhället. På grund av föräldrarnas starka övertygelse och extrema levnadssätt har barnet svältit länge. Föräldrarna tror att det går att leva i luften.

Den 33-årige mannen är svensk, har fått diagnosen ADHD och Asperger och tycker att han är för smart. Den 38-åriga kvinnan är född i Indonesien, men hon har bott länge i Australien och är medborgare i det landet. När hon förhörs av polisen kommer hon att behöva en översättare. Tingsrätten tycker att mannen har haft “någon psykologisk effekt” på henne.

I en video från 2013 på YouTube ropar en kvinna om hur glad hon är över att ha slutat sitt jobb och blivit en nomad.

I fredags dömde hovrätten de föräldrar som dömts till tre månaders fängelse av Göteborgs tingsrätt för att ha skadat sin dotter illa.

Hovrätten sänker nu skadeståndet från 60 000 kronor till 50 000 kronor och ger föräldrarna villkorlig dom.

I februari 2019 åkte en 17 månader gammal flicka som var svårt undernärd till akuten på ett sjukhus i Göteborg. Barnet åt mestadels bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönsaker, enligt åklagaren Ximena Bene.

Rättegången ägde rum i tingsrätten i början av maj i år och varje förälder dömdes till tre månaders fängelse. Men eftersom de redan hade suttit i fängelse i två månader vid den tidpunkten, innebar det att de redan hade gjort sin tid. Utöver att gå i fängelse sa tingsrätten åt föräldrarna att betala flickan 60 000 kronor i skadestånd.

Linn Augustson, som är försvarsadvokat åt pappan, säger att hon är glad över att hovrätten har kommit fram till att föräldrarna inte gjort något illa, men hon tycker också att ärendet inte har utretts tillräckligt.

I sin dom säger hovrätten: “Det är dock tydligt att ingen av föräldrarna hade några dåliga avsikter eller motiv. Båda ville bara det bästa för sin dotter.”

Hon säger att hovrätten har slagit fast att föräldrarna slarvat, men de har inte gjort något ont, så de ska inte hamna i fängelse.

Hon tycker dock att åklagaren inte har undersökt saken tillräckligt:

Åklagarens påstående att flickan var undernärd stöds inte av rättsmedicinska myndigheten eller en oberoende enhet. Linn Augustson, pappans försvarsadvokat, säger att det är precis vad försvaret har kritiserat.

Hon berättar vidare att flickan bor hos sin mamma och träffar sin pappa varje dag, så de är fortfarande en familj. Men det finns fortfarande en LVU och socialtjänsten håller regelbundet kontakt med familjen. Under sin utredning fann socialtjänsten att familjen älskar varandra och tar väl hand om flickan.

Hovrätten menade att den visade att barnets vikt legat kvar under den åtalade tiden. Men det går inte att säga om barnets vikt förblev oförändrad på grund av den diet som hans föräldrar gav honom eller för att han inte ville äta”, skrev domaren i sitt beslut.

Anton Strand, mammans advokat, har precis pratat med sin klient när TT ringer honom på onsdagseftermiddagen.

Han säger: “Vi är mycket glada, och det är en full upprättelse för min klient, som hade svårt att bli misstänksam på det här sättet.”

Han säger att mamman planerar att be staten om ersättning.

Det beror dels på att hon förlorat pengar på att inte kunna arbeta och dels för att hon togs ifrån sin frihet. Anton Strand säger, “Jag kan inte säga hur mycket vi kommer att begära, men det kommer att bli mycket.”

En liten tjej drygt ett år kom till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg fredagsmorgonen den 15 februari i år.

Svältfödda Spädbarnet Föräldrar

Hon höll på att dö inom några timmar, men läkarna kunde rädda henneUnder utredningen sa en av dem: “Jag har aldrig sett ett barn som var så maNäring.”

Föräldrarna anklagades för brott och åtalades för vållande till allvarlig kroppsskada. I maj i år dömdes de till tre månaders fängelse vardera.