0 0
Read Time:4 Minute, 42 Second

Erik Videgård Sjukdom /\ Erik Tomas Kristoffer Videgrd är en svensk restaurangägare i Strängnäs och författare till böcker om matlagning och mat. Han hjälpte till att ta med kinesisk Sichuan-mat till Sverige.

Han började i restaurangbranschen med en tio veckor lång AMU-kurs på restaurangskolan i Kristineberg. I slutet av 1970-talet jobbade han som statist som smörgåsgubbe på gamla Alexandra och förstås på Ostergoks fisk.

Mellan 1980 och 1984 arbetade han som ljudtekniker för band som Ubangi,

Reeperbahn och The Boppers, men han slutade turnera när han fick barn och gick tillbaka till att arbeta på restauranger.

Innan han fick jobb på Coq Blanc 1987 arbetade han som servitör på Den gyldene freden och som butler på Royal Viking Hotel.

Innan han blev restaurangchef 1990 arbetade han där som butler och sommelier. Tillsammans med partners Christer Andersson och Lennart Tengsved, Videgrd,

köpte restaurangerna East, Akvarium, Kallaren Diana och Coq Blanc (tidigare Videgrd Restaurant Bar Deli) av Scandic Hotels-koncernen.

Utöver de på denna lista var han delägare i upp till tio till, bland annat Fjaderholmarnakrog och En Halv Trappa Plus Grd, där han fortsatte det asiatiska temat han startade på East.

Daniel arbetade på det som nu är en av de bästa restaurangerna i Sankt Petersburg i tre år.

Sedan 2016 driver han pokérestaurangen Rebel Kitchen i Vallingby. 2018 öppnade han den japansk-peruanska restaurangen Videgrd Restaurang i Sturegalleria.

Den här tiden tillsammans har lett till många sorgliga stunder och många tårar. Inte minst när Erik berättar om sin strupcancer i kvällens avsnitt.

För sex år sedan fick han en diagnos, och behandlingen var mycket svår.

Både strålning och kemoterapi användes. De försökte rädda tungan så att så mycket strålning som möjligt skulle gå till käken.

Tumören var borta efter behandlingen. Men problemen kom tillbaka.

Erik Videgrd märkte efter ett tag att han bara kunde röra käken några millimeter. Hans käkben höll på att dö, sa läkarna till honom.

Sedan, för att försöka vända utvecklingen, placerades han i en tryckkammare. Men saker och ting blev inte bättre.

Tandläkaren bestämde sig för att han verkligen skulle titta på det. Och efter att ha kontrollerats av honom, tandläkaren och sedan en överläkare,

som gjorde en biopsi stod det klart att såret orsakades av en tumör i vänster tonsill som var cancer. Det fanns ett sår på tungan på grund av en typ av cancer som sprider sig som nässelfeber.

När jag mådde som värst satt jag i ett hörn av min säng i flera dagar och stirrade på ingenting. Jag fortsatte att titta på en plats på väggen. Jag mådde illa varje gång jag såg någon annan dricka vatten.

Erik Videgrds sexrummare på Östermalm, i centrala Stockholm, är där han får gäster.

Ett litet hyreshus där han bodde i 15 år. Huset byggdes i slutet av 1800-talet. Taket är fyra meter högt och golvet är stjärnparkett.

Tryck och stilleben av mat från kokböcker kan hängas på väggen. Flera svenska band signerade skivor som ingår i vinylsamlingen.

Han arbetade som ljudtekniker och turnéchef för band som Olle Ljungströms Reeperbahn, Europe och Boppers under ett antal år.

Mästerkocken Erik Videgrd, som är 57, och hans fru är inte längre tillsammans.

Paret har samtidigt ansökt om skilsmässa hos Stockholms tingsrätt.

Erik Videgård Sjukdom ; Cancer

Videgrd är med i TV4-programmet “Kokkarnas kamp” i år. Han och hans fru har två tonåringar. Erik Videgrd har även en dotter från ett tidigare förhållande som är äldre än hon är nu.

Erik Videgrd har valt att inte säga något om splittringen.

Flera välkända restauranger i Stockholm, som East, Videgrd och Akvarium, har drivits av profilen “Kokkarnas kamp”.

Han har även skrivit ett antal kokböcker som fokuserar på asiatisk mat.

Erik Videgrds svåra kamp mot strupcancer.

Idag i Aftonbladet berättar Erik om sin allvarliga strupcancer i en debattartikel (klass 3 på 4-gradig skala).

Han har gått igenom hårda behandlingar som kemoterapi, strålning, antibiotika, tappat håret, matats genom en sond och, med hans egna ord, haft fruktansvärd smärta.

När beskedet från Forsakringskassan kom blev Erik Videgrd helt chockad. Ägaren till restaurangen har ingen rätt till en enda krona i ersättning.

“De trodde att jag hade slutat på mitt senaste jobb för mer än tre månader sedan. Och då låter det som att man inte har rätt till sjuklön.

Men det passade inte. Jag blev så chockad över läkarens besked att jag gav fel månad”, säger han till tidningen.

Efter att ha fått avslag många gånger fick Erik Videgrd i förra veckan veta att han kunde ta F-beslutet kassan till Förvaltningsrätten.

när han ringde för att fråga om hans fall snart skulle behandlas, skrattade de honom i ansiktet.

Marken öppnade sig, och jag vet inte hur illa det var. Jag har inte sovit mycket sedan det hände i natt.

Adam Videgrd och Erik Alsing träffades på 1980-talet, när Adam var DJ och Erik var ljudtekniker.

Sedan träffade du den här galna DJ:n

som alltid spelade före och efter banden.

Några år senare, när Adam Alsing började gå på Erik Videgrds Stockholmspub Coq Blanc regelbundet, blev deras vänskap starkare.

Adam tyckte om att laga mat och var bra på det, så han hängde på restaurangen där vi pratade om mat och recept.

Erik Videgård Sjukdom

Sen fick jag åka upp till Karlstad för att göra hans och Anettes bröllop. Det var en fantastisk tredagarsfest som jag aldrig kommer att glömma.

Adam Alsing och Erik Videgrd har till exempel lagt ut en kokboksordbok som heter “Galangal” med Erik Videgrd.Erik lägger nu upp en bild på den här boken på Instagram med orden:

About Post Author

adword ads

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %