0 0
Read Time:3 Minute, 36 Second

Jonas Hassen Khemiri Fru /\ Jonas Hassen Khemiri är en svensk författare som föddes den 27 december 1978. ingen information om vem hon dejtar. Khemiri har skrivit fyra romaner, sex pjäser och en bok med noveller, essäer och pjäser.Mer än 25 olika språk har översatt hans verk.

Han har vunnit Augustpriset för skönlitteratur och ett Obie Award för bästa manus från Village Voice.2017 skrev han den första novellen av en svensk författare som publicerades i The New Yorker.

Lite bio om Jonas Hassen Khemiri Fru

  • Jonas Hassen Khemiris nya bok Papaklausulen blev en förhandsfavorit långt innan den nådde bokhandeln.
  • Vi fick författaren och bloggaren Flora Wiström att träffa Khemiri för ett samtal om faderskap och den nya boken: Khemiri skriver dagbok då och då.
  • Han ser det som ett maniskt försök att få tag i livet.
  • När han grubblar över något brukar det återkomma i dagboken.
  • Kanske en ledtråd till något att skriva mer om.

– Jag var tvungen att göra något när jag skrev om “det viktiga”. Jag har aldrig åkt skidor förut, men det kändes som dålig längdskidåkning. Oavsett vad du kallar det. Jag skrev också om en familj som man kan följa i tio dagar. Och den korta familjehistorien råkade bara skrivas. Jag såg att jag koncentrerade mig på fel sak. Jag ville skriva om svek, liv, död och politik i “det viktiga”. Den här novellen har alla dessa saker. Det dök nog upp för att jag inte visste det. Det var roligt att se hur en actionfilm fick plats i ett litet vardagsrum. När man har små barn är en vardagsmorgon en fråga om liv och död.

  • Absolut inte. Det finns ingen helig sak. Jag kan inte prata om mig själv på något sätt som inte är fiktion. Jag växte upp i ett hem där det jag sa var viktigt. Vi kunde prata om alla möjliga smutsiga saker. Skam och skuld. Hon dömde mig inte, men hon lyssnade och tänkte på det. Romanen är nästa steg för att kunna skriva om saker som inte kan hända någon annanstans. Saker som bara är konstiga. Folk skulle ringa polisen om jag sa till mitt barn: “Om du inte går och lägger dig nu så kväver jag dig”, här på Sveavagen. Men sådana saker hör hemma i boken.

Mer än trettio olika språk har versioner av Khemiris böcker. Han är också en välkänd dramatiker. Hans sex pjäser har framförts av över hundra internationella kompanier på scener från Stockholm till Berlin till New York till London. Hans första pjäs, Invasion!, som öppnade i New York 2011, vann en Village Voice Obie Award. Den andra pjäsen, God Times Five, gick på turné i Sverige och den tredje, De hundra vi är, vann Heddapriset i Norge för bästa pjäs. Khemiris senaste pjäs, “Nästan lika med”, öppnade i oktober 2014 på Dramaten i Stockholm för strålande recensioner. Den har satts på i USA, Tyskland, Norge och Island.

2013 blev Khemiris öppna brev till den svenska justitieministern som svar på det kontroversiella polisprojektet REVA, som först publicerades i Dagens Nyheter, snabbt en av de mest delade artiklarna i sociala medier i Sveriges historia. Artikeln översattes senare till mer än ett dussin språk och publicerades i tidningar över hela världen, inklusive The New York Times. 2017 publicerades en novell av Khemiri i New Yorker. 2021 flyttade han till New York City med sin familj för att arbeta som Cullman Fellow på New York Public Library.

Jonas Hassen Khemiri ägnade lång tid åt att bli hög. Han bodde i New York, Berlin och Paris. Han letade alltid efter nya saker att göra och lära sig. Han skrev pjäser och böcker som “Invasion!” och “I Call My Brothers”, som fortfarande spelas över hela världen, och han vann pris efter pris för sitt arbete.

Jag letade efter något eller försökte kanske komma undan. Men att skriva min nya bok, “Allt ja inte minns”, har gett mig en ny känsla av frid. Det kan ha börjat när jag fick mitt första barn. Jag lugnade ner mig och lärde mig njuta av vardagens rutiner, som att hämta och lämna vårt barn på förskolan och sätta mig och skriva. Det har hjälpt mig att komma tillbaka till det jag älskar.

Jonas Hassen Khemiri Fru

About Post Author

adword ads

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
100 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %