Thu. Oct 6th, 2022

Jens Lapidus Familj /\ Jens Jacob Lapidus är en svensk romanförfattare och advokat som föddes den 24 maj 1974 i Hägersten, Stockholm. Hans romaner utspelar sig i Stockholms förflutna och har fått honom internationellt beröm.


I stadsdelen Gröndal i Stockholm växte Jens Lapidus upp. Han gick på Frans Schartaus gymnasieskola, studerade sedan juridik vid Stockholms universitet och i London innan han tog plats i Sollentuna tingsrätt. Han har också undervisat i ett flertal kurser inom områdena idéhistoria, medie- och kommunikationsvetenskap, nationalekonomi och praktisk filosofi.

Han arbetade som senior advokat på Mannheimer Swartling från 2004 till 2007 innan han kom till Försvarsadvokaterna som biträdande advokat.

Även efter att hans snabba kontantbedrägeri hade avslöjats fortsatte han att praktisera jurist. Han informerade dock sina kollegor och allmänheten i april 2017 om att han lämnade raden av försvarsadvokater. Detta så att du kan ägna din fulla uppmärksamhet åt skrivandet. Han har även fyllt i för Hasse Aros i TV3:s Efterlyst, där han ersatte Tommy Lindström.

Som advokat har Jens Lapidus tagit ställning mot alltför långa väntetider för rättegång och umgängesrestriktioner.

Fakta och bio om Jens Lapidus Familj

  • Snabba cash, Lapidus första roman, kom ut i augusti 2006 och blev snabbt en av Sveriges bästsäljare.
  • Mellan den första releasen och början av året 2010 har boken sålts i över 600 000 exemplar i inbunden och pocketformat tillsammans.
  • Lapidus debutroman Snabba cash har en hårdkokt stil som påminner om de amerikanska kriminalförfattarna James Ellroy och Dennis Lehane, och det har avslöjats att författaren plockat fram material från sin tid som notarie på Sollentuna tingsrätt.
  • Han har också hämtat språklig motivation från svenska rapakter som The Latin Kings, men in bratkretsar och Jonas Hassen Khemris romaner.
  • Svenskt kriminaldrama med “Stockholm noir”-smak, med tillstånd av Lapidus kallar.
  • Snabba cash XL släpptes 2016, tio år efter originalet.
  • I den ger författaren kommentarer till sitt eget verk ur en tredje persons synvinkel.
  • Det finns också bidrag från några av de andra författarna i teamet.


I maj 2008 släpptes uppföljaren till genombrottsromanen Aldrig fucka upp.Lapidus har själv i en intervju uttalat att den här historien är “långt mörkare” än Snabba cash. [2]Ett år senare släppte Lapidus och Peter Bergting serieromanen Gängkrig 145.Livet deluxe, den tredje boken i Lapidus serie “Stockholm noir”, släpptes i juni 2011.Författade romaner av Lapidus.Mamma försökte, en romansamling, släpptes i september 2012.


Nya huvudkaraktärer och en annan ton både vad gäller språk och innehåll skiljer 2014 års roman VIP Room från dess föregångare.VIP-rummets fortsättning började vintern 2015.I STHLM DELETE låter Lapidus karaktärerna av advokaten Emelie och den tidigare kriminella Teddy arbeta tillsammans för att försvara en ung man som misstänks för mord.Detaljer om den sociala scenen i Stockholms olika kretsar avslöjas i avslöjande minnen från VIP-loungen.


En release för “Top Dogg” gjordes i juni 2017.Där närmar den andra trilogin med Emelie och Teddy sitt slut.I den dystopiska framtidsromanen Paradis City, som utspelar sig år 2021, släpps huvudpersonen, Emir, ner i en starkt befäst del av staden för att rädda en kidnappad regeringsmedlem.Länge tänkte jag skriva som en hobby som kunde klämmas in i små bitar av fritiden.Över en kopp bryggkaffe på Benny Anderssons hotell Rival på Mariatorget på Söder, Stockholm, beskriver Jens Lapidus kvarteret som “en aktiv vila.


“Han säger att det är avkopplande och kreativt.Många har sagt att de efter att ha läst boken ser på Stockholm på ett lite annorlunda sätt.Vår stad är vacker och välskött, med rena, mogna träd.De flesta av oss ser narkotikahandel, prostitution och våld med egna ögon.Men det finns här precis som det är i alla större städer, säger Jens Lapidus.


När han skrev boken diskuterade han med sig själv om han skulle tona ner våldet eller inte.Efter att ha läst boken igen som förberedelse för dess återutgivning i lyxstil (med kommentarer från bland andra Sofi Oksanen, Katarina Wennstam, Christoffer Carlsson och Jan Gradvall) är Lapidus övertygad om att verkligheten har sipprat in på sidorna i romanen.

Jens Lapidus Familj