0 0
Read Time:3 Minute, 29 Second

Börje Salming Förmögenhet /\ Anders Börje Salming, född 17 april 1951 i Kiruna, Norrbottens län, är en legendarisk före detta professionell ishockeyspelare. Tillsammans med Vladislav Tretiak, Vyacheslav Fetisov, Sergei Makarov, Valery Charlamov och Wayne Gretzky utsågs han till IIHF:s århundradeslag 2008.

Efter att ha vunnit två SM-mästerskap med Brynäs IF i början av 1970-talet skrev Salming historia genom att bli det tredje svenska proffset (efter Juha Widing och Thommie Bergman) att spela i National Hockey League (NHL) med Toronto Maple Leafs, där han tillbringade 16 år och blev känd som “BJ” och “The King” och en ikon bland Leafs fans.

Salming är Big Boy nummer 112 i svensk ishockey, medlem i Hockey Hall of Fame, och Hall of Fame i Internationella ishockeyförbundet. Han spelade 46 matcher för Tre Kronor under åren 1972–1992, inklusive spel i Canada Cup och VM.Hur gammal han är är ett mysterium.

Fakta och bio om Börje Salming Förmögenhet

  • Börje Salming är en före detta professionell ishockeyspelare som nu är pensionerad.
  • Han brukade spela för Brynäs IF, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings och AIK.
  • Salming var en av de första europeiska spelarna som fick inverkan på NHL och banade väg för framtida generationer av hockeyspelare.
  • Som son till Karin (född Persson 1927) och Erland Salming tillbringade Börje Salming sina uppväxtår i både Kiruna och Salmi (1921–1956).
  • När Börje var fem år gammal omkom hans gruvarbetarfar, som var same, i en olycka.
  • Innan han kom till Brynäs IF var Salming medlem i Kiruna AIF-laget.
  • Där vann han och hans storebror Stig Salming svenska mästerskapet två år i rad.
  • Hans första VM-medalj var ett brons 1972, och han vann ett silver 1973 efter att ha gjort den nationella truppen det året.

Efter att ha blivit draftad till NHL 1973 var han en innovatör inom sporten, eftersom han var en av de första europeiska spelarna som gjorde sig ett namn i Nordamerika.Börje Salming tillbringade 16 av sina 17 säsonger i National Hockey League med Toronto Maple Leafs och den andra med Detroit Red Wings.Med 620 assist i sitt namn har han satt nytt rekord i Toronto.

Redan 1976 var han involverad i vad som skulle bli de inledande Canada Cup-tävlingarna.En stående ovation från den kanadensiska publiken under Canada Cup-matchen 1976 mellan USA och Sverige gav Salming stort hyllning på hemmaplan.Salming erkändes också för sina insatser genom att bli uttagen till turneringens All Star Team.Salming förklarar situationen så här: “Toronto-matchen var en av de bästa jag någonsin varit med om.Innan matchen hade börjat fick jag en applåd från åskådarna.

Kanadensare hejade på mig när jag representerade mitt land.Ibland finns det inga gränser inom hockeyn.”Han bodde så småningom i Vaxholm, Sverige, efter att ha tillbringat tid som spelare för AIK.Där etablerade han sitt första företag.Han är nu involverad i underklädes- och spritindustrin.

Dessutom bär utrustning som används i ishockeyn, såsom pinnar och handskar, hans namn.Börje Salmings självbiografi, med titeln Blood, Sweat, and Hockey: Seventeen Years in the National Hockey League, publicerades 2012. Ishockeyspelare.Den 17 april 1951 i Jukkasjärvi, Sverige.Värdet på Börje Salmings option uppskattas till cirka 18 miljoner svenska kronor.Han erkändes som en av de bästa försvararna i sin tid genom att bli invald i Hockey Hall of Fame 1996.

Han är legendarisk för sina många år med Maple Leafs och hans många lagrekord, inklusive flest assist.Salming gjorde även ett flertal internationella framträdanden för Sverige.För detta uppmärksammades han genom att ha blivit utnämnd till Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Centennial All-Star Team.Det är en fristad; man kan inte göra vad man vill med den, säger han i en intervju publicerad i Dagens Industri bilaga, Weekend.

Nu på vardagarna marknadsför han aktivt sitt nya varumärke, Salming Golf.Han har en hand på tio kort och han försöker gå vidare, som han själv uttrycker det.Jag började spela harpa.När jag först flyttade till Kanada 1973 köpte jag ett golfkit, men jag kom aldrig till att använda det och gav det så småningom till min bror.

Börje Salming Förmögenhet

About Post Author

adword ads

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %