0 0
Read Time:3 Minute, 37 Second

Merit Hemmingson Familj /\ Den svenska organisten, kompositören och sångaren Merit Hemmingson föddes den 30 augusti 1940 i byn Gärdsta i Marby län i Jämtland.Han blev känd i slutet av 1960-talet för sina innovativa poparrangemang av traditionell svensk musik.Under mitten av 1950-talet spelade Merit Hemmingson piano i en mängd olika jazzinfluerade jämtländska dansband.

Efter att ha avslutat sina prov på Wargentinskolan i stersund 1959 flyttade hon till Stockholm, där hon ofta uppträdde bland annat på Nalen. Efter en resa till USA bildade hon ett eget band med fyra kvinnliga musiker av afroamerikansk härkomst och tog med sig dem tillbaka till Sverige under namnet Merit H. and her Girl Stars.

När 1960-talet var i full gång bytte hon till hammondorgeln och tog över Meritones-bandet. 1971 släppte hon ett album som heter Huvva! – Svensk folkmusik med ett beat, där hon smälte samman svensk folkmusik med rock och skapade sin egen unika stil. Skivan blev en stor succé och följdes av hennes triologi av svensk folkmusik, Trollskog (1972) och Bergtagen (1974). Det for tv vita duvor (1973), ett samarbete mellan Beppe Wolgers och Viken, släpptes ungefär samtidigt och framfördes av Vikens kör, Frostvikens strumpor. Hon komponerade partituren till en handfull TV-filmer på 1970-talet. Hon var medlem i Melodifestivalens jury 1972.

Fakta och bio om Merit Hemmingson Familj

  • Den framfördes samtidigt i Vikens kapell, Frostvikens strumpor, och i samarbete med Beppe Wolgers 1973 för produktionen av Det för tv vita duvor.
  • Allteftersom 1970-talet fortskred komponerade hon partitur till en handfull tv-filmer.
  • 1972 var hon medlem i Melodifestivalens jury.
  • De senaste åren har hon samarbetat med en rad framstående musiker, däribland harpisten Gloria Lundell och sångerskan Maritza Horn på albumet Orgel, harp, and horn (1983), samt Anita Strandell och pianisten Dana Dragomir.
  • Hennes första låt att nå de svenska listorna var “Ack du min längtan”, ett samarbete med Ola Magnell om mikrofoner som släpptes 2002.
  • Merit – Queen Of Swedish Hammond Folk Groove, hennes första CD, släpptes tidigare i år.
  • Hon har släppt ett stickat album varje år sedan 1967.


Trollskog och Bergtagen är de tre mest kända svenska folkvisorna med ett beat.Ett av hans mest kända verk är Gammal jämtlandsk brudmarsch från Huvva!,Han kunde återanvända sina folkmusiker eftersom de blev kända på 2000-talet.Hennes senaste album var samproducerat av Ola Hultgren (sedan 2018 Ola Winkler) och Tobias Fröberg.2016 års release, med titeln Merit, är den första som bara innehåller originallåtar.
2017 valdes hon in i Swedish Music Hall of Fame.


Hemmingson fick ett av Sveriges största konstnärsstipendier 2019, Ganneviksstipendiet på 1,5 miljoner dollar.Syftet med denna forskning är att bättre förstå den samtidskonst som har potential att väsentligt påverka vårt kulturlandskap.Född och uppvuxen i en liten stad i kommunen.Direkt efter studenten flög jag till Stockholm och hängde de flesta kvällarna på Nalen.


Min ursprungliga avsikt var att skriva in mig på Oscar Petersons jazzskola i Toronto, men en ledning övertygade mig om att åka över dammen istället och bilda ett band innan jag skulle turnera i Sverige.Jag åkte till New York helt pigg och med gott humör.Besökte regelbundet jazzklubben Birdland och fick då och då sitta med Miles Davis band på illage Vanguard.
Joe Zawinul och Lalo Shifrin lärde mig båda vissa saker.


Musik som går “jazz, jazz och mer jazz…” I New York satte jag upp ett band bestående av mig själv på piano och fyra svarta kvinnor som spelade altsax, trumpet, bas och trumpet.
Vi turnerade i ett halvår i Sverige under namnet “Merit H. and her Girl Stars.
“Kom ut ur jazzbranschen och in i Hammond B3-eran.Vid första anblicken var det Karklek, och det förblir så längs den stigen.


Jag och mitt band, Meritones, spelade in vårt första demoband 1967. Jag spelade på tre album med svensk folkmusiktolkningar producerade av Bengt Palmers (alla tre blev guldskivor; Huvva, Trollskog och Bergtagen) och en dubbelskiva med Beppe Wolgers (Det för två vita valar).


Det var nytt på den tiden att införliva traditionella folkmusik i moderna pop- och jazzstilar genom harmonisk eller rytmisk omarbetning.Samtidigt åkte jag på turné med “Folkmusikgrupper”, som inkluderade en organist, en spelman, en basist och en slagverkare.Jag ser tillbaka på den tiden som en livsförändrande vändpunkt.

Merit Hemmingson Familj

About Post Author

adword ads

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %