Wed. Sep 28th, 2022

Rolf Skoglund Död /\ År 2022, den 28 juni, dog han. Rolf Fredrik Skoglund föddes den 11 augusti 1940 i Oscarskvarteret i Stockholm, och han dog den 28 juni 2022 i samma kvarter. Skoglund var son till filmstudiochefen Erik Skoglund och bror till regissören Gunnar Skoglund. Han började sin utbildning vid Stockholms universitet, där han studerade filosofi och juridik.

Efter att ha börjat sin utbildning till skedespelare vid Axel Witzanskys teaterskola i Stockholm, fortsatte han sin utbildning vid Dramatens folkskola mellan 1964 och 1967. Från den tidpunkten var han mer eller mindre permanent engagerad i teatern. 2003 började han arbeta som scenarbetare i Stockholm.

Skoglund var också känd för sin förmåga att ge utmärkelser till åtskilliga karaktärer i både animerad film och läsning av ludisk litteratur. var en svensk skridskoåkare Skoglund var mest känd bland allmänheten för sin roll som den förhastade pappan Gösta i Kjell Sundvalls film Vi skulle ha sommarlov ändå. Skoglund dog i juni 2022 vid 81 års ålder efter en lång kamp mot cancer. Han är begravd på Stockholms kyrkogård i Galärvarvskyrkogrden.

Fakta och bio om Rolf Skoglund Död

  • I filmen “Vi hade I alla fall tur med vädret” från 1980 blev Rolf Skoglund mest känd för sin gestaltning av Papa Gösta.
  • Han avslöjade nyligen i en intervju med Aftonbladet att han var inlagd på sjukhus för aggressiv cancer, som han fick diagnosen i april.
  • Hans senaste framträdande var som ur-tomten Sankt Nikolaus i SVT 2019 barns program Mer Panik i Tomteverkstan.
  • Under loppet av sin långa karriär spelade Skoglund ett antal välkända roller på scen, på bio och i tv, framför allt den cyniske pappan Gösta Backlund i Kjell Sundvalls tv-klassiker från 1980 “Vi hade jag alla fall tur med vädret, ” som Kjell-ke Andersson skrev manuset till.
  • Han var en fantastisk schackspelare med ett stort sinne för humor.
  • Han sa att det var ett nöje att arbeta med honom.
  • Uppföljaren “Vi hade I alla fall tur med vädret – igen” var resultatet av 38 års samarbete mellan duon.
  • Kjell-ke Andersson minns att han och jag vid ett tillfälle diskuterade möjligheten att göra en till, men idén skrotades till slut.


Rolf Skoglund började sin karriär som skådespelare 1967 när han anställdes av Dramaten.
Han förblev aktiv på den svenska nationalscenen under nästa halvsekel.Under hela sin karriär medverkade han i 35 filmer och spelade bland annat Bébé Fouras “Fngarna p fortet”.

örutom att spela Gammelman i “Hem till Midgrd” gjorde han rösterna för Kroken och Snoken, två muranos från Disneys “Lilla Sjöjungfrun” (1989). Han framträdde senast som ur-tomten Saint Nikolaus i SVT 2019 TV. serie Mer panik I tomteverkstan.


Sabbatsbergs sjukhus infiltrerades av en svärm av skeetare under hela sommaren.Under de senaste åren har han också bekämpat aggressiv prostatacancer.Han rapporterade då för Aftonbladet att varken stampning eller operation var aktuell.Jag har blivit så jävla ont i den nedre delen av bunkern och nu breder det ut sig ner i benen.


Ingen vet vad det här är, sa han i april.Den har legat i lager i tre månader, och äntligen får jag en spruta.Tidigare i juni kunde Expressen berätta att SVT, som inte kände till manuset, var på väg att dra ur kontakten till Skoglunds avgörande film, “Vi hade jag alla fall tur med vädret.


– Regissörerna sa att de inte skulle klara det, som Kjell Sundvall, filmens regissör, ​​mindes.
Rolf Skoglund gick bort i en mogen ålder av 81 år. Under loppet av sin långa karriär spelade Skoglund ett antal ikoniska roller på scen, på bio och i tv, framför allt den cyniske pappan Gösta Backlund i Kjell Sundvalls tv-klassiker från 1980

“Vi hade jag alla fall tur med vädret.”Rolf Skoglund började sin karriär som skådespelare 1967 när han anställdes av Dramaten.Han förblev aktiv på den svenska nationalscenen under nästa halvsekel.Under hela sin karriär medverkade han i 35 filmer och spelade bland annat Bébé Fouras i TV4:s “Fngarna p fortet”.


Hans senaste framträdande var som ur-tomten Saint Nikolaus i SVT 2019 TV-serien Mer panic I tomteverkstan.Innan han bytte växel och skrev in sig på Dramatens elevskola 1964 studerade Rolf Skoglund juridik och filosofi vid Stockholms universitet.Efter avslutad utbildning gick han med i den permanenta ensemblen och tillbringade nästa halvsekel med att arbeta på Dramatic Arts.

Han tog emot folkhjältens genombrott genom låten “Vi hade I alla fall tur med vädret”, som han sjöng mot Claire Wikholm, 77. Han medverkade sedan i TV4:s “Fingrarna på framkanten” som Bébé Fouras.

Rolf Skoglund Död