0 0
Read Time:4 Minute, 9 Second

Bordtennisspelare Död /\ Kjell Johansson var en svensk bordtennisspelare från Eskilstuna. Han dog den 24 oktober 2011 i Eksjö.

Han var en av de bästa svenska bordtennisspelarna genom tiderna. Han vann dubbelvärldsmästerskapet tre gånger och vann även lagvärldsmästerskapet.

Johansson tog 29 medaljer mellan EM och VM. 1973 var han bara några bollar ifrån att även vinna VM-guld i singel, men han kunde inte rädda en hörnboll, trots att han försökte sitt bästa.

Kjell Johansson och hans storebror Christer började båda träna i Eskilstunaklubben GoIF Linden.

Kjell Johansson spelade för lagen IF Verdandi, Solvesborgs BTK, och Molndals BTK under sin karriär (den senare åtminstone från 1969). 1965 fick han guldmedaljen av Svenska Dagbladet.

Alexander Ritchey, som spelade bordtennis, hade alla möjligheter att göra bra ifrån sig i livet. Han var en älskad son och storebror, en fantastisk bollspelare och en fruktad bordtennisspelare. Ändå hände så många dåliga saker honom.

I sin dokumentär “Välkommen till helvetet” visar Anders Nordqvist och Owe Arkeklev hur Alexander gick från toppen till botten, där han dog 31 år gammal av drogmissbruk.

Alexander Ritchey bodde och gick i skolan i Linköping, där han även spelade bordtennis för Saab.

Han var väldigt bra på sin sport och kunde slå vem som helst i högsta ligan. Men hans droganvändning knäckte honom och han dog av en överdos 2009.

Alexander och jag träffades för länge sedan, och jag blev imponerad av hans talang och charm.

Anders Nordqvist säger: “När jag långt senare fick reda på att han hade problem med droger kunde jag knappt tro det.”

Alexander visas i SVT2 klockan 20:00 i kväll, tisdag. Filmen är baserad på boken han skrev under sina sista år.

1972 och 1973 ansågs Johansson vara den bästa bordtennisspelaren i världen. 1973, när singelturneringen hölls i Sarajevo, tog han sig till final.

Efter att ha legat under med 15-19 i avgörande set förlorade Johansson sista matchen mot Xi En-ting.

Johansson kom tillbaka till 18-19, men förlorade på två kantbollar. Efter en timme vann han finalen för dubbel. Både Johansson och Bengtsson var med i det svenska laget det året, som vann VM som lag för första gången.

Johansson var kapten för det svenska bordtennislaget i två år i början av 1980-talet, då Sverige tog guld i EM.

Bordtennisspelare Död ; 24 October 2011

Bern var bordtennistränare för Mikael Appelgren, Ulf Carlsson, Stellan Bengtsson, Ulf Thorsell, och Erik Lindh.

Under de åren deltog han ibland i turneringar för “gamla pojkar”. 1983 vann han SM-dubbeln i klassen “Younger oldboys” med Lars-Sverre Andersson (för de över 35). Året därpå vann Johansson samma åldersgrupps SM-singel.

Kjell Johansson har bott i Trans de senaste åren. Han dog den 24 oktober 2011 på Hoglandssjukhuset i Eksjö. Han hade varit sjuk i myelom, en typ av blodcancer.

Ulf Bengtsson, som vann guld i bordtennis vid EM 1984, har avlidit. Han var 59 år gammal. Bengtsson avled i söndags efter att ha varit sjuk en kortare tid.

Under den svenska bordtennisens guldålder, då spelare som Mikael Appelgren styrde sporten,

Ulf Bengtssons största vinst kom 1984 vid EM i Moskva. Han slog Jörgen Persson och Jan-Ove Waldner.

JO Waldner och Jorgen Persson var ledare för det svenska bordtennislaget som dominerade världen under många år. De vann allt vid EM och världsmästerskapen i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

Men Hasse Alsér och Kjell Johansson var de som startade det svenska pingisfenomenet på 1960-talet.

Hasse Alsér var den första som fick en titel.

När EM avgjordes i det som då kallades Västberlin 1962 var muren mellan öst och väst helt ny.

Hasse Alsér, som är 20 år och spelar i moderklubben Byttorp, vann herrsingeln. Han vann även mixklassen med västtyskan Inge Harst eftersom de var snabbast.

Hasse och Kjell hjälpte till att göra Sverige till en het plats för pingis. Alla spelade bordtennis. I pingisklubbar, rekreationsområden och klubbar.

Vissa hem med garage eller rum som är tillräckligt stora för ett bordtennisbord gjorde de gröna borden i centrum för uppmärksamheten.

Stiga satte stjärnornas namn på racketar.Folk gillade Alsér-greppet mest.

Hasse Alsérs racket hade ett böjt handtag, medan den med Kjell Johanssons namn på hade ett rakt handtag. På slutet var den större än där den mötte gummit.

Vi som började spela pingis i slutet av 1960-talet eller början av 1970-talet stod i sportbutiker och tittade på racketarna som våra idoler använde.

Valet var klart för mig. Hasse Alsérs låg väldigt bra i handen och jag tyckte det gav en helt annan känsla under matcher på 1970- och 1980-talen med GT:s korplag.

Bordtennisspelare Död

Alsér och jag spelade båda. Det fungerade bra med hur jag spelar. Stellan Bengtsson säger, “Jag använde den tills jag fick hjälpa till att göra mitt eget racket med mitt eget n namn på den.”

Racketerna var populära. Hasse och Kjell var de första i Sverige som försörjde sig på att spela pingis professionellt.

About Post Author

adword ads

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %