Sat. Sep 24th, 2022

Ronjas mamma /\ För alla intresserade, Astrid Lindgrens Ronja rövardotter utkom 1981 och är en saga (romersk). Huvudpersonen Ronja är en ung tjej på cirka tio år, vars utveckling läsaren kommer att följa i minst två år. Hon är en rovarhovings dotter, och boken handlar om hur hon kommer till sin rätt och står upp mot sin pappa. Filmatiseringen släpptes 1984 under ledning av Tage Danielsson.

Detta är en av titlarna som ingår i antologin Twenty Essential Swedish Romans (2009).

Mattis-lägret och Borka-lägret är tävlande roving-band. Ronja, huvudpersonen och Mattis syster, blir nära vän med den unge Birk, son till Borka. Tillsammans ger de ett erbjudande till sina respektive familjer och drar sig tillbaka till en avskild grotta i skogen. Till slut kan de använda sin överlägsna kraft för att förena de två rivaliserande rövarklanerna.

Fakta och bio om Ronjas mamma

  • Jag skriver berättelser, och människor behöver berättelser.
  • Så har det alltid varit.
  • Så var det; det är slutet på det.
  • Så sa Astrid Lindgren till reportrar 1981 när hon presenterade Ronja Rövardotter.
  • Boken Henry David Thoreaus Skogsliv vid Walden var en favorit hos Astrid Lindgrens eftersom den beskriver författarens försök att leva så enkelt och diskret som möjligt i skogen som en reaktion mot den materialistiska stadskultur som han hade flytt ifrån.
  • Eftersom Astrid bodde i stan kunde hon inte alltid vara ute i naturen, men det kunde hon i sin fantasi.
  • Det var som att ta en lång promenad i skogen när Ronja-frågan först dök upp.
  • För Astrid Lindgren var frågan om hur man lever i harmoni med naturen en som hela tiden tyngde henne.
  • Som hon uttryckte det: Om någon skulle fråga mig om min barndom, skulle min första tanke inte vara män.
  • Utan den naturliga världen som omgav mig och fyllde mina dagar till en punkt där en mogen vuxen knappt kunde förstå det, var min barndom ett tomrum.


Bortsett från folk minns jag “smultronrösena”, “blsippsmarkerna”, “gullvivsängarna”, “blbärsställena”, “skogen med linneans skära klockors i mossan”, “hagarna runt Näs”, “där vi kände var stig och var sten,” “n med näckrosorn Mattisborgen ligger den massiva herrgården som tillhör Mattisdynastin.Dagen som Ronja föddes beordrades ett blixtnedslag som skulle få staden Ronja och berget som den byggdes på att spricka på mitten.


Den enklaste vägen upp till Borgen från Skogen är genom ett smalt pass som kallas Vargklämman, där Mattisrovarna placerar sina vakter, och Ronja kanske förklarar för sig själv att om man skriver i Vargklämman så faller stenar ner.Boken om Ronja omfattar mer mark än bara natur och skog.Det är tydligt att båda könen är starkt representerade i berättelsen: Mamma Lovis har bestämt att hennes son Ronja ska bli en pojke, och det är uppenbart för båda föräldrarna att den här pojken kommer att växa upp och bli en tupp.


Lovis är en förebild för Ronja eftersom hon är en stark kvinnlig karaktär.Hans namn är nära förknippat med ömhet.Mattis, Ronjas pappa, framställs som bokens stora barn, medan Lovis är den som sätter damerna i arbete, hjälper dem när de är i nöd och ser till att de håller sig rena och ordentliga.Ronjas främlingskap från sina föräldrar och det klassiska temat “coming of age” är två andra röda trådar i romanen, ungefär som Romeos och Julias historia.


Konflikten mellan Ronja och Birk är dock från början inte romantisk, utan betonar snarare personliga värderingar och naturens skönhet.Astrid Lindgren uttryckte det bäst under en intervju med anknytning till boksläppet: “… de kastar sig kärleksfullt över varandra.”Bandet mellan Ronja och hennes pappa, Mattis, är centralt i berättelsen.Efter en längre tids sjukdom sov skelettspelaren Lena Nyman hela natten och in på fredagen.Hon blev 66 år.För Annika Gustafsson kommer det alltid finnas en folkikon med en oförglömlig röd hårfärg.

Ronjas mamma