Thu. Oct 6th, 2022

Mona Seilitz Död /\ En svensk skridskoåkare, artist och TV-värd, Mona Elisabet Seilitz föddes Mona Elisabet Alexandersson den 16 januari 1943 och dog den 2 april 2008, även hon i Malmö. Född och uppvuxen i Malmö började Mona Seilitz sin skådespelarkarriär som barn på Teater 23 innan hon flyttade till Norrköping för att gå på Teateravdelningen vid Marieborgs Folkhögskola. Hon fortsatte sin utbildning vid Norrköping-Linköpings Hissskola under åren 1962 och 1965.

Hon gick till Folkan i Stockholm efter skolan för att spela med Kar de Mumma och ett gäng revys. Särskilt på scenen kom hennes skicklighet som skadespelartalang till sin rätt, inte minst inom den komiska genren. Hennes sångkarriär började när hon hade mer utbildning i Malmö; hon turnerade på 1970-talet med pjäsen Kaktusblomman med Riksteatern och sjöng bland annat på Intiman och Sveriges Televisions Göteborgsteater. 1977 började Seilitz dejta musikern Bill hrström.

Under hela 1980-talet uppträdde Seilitz i en mängd olika roller som kvav blondin på Stockholms privata teatrar, bland annat Kuta och Folkans kor. Ytterligare exempel på hennes komiska förmågor kan ses i r du inte riktigt fisk? på China Theatre 1986–1987 och Omaka Par på Maxim Theatre 1988–1990. 1993 castade Hagge Geigert henne som sardonisk sjuksköterska i Panik på Lisebergs sjukhus. Hon uppträdde som Prussiluskan i Pippi Långstrump på Göta Lejon 2002 och turnerade i folkparkerna med Alfons berg och trollkarlen 1997. Hon var med i komedin “Bubbel-trubbel” på Stockholms Maximteatern 2003–2004.

Fakta och bio om Mona Seilitz Död

  • Trots sin berömmelse och popularitet dödades folksångerskan Mona Seilitz tragiskt i en olycka.
  • Innan hon dog 2008 avslöjade Mona att hon hade tvingats till abort, en incident som hindrade henne från att skaffa barn senare i livet.
  • Hon brydde sig inte särskilt mycket om det, men hon plockade upp det här och där.
  • Enligt hennes bästa vän Erik Larssons berättelse i svenska tidningen Expressen kunde Mona Seilitz inte få barn efter att ha genomgått en abort.
  • Med roller i filmer som Göta Kanal, Jönssonligan & Dynamit-Harry, Vita lögner & Babels hus, och många framträdanden på scener över hela landet, samt TV-program som Bingo Royale, blev Mona Seilitz berömmelse som en populär skådespelerska och mediepersonlighet .
  • Men hennes liv slutade tragiskt när hon bara var 65 år gammal och hon gick bort vintern 2008 i bröstcancer.
  • Hennes nära vän, operasångaren Erik Larsson, har berättat om hur hon i slutet av 1990-talet, när Monas skridskoåkaranställning upphörde, upptäckte en knöl i bröstet.


Hon hade redan genomgått en hjärtoperation efter en allvarlig sjukdom för ett tag sedan.I artikeln efter Monas avgång talar Erik om sin vän.- Hon oroade sig och pratade om det; hon var en av de snällaste människorna jag någonsin träffat.Mona Seilitz har själv uttalat sig om aborten, bland annat i en intervju med Expressen redan 1983.Hon var 33 år och levde med en ny man och hustru efter att hennes första äktenskap slutade i skilsmässa, och den nya mannen och hustrun ville inte ha barn.Hon hade då ingen aning om att ingreppet skulle göra det omöjligt för henne att bli gravid i framtiden.


Abort är en stor störning i ens liv och en mycket större fysisk förändring än själva graviditeten.
Mona Seilitz födde tre gånger under sin livstid, fastän hon inte fick några barn.Sedan det sista äktenskapet avslutades 1991 var det hennes familj och vänner som tröstade henne på dödsbädden och enligt hennes syster Anita Jönsson var skridskoåkaren redo att spela i sitt sista spel.För en lång tid, för sex veckor sedan, träffade expressen henne.


Hennes kropp var synligt bortkastad från sjukdomen som hade tagit henne in.Jag tror inte att jag kommer vara kvar för mycket längre, sa hon.Hon hade tagit förändringarna i sitt liv med ro och sett dem som priset för att kämpa mot sjukdom, och jag måste säga att hon var väldigt uppriktig.Det var ingen spänd situation.Hon slumrade till i sängen.Hon slutade gå plötsligt.Efter att systemet kraschade pratade vi med henne och hälsade på henne, som Anita berättade för Expressen.


Mona Seilitz bisattes den 26 april 2008 i Sankt Petri kyrka i Malmö.Hon hade tidigare avslöjat att hon drabbats av en “mystisk sjukdom som kan vara något allvarligt” dagen efter hennes födelsedag, i januari föregående år.Tidigare jobbade hon på “Bingo Royale” och pendlade mellan Malmö och Stockholm.
Hennes vänstra överarm var svullen och smärtsam, och hon var överväldigad av starka känslor.
Hon gick in på rutinmässiga medicinska inspektioner och tvingades ta rejäla värktabletter för att klara proven och behålla sitt arbete.Varken jag eller någon läkare jag har pratat med har någon aning om vad den bakomliggande orsaken till problemet kan vara, därför är det säkert att säga att något är allvarligt fel.
Det är dags för oss att sluta med det vi gör och ta en titt, sa hon.

Mona Seilitz Död