Sun. Oct 2nd, 2022

Kajsa Ekis Ekman Familj /\ Svenska författaren och journalisten Kajsa “Ekis” Ekman. Hon är författare till fyra verk om ekonomi, feminism och kapitalism som har översatts till ett antal språk. Hon håller föredrag över hela världen om ämnena prostitution och surrogatmödraskap. Hon skriver krönikor i den norska veckotidningen Klassekampen och skriver ofta på Aftonbladet.

Den grekiska tidskriften Kathemerini har också publicerat hennes arbete. Hon skriver om kommersifieringen av kvinnors kroppar i två branscher, sex och surrogatmödraskap, i sin bok Being and Being Bought. Det finns ett påstående om att båda sektorerna gynnas av kopplingen mellan kapitalism och patriarkat. Den hävdar att den nyliberala högern och den postmoderna vänstern har bildat en ohelig allians för att legalisera sexbranschen genom konceptet sexarbete.

Efter två år av hemlig forskning om europeiska “fackföreningar för sexarbetare” drar hon slutsatsen att många av dessa organisationer har lite att göra med arbetskamp och istället stöds av hallickar, stater och akademiker. Franska, engelska, spanska och tyska är alla översättningar av boken. [citat saknas] Ekman har förespråkat avskaffandet av både surrogatmödraskap och prostitution i tal som hållits till Europaparlamentet.

Fakta och bio om Kajsa Ekis Ekman Familj

  • Om könets existens, hennes arbete om den “nya diskursen kring kön” som Ekman hävdar är idealistisk snarare än dialektiskt-materialistisk, publicerades 2021.
  • Feminister som Yvonne Hirdman och chefredaktören Heidi Avellan applåderade boken, men den attackerades också för att ha använt högerextrema “fake news-källor” och framställt transpersoner som farliga. “
  • Avskyvärt” är hur Morgenbladet definierade bokens antitransretorik och hon ifrågasatte om inte ”den här boken förtjänar någon diskussion överhuvudtaget”.
  • Att Ekmans arbete är “ensidigt” är ett halmgubbsargument, enligt Maria Horveis recension.
  • En bok som heter 100 fel I ‘Om könets existens’ släpptes av Svenska förbundet för lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter, som hävdade att hennes arbete var fullt av falskheter och tvivelaktiga källor.
  • Det var 2015 som hon deltog i Free Gaza Flottilla, ett försök att bryta blockaden av Gaza och föra välbehövliga förnödenheter till människorna där.
  • Hon och Dror Feiler togs båda i israelisk militärförvar.


Enligt henne är Israel en nation byggd på “etnisk rensning och apartheid”.På Festival of Dangerous Ideas 2014 var Ekman en föreläsare.I hennes Ted Talk med titeln “Alla pratar om kapitalism, men vad är det?”
hon beskriver den fria marknaden som ett värdefullt instrument, men kapitalismen som en kraft som inte kan ta moraliskt ansvar och planera för klimatet, landet och världen.För att förhindra framtida finanskriser föreslår hon “demokrati på alla samhällsområden, särskilt på arbetsplatsen” och en skärpt reglering av finansbranschen.


Hon har ingen signifikant annan för tillfället.Ingen har haft turen att fånga hennes blick.
Det är oklart om hon någonsin har varit gift tidigare eller om hon ens har varit i ett seriöst förhållande tidigare.Vad vi kan se har hon inga barn.Kajsa Ekis Ekman äter middag på restaurang Skanskvarn som ligger uppe över Skanstullsbron i Stockholm.


Ekis kommer tillbaka direkt från ett pass med styrketräning, tar ner en proteinshake och tänder sedan en cigarr.Hon kallar sig själv “ledarskribent” på ETC och “bokrecensent” på DN, och hon har skrivit flera böcker om ämnen som kapitalism och sexhandel.De har översatts till andra språk och fungerar som hennes startpunkt för läsningar från hela världen.Författaren har varit i fokus för många politiska diskussioner och skrifter; när Miljöpartiet nyligen släppte ett av vår tids mäktigaste mediestycken var hon bland de första som citerades.


Vägen du är på började redan i femte klass, när en ung Ekis bosatt i Stockholm började fantisera om att bli författare.Hon berättar själv, eller berättar: Som ung skrev jag dikter och höll kontakt med brevvänner över hela Sverige, från Skellefte till Pite till någon i Finland.Vi skickade ut kopior av våra skolkataloger och delade historier om vilka elever som var mest och minst intelligenta, vilka som var vänner med vem och vilka som var mest och minst attraktiva.


Kyiv Independents Ekis Ekman väcker vissa farhågor genom att plocka isär en reporters kopplingar till Azovbataljonen, en grupp som åtminstone en gång dominerades av nazister och som nu är en del av Ukrainas försvarsstyrkor.Hon kritiserar också finansieringsmodellen som används av Kyiv Independent, som inkluderar stöd från amerikanska, kanadensiska och europeiska myndigheter och stiftelser.

Kajsa Ekis Ekman Familj