0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second

Emils Mamma /\ Astrid Lindgren gav ut tre böcker för barn om den busige Emil Svensson, som bor på en gård i byn Lönneberga i Småland mellan 1963 och 1970.Från 1963 till 1997 skapades tolv romaner, och från och med 2014 hade dessa böcker översatts till 44 olika språk, där de flesta översättningarna behöll Björn Bergs ursprungliga svenska konstverk. Tre filmer baserade på boken gjordes i Sverige mellan 1971 och 1973.

Emil Svensson och hans familj (lilla systern Ida, föräldrarna Alma och Anton, drängen Alfred som älskar Emil och gårdspigan Lina som inte tål Emils spratt) bor på gården Katthult i byn Lönneberga i Småland omkring år 1900. Krösa-Maja besöker Katthult vid enstaka tillfällen för att hjälpa till med hushållsarbetet och för att behaga Emil och Ida med berättelser om “mylingar”, spöken, mord och andra sådana hemska händelser.

Fakta och bio om Emils Mamma

  • Emy Storm, en svensk svenska svenska svenska svenska svenska svenska svenska svenska svenska Efter en kort tids sjukdom har hon återvänt till Malmö för att arbeta som begravningsläkare.
  • Svenskar och Gävleborg har tappat en känd skridskoåkare.
  • Efter att han har gjort fler spratt än det finns dagar på året, blir byborna äntligen trötta och försöker samla ihop tillräckligt med pengar för att skicka Emil till USA, men hans mamma vägrar och säger: “Emil är ett trevligt litet barn, vi avguda honom precis som han är.”
  • Alma håller reda på Emils alla praktiska skämt i blåa anteckningsböcker så att han som vuxen och senare som ordförande i Lönneberga byaråd kan skratta åt dem och lära av dem.

Som ett resultat kan Emil arbeta med alla slags husdjur med lätthet och effektivitet.
När Alfreds morfar Stolle-Jocke och hans fru Lill-Klossan besöker Katthult från fattighuset dagen efter jul, rapporterar de att de har slut på julmat och att Jocke har slut på snus, trots att Emils mamma hade skickat dit honom med en stor korg julmat och en liten dosa snus.
Detta beror på att Kommandoran (“de fattigas befälhavare Med julmaten kvar i matboden bjuder Emil alla från fattighuset utom Kommandoran till Katthult för ett julfirande, senare kallat Stora Tabberorna i Katthult.


Emy Storm, mer känd som Emil i Lönnebergas mamma Alma, har avlidit efter en kort tids sjukdom.Hon föddes i Alfta, Hälsingland, 1925 och flyttade till Stockholm när hon var 15 år.
Filmdebut av Emy Storm var 1948 i Hasse Ekmans Banketten.Hennes mest kända roll är dock Emils mamma i Emil i Lönneberga-filmerna.Hon gr morse i Malmö och hundar det.
Enligt hennes man dog Emy Storm av en hjärtattack.


Hon växte upp av en skogsarbetarfamilj och flyttade till Stockholm när hon var 15 år.
Enligt Wikipedia gjorde hon sin filmdebut 1948 i Hasse Ekmans “Banketten”.Hon hade tidigare studerat vid Gösta Terserus teaterskole.De flesta känner henne som Emils mamma, den snälla Alma, som bland annat skrev ner Emils alla härjningar.Filmerna har återupptagits ofta som serier på norsk och svensk barn-tv sedan 1970-talet, vilket gör Emil till ett känt namn i flera generationer.


För svenskarna är hon känd för sina talrika frukostfrallor.Deras skildring av arbetarklassens mamma i filmen “Kvarteret Korpen” (1963) var en satir över stereotypen.Hennes mest kända roll är Emils mamma i Emil i Lnneberget-filmerna.Åren 1951–1953 gick hon på Dramatens elevskola.Hon arbetade på både Riksteatern och Dramaten, men tillbringade större delen av sin karriär på Malmös stadsteatrar, där hon bodde i 21 år mellan 1962 och 1983. Hennes sista filmroll var som Svendsens hustru i 2005 års Wallander.

Emils Mamma

About Post Author

adword ads

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %