0 0
Read Time:3 Minute, 38 Second

Lalehs Pojkvän /\ Laleh Pourkarim, mer känd under sitt artistnamn Laleh, är en iransk-svensk musiker, sångare, låtskrivare, skivproducent och skateboardåkare född den 10 juni 1982 i Bandar-e Anzali, Iran. Hon har bott i Sverige sedan hon var barn. Efter släppet av hennes debutalbum 2005 blev hon erkänd som årets nykomling och belönades med flera priser. Hon medverkade i andra säsongen av det svenska tv-programmet S mycket bättre 2011 och året därpå släpptes det kritikerrosade albumet Sjung.

Lalehs musik sträcker sig från visa till poprock, och hon har citerat Cat Stevens, Cornelis Vreeswijk, The Police, Kate Bush och Salif Keita som musikaliska influenser. Den persiska betydelsen av namnet Laleh är “tulpan”. I Josef Fares succéfilm Jalla! Jalla!, Laleh debuterade som skridskoåkare vid 18 års ålder. Det är verkligen hennes enda filmroll. För över fem år sedan släppte hon sin debutskiva, Skiva. Hennes låt “Live Tomorrow” toppade listorna i flera veckor.

Lalehs självbetitlade debutalbum vann tre fantastiska Grammisar. Och 2011 var när musikern slog igenom på riktigt i TV4:s S mycket bättre musikprogram.Hon har blivit en av Sveriges största artister tack vare sina många singlar i topplistorna och nu har hon packat väskorna och flyttat till Los Angeles där hon skriver låtar för andra musiker.

Fakta och bio om Lalehs Pojkvän

  • I augusti 1982, när Laleh Pourkarim bara var två månader gammal, lämnade hennes familj Iran.
  • Anledningen till detta är att Houshang Pourkarims far var en välkänd socialt engagerad författare, konstnär och tidningsman.
  • Hans mamma, Atefe Wasei, arbetade som journalist för Underjordiska tidningar med sin pappa och därefter som socialarbetare och projektledare i Göteborg.
  • De reste från Azerbajdzjan till Vitryssland till Berlin och slutligen till Hammarkullen i Göteborg, där hon skrev in sig på musikprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet.
  • Samma år som Laleh fyllde år anlände familjen Pourkarim till moderna Minsk.
  • Medan hans föräldrar arbetade i fabriker i Sovjetunionen studerade Laleh ryska och gick på både klassiska konserter och cirkus medan han fortfarande gick i skolan.
  • Vid 23 års ålder slog Laleh Pourkarim igenom med “Live tomorrow”, och han blev snabbt en välkänd figur i Sverige.

Sedan dess har hon släppt sex studioalbum, fått kritikerhyllningar och fem Grammy Awards.
Sedan hon återvände för snart fem år sedan har Laleh gjort Los Angeles till sitt hem, där hon arbetar som manusförfattare och producent och ger betalda intervjuer.Men inför släppet av sitt kommande album i vår intervju berättar “Some die young”-sångaren Stjärnan om sitt beslut att lämna sin familj och sina vänner i Sverige för att göra karriär som internationell textförfattare och musikproducent i USA.


Hon har skrivit texter för artister som Demi Lovato, Ellie Goulding och Shawn Mendes hittills.- Det är en känsla av ånger som håller mig kvar här.Innan jag flyttade hit besökte jag informellt och arbetade som ljusskrivare för en mormor, och jag märkte att det bara var fem kvinnor som utförde huvuddelen av arbetet.Då blir det svårt att bevisa något.
Exakt samma som i Sverige, sa Laleh i sin radiointervju.


När Laleh var ett år flyttade hennes föräldrar med henne från Iran.De tog sig så småningom till svensk mark efter att ha tillbringat en tid i Minsk.Laleh Pourkarim såg sin egen berusade far när han saboterade livet för en annan person medan hon bara var 12 år gammal.
Därefter växte artisten upp med sin mamma några dagar efter att Laleh släppte Colors.
Det har varit en tuff tid och Laleh tycker att det är oroande att hennes föräldrar inte kunde bevittna och ta del av hennes utveckling som artist.


Det frustrerande med hela den ledsna röran är att de inte kunde uppleva mer av mitt liv.
Men samtidigt ska de få ‘dem båda’, som Laleh tidigare sa i en intervju med P1 på en söndag.Hon fortsatte: Jag tittar på mig själv i spegeln och ser mina föräldrar; de är jag, och de är med mig hela tiden.Hon är oerhört tacksam för allt hennes föräldrar har gjort för henne, och det mesta hon gör sker av kärlek till hennes familj.


När Laleh var tjugo år gammal tvingades hans familj att flytta, så han tillbringade en tid i Berlin.Paret besökte Sverige första gången 1991 och bosatte sig så småningom i stadsdelen Hammarkullen i Göteborg.De kom till Sverige via en flyktingförläggning i Tidaholm.

Lalehs Pojkvän
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %