0 0
Read Time:3 Minute, 26 Second

Fransk Modeskapare Född 1883 /\ Chanel växte upp med sin ensamstående mamma, Eugénie Jeanne Devolle Chanel, efter att hennes pappa, Albert, övergav familjen. När Chanel var 12 år gammal var hennes mamma i bronkit. Chanel och hennes två bröder lämnades kvar på barnhemmet Aubazine av sin far när han skickade dem att arbeta på en gård. Hon lärde sig att vara diskret hemma, och det var så hon blev en sådan miniatyriserad modeikon.

Hon tillbringade några år som varietéartist på 90- och 00-talen under artistnamnet Coco, som blev populärt vid den tiden. Coco Chanel, i ett försök att ge kvinnor samma frihet som män, designade enkla men sofistikerade plagg som avskräckte kvinnor från att bära korsetter.

1909 öppnade hon en hattaffär i källaren i en byggnad på 160 Boulevard Malesherbes i Paris. Hennes älskare, Étienne Balsan, ägde huset. Med hjälp av ett lån och en hemgift från Étienne Balsans vän Boy Capel, som nyligen hade blivit Chanels nya älskare, kastade Chanel sig direkt in i modebranschen och öppnade sin första butik 1910. Butiken, nu känd som Chanel Modes, ligger på 21 Rue Cambon i det chica shoppingdistriktet i Paris. Två år senare öppnade hon en andra butik bredvid den första.

Fakta och bio om Fransk Modeskapare Född 1883

 • Chanel växte upp med sin ensamstående mamma, Eugénie Jeanne Devolle Chanel, efter att hennes pappa, Albert, övergav familjen.
 • När Chanel var 12 år gammal var hennes mamma i bronkit.
 • Chanel och hennes två bröder lämnades kvar på barnhemmet Aubazine av sin far när han skickade dem att arbeta på en gård.
 • Hon lärde sig att vara diskret hemma, och det var så hon blev en sådan miniatyriserad modeikon.
 • Hon tillbringade några år som varietéartist på 90- och 00-talen under artistnamnet Coco, som blev populärt vid den tiden.
 • Coco Chanel, i ett försök att ge kvinnor samma frihet som män, designade enkla men sofistikerade plagg som avskräckte kvinnor från att bära korsetter.
 • 1909 öppnade hon en hattaffär i källaren i en byggnad på 160 Boulevard Malesherbes i Paris.
 • Hennes älskare, Étienne Balsan, ägde huset.
 • Med hjälp av ett lån och en hemgift från Étienne Balsans vän Boy Capel, som nyligen hade blivit Chanels nya älskare, kastade Chanel sig in i modebranschen och öppnade sin första butik 1910.
 • Butiken, nu känd som Chanel Modes, ligger på 21 Rue Cambon i det chica shoppingdistriktet i Paris.
 • Två år senare öppnade hon en andra butik bredvid den första.
 • Denna flaggbutik kom med stora nyheter för henne.


Chanel var hennes personliga favoritmodell och sågs ofta bära sina hattar på fotografier.
Efter att ha blivit burits av välkända skateboardåkare, fick hennes hattar stor popularitet och visades framträdande i modetidningar.Hennes stora genombrott kom 1912, när den franska skådespelerskan Gabrielle Dorziat blottade sina bröst i filmatiseringen av Fernand Nozières roman Bel-Ami.


1913 öppnade hon Chanel Modes-butiken i Deauville.Chanels framgång expanderade snabbt.Chanel var en produktiv modedesigner som utökade sitt inflytande utanför haute coutures område genom att översätta sin signaturestetik till accessoarer som handväskor, halsdukar och till och med parfym.Hennes signaturparfym, Chanel No.5, har blivit ett ikoniskt varumärke och Chanel skapade själv det ikoniska CC-monogrammet som har använts sedan 1920-talet.


Chanel anklagades för att ha samarbetat med nazisterna under andra världskriget, vilket ledde till att hon arresterades i september 1944 av den antinazistiska organisationen Le Comité d’Epuration.Efter tre timmar somnade hon äntligen.Enligt ett dokument som släpptes 1972 av det brittiska utrikeskontoret på grund av ett misstag, var hon medveten om hem som inte förstördes.


Det hon visste visade sig vara sant senare: att Winston Churchill 1940 betalade nazisterna för att skydda Windsor-gods och därigenom bröt mot sina egna regler för vänskap med sina vänner.Chanel var en produktiv modedesigner som utökade sitt inflytande utanför haute coutures område genom att översätta sin signaturestetik till accessoarer som handväskor, halsdukar och till och med parfym.Hennes signaturparfym, Chanel No.5, har blivit ett ikoniskt varumärke och Chanel skapade själv det ikoniska CC-monogrammet som har använts sedan 1920-talet.

Fransk Modeskapare Född 1883

About Post Author

adword ads

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %