Sun. Oct 2nd, 2022

Börje Salming Fru /\ Anders Börje Salming är en före detta professionell ishockeyspelare (back) från Sverige. Han föddes den 17 april 1951 i Kiruna, Norrbottens län. Han anses allmänt vara en av sportens stora genom tiderna. 2008 valdes han ut att gå med som Vladislav Tretiak, Vjatjeslav Fetisov, Sergei Makarov, Valerij Charlamov och Wayne Gretzky i Internationella ishockeyförbundets Team of the Century.

Efter att ha vunnit två SM-mästerskap med Brynäs IF 1973 blev Salming en av de första svenskarna att spela i National Hockey League (NHL) för Toronto Maple Leafs, där han blev känd som “BJ” och “The King” och efter 16 säsonger med laget, uppnått ikonstatus.

Salming spelade 46 nationella mästerskapsmatcher för Sveriges Tre Kronor 1972 till 1992, inklusive spel i Canada Cup och VM. Han är rankad som nummer 112 genom tiderna för svensk målskytt och är medlem i Hockey Hall of Fame och International Ice Hockey Federation Hall of Fame.

Fakta och bio om Börje Salming Fru

  • Han är en av de största spelarna i svensk ishockeys historia.
  • Han spelade länge för Toronto Maple Leafs (från 1973 till 1989) och fick mycket beröm för sina insatser.
  • Han fyllde 70 år på julafton, men det är bara en siffra, enligt Salming.
  • Tvärtom, han mår bra, som han förklarar i en intervju med Sportexpressen, trots ett litet axelproblem som han just nu försöker behandla med träning.
  • Hockeystjärnan är för närvarande bosatt i Nacka Strand, en förort till Stockholm, tillsammans med sin syster Pia Lindahl.
  • De träffades under en fest 2005, då Tomas Brolins fotbollslag, Undici, firade femårsjubileum och Börje och Pia var inbjudna.
  • Pia kom fram till mig och frågade om hon fick ta en drink olja, som berättat av Salming, som fortsätter med att säga att de två dansade hela natten och att Pia betyder mycket för honom.
  • Innan hon bestämde sig för att bli polis arbetade hon som frisör.
  • Hon var klar förra sommaren.


När min fru åker till jobbet på morgonen säger jag ofta till henne: “Du borde gå ut och slåss.”
Börje Salmings fyra barn kommer från hans två tidigare äktenskap.Och Salmings barn, 25-åriga Rasmus och 22-åriga Bianca, kommer från det andra äktenskapet, med Katarina.Bianca Salming är en vacker maratonlöpare.På morgnarna följer Pappa Börje sin dotters karriär och privatliv.För Biancas smak var hennes berättelse i SVT-programmet “Carina Bergfeldt” lite för vardaglig.


Jag känner mig verkligen hemma här.Jag blir särskilt irriterad eftersom min pappa är långsam och bara bryr sig om mig (kanske för mycket).Den legendariske hockeyspelaren Börje Salming är en av våra största idrottsstjärnor och har samlat på sig en hel del prestationer genom åren.Men Börjes problem är inte begränsade till det professionella området.Börje har varit gift tre gånger och har barn från två olika förhållanden (Teresa, Anders, Bianca och Rasmus).


Han har dock inga barn med sin nuvarande fru Pia Salming.Hennes pappa, hockeystjärnan Börje Salming, 71, gick ut förra året och avslöjade att han hade dött av amyotrofisk lateralskleros (ALS). Jag har fått några nyheter som kommer att förändra hur jag och mina nära och kära lever för alltid.Symtomen, som antydde att något inte stod rätt till med min kropp, visade sig vara sjukdom.Allt kan förändras på ett ögonblick, som Börje lade det åt sidan.


Börje Salming är son till Karin (född Persson 1927) och Erland Salming, och han växte upp i Kiruna och Salmi (1921–1956).När Börje var fem år gammal omkom hans far, en gruvarbetare och en samisk pbr, i en olycka i gruvan. Innan till Brynäs IF spelade Salming för Kiruna AIF.Där spelade han tillsammans med sin storebror Stig Salming, och de två vann back-to-back svenska mästerskap.Han blev proffs 1972 och vann en bronsmedalj vid VM det året och en silvermedalj året därpå.1973 blev han draftad till National Hockey League, där han skapade vågor som en av de första europeiska spelarna att bosätta sig i Nordamerika.

Börje Salming Fru