Sun. Oct 2nd, 2022

Robert Aschberg Förmögenhet /\ Robert Aschberg är journalist, medieentreprenör och ett av de mest kända ansiktena på svensk tv. Han arbetar för närvarande på TV3. Vad är Robert Aschberg för en kille?Journalist. Född den 19 mars 1952 i Kungsholmen, Stockholm, Sverige. Värdet på Robert Aschbergs dödsbo har uppskattats till cirka 100 miljoner svenska kronor. Han började sin karriär som journalist på Expressen och flyttade till TV3 när kanalen startade i slutet av 1980-talet.

I sin ungdom hade Robert Aschberg kommunistiska övertygelser, men han övergav dem för mer mainstream acceptans i tjugoårsåldern. Robert är son till den svenske affärsmannen Olof Aschberg, som äger ett bankbolag. Robert Aschberg, född den 19 mars 1952 i Kungsholmen, Stockholm, är en svensk journalist och TV-producent mest känd som programledare för TV3-program som Ikväll:

Robert Aschberg, Baren, Diskutabelt, Folkhemmet, Insider, Expedition Robinson, Trolljägarna, och Grannfejden. Robert Aschberg är son till läkarna Sven Aschberg och Berith Franck, en äldre bror till Aftonbladets journalist Richard Aschberg, och sonson till bankiren Olof Aschberg (1877–1960). Han hade ett gåvoförhållande med journalisten Lotta Aschberg.

Fakta och bio om Robert Aschberg Förmögenhet

 • 1964 grundade Aschberg bandet Envoys tillsammans med några av sina vänner.
 • Eftersom hans pappa var gästforskare kom Robert Aschberg hem från USA när han var ett litet barn.
 • Han lämnade USA för att han blev utvisad för att ha begått ett spratt i skolan.
 • I Sverige gick han med i ungdomsgruppen Bromma FNL under hela gymnasietiden (tillsammans med bland andra Stina Dabrowski).
 • Senare i livet bestämde sig Aschberg för att engagera sig i kommunismen som sin farfar, Olof Aschberg.
 • Han arbetade på Oktoberförlaget i Göteborg och ansvarade för skivutgivning innan han blev aktiv maoist i Sveriges Kommunistiska Parti (SKP).
 • Företaget flyttade till Stockholm 1975 och du tog din Aschberg med dig.
 • När sjuttiotalet var över slutade han kommunicera.
 • “Min brytning med kommunismen började i oktober 1989, när Jörgen Widsell och jag var i Tjeckoslovakien och spelade i skifflar med oppositionsmusiker inför oktoberräkningen.
 • Jag skulle gärna ta mig till skyarna med en flygblad i en sakfra, men inte om jag inte var kommunist.
 • Det var en viss tid kvar innan sjuttiotalets slut.
 • Herman Asch och Rosa Schlossberg, hans föräldrar, var rika flyktingar från Ryssland som etablerade en framgångsrik möbelaffär i sitt nya hem.


Nya Banken grundades av Aschberg i Stockholm 1912; det bytte senare namn till Svenska Ekonomibolaget.Aschberg höll med den kommunistiska rörelsen och hjälpte till att få ekonomiska resurser till bolsjevikerna i Ryssland.Som ett resultat döptes han till “Den röda bankmannen” (eller “Den röda munnen”) på norska.Under åren 1917-1921 fick han genom sina kontakter över 500 ton konfiskerat guld.Tsarsymboler ersattes med svenska i Stockholm, vilket förhindrade eventuell förväxling.
Han deltog också i auktioneringen av tsar Nicholas II:s unga undersåtar på arenor över hela Europa.
Snälla hjälp mig här [källa behövs] Genom starka affärsförbindelser med Sovjetunionen etablerade han den ryska handelsbanken i Moskva 1921.


Från 1922 till 1924 ledde han den sovjetiska finansinstitutionen Ruskombank som dess ordförande.
År 1933 donerade Aschberg mer än 200 ryska ikoner till Nationalmuseum.Efter kommunistregimens förstörelse av kyrkor hade han blivit en stark motståndare till deras politik.Innan Aschbergs gåva hade Nationalmuseum endast fyra ikoner i sin samling.


1927 tog Aschberg ett flyg till Frankrike.Han fortsatte sin bankkarriär och gjorde investeringar i film och press, konst och fastigheter, men tiderna var tuffa i slutet av 1930-talet.Aschberg skickades till interneringslägret för dem som hade begått missriktat spionage i Pyrenéerna i februari 1940 och släpptes inte förrän på sommaren.

Robert Aschberg Förmögenhet