Thu. Oct 6th, 2022

Astrid Lindgrens Son /\ Flera av Astrid Lindgrens verk är baserade på hennes uppväxt i Näs, en liten stad nära Vimmerby i Småland.Lindgren föddes av Samuel August Ericsson (1875-1969) och Hanna Jonsson (1879–1961). Bland hennes syskon fanns politikern Gunnar Ericsson, hennes syster Stina och hennes syster Ingegerd [sv].

Efter gymnasiet fick Lindgren anställning på en Vimmerbybaserad tidning. 1926, efter att hon blivit gravid efter en affär med den högsta redaktören, föreslog han äktenskap trots sitt befintliga äktenskap. När hon tackade nej till erbjudandet flyttade hon till Stockholm, landets huvudstad, och började utbilda sig till stenograf (hon skulle senare skriva de flesta av sina utkast i stenografi). Lars, hennes son, föddes i Köpenhamn och hon övergav honom genast med fosterföräldrar.

Även om hon var dåligt kompenserad, sparade hon det lilla hon kunde och besökte Lars i Köpenhamn så ofta som möjligt, vanligtvis för lite mer än en helg åt gången. När hon hade råd att fostra Lars i Stockholm hade hon hämtat hem honom för att ta hand om sina föräldrar.

Fakta och bio om Astrid Lindgrens Son

  • Lindgren gifte sig 1931 med sin arbetsledare, Sture Lindgren (1898-1952), som lämnat sin hustru för henne efter att Sture 1928 anställt henne som sekreterare vid Kungliga Automobil Klubben.
  • 1934 födde Lindgren sitt andra barn, den blivande översättaren Karin.
  • När hennes dotter låg sjuk i sängen kom hon på Pippi Långstrump för att underhålla henne.
  • I efterhand förklarade Lindgren att Karin oväntat hade bett:
  • “Berätta en historia om Pippi Långstrump.
  • “1941 flyttade familjen till en lägenhet på Dalagatan med utsikt över Vasaparken, där stannade Lindgren till sin död den 28 januari 2002, 94 år gammal, av en virusinfektion som hade gjort henne blind och nästan döv.
  • Lindgren dog i sitt centrala boende i Stockholm.
  • Hennes begravning hölls vid Gamla stans kyrka i Storkyrkan.


Bland gästerna fanns statsminister Göran Persson och kungafamiljens medlemmar som kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.Gästerna blev tillsagda att “föreställa sig det närmaste till en statlig begravning” på grund av den högtidliga händelsen.Om inte Pippi, vem skulle ha varit min förebild när jag växte upp i Berlin (Weltexpresso)? ….”I vårt samtal ställer Pernille Fischer Christensen en ledande fråga.
Askungen!


var aldrig ett alternativ för någon av oss tjejer som växte upp med att läsa och älska Astrid Lindgrens böcker för barn och unga vuxna, eller för någon av de underbara karaktärer de skapade.Att läsa “Becoming Astrid”, som utspelar sig under dessa uppväxtår, får dig att känna mer medkänsla för saker som rör kvinnors och barns rättigheter.Astrid Lindgrens aktivism på detta område bör uppmärksammas på grund av de höga krav hon ställer.Min mamma började föra dagbok den 1 september 1939, dagen då Tyskland invaderade Polen, med inlägget: “Åh!


Tidigare idag började fientligheterna.Förvånad, ingen kunde tro det… Snälla, Gud, rädda vår härjade jord från dessa galningar!Hon hade två barn och var 32 år när hon flyttade in sin familj till en liten Stockholmslägenhet.Min äldre bror var 12 när jag var fem.Även om min pappa arbetade inom kontorsledningen, arbetade min mamma som maskinskrivare-stenograf vid sidan av.Hon kanske inte fysiskt är här, men i mina tankar är hon det.


Innan hon ägnade sig åt att skriva på heltid var Lindgren journalist och sekreterare.Under Svenska Sommarens Grand Prix 1933 arbetade hon som sekreterare.Hon arbetade som sekreterare för kriminologen Harry Söderman i början av 1940-talet, och hon hävdar att denna erfarenhet påverkade skapandet av den fiktiva detektiven Bill Bergson.Med romanen Britt-Marie lättar sitt hjärta kom Lindgren på andra plats i en tävling som Rabén & Sjögren arrangerade 1944.


Britt-Maries förtroende). Ett år senare, med den kapitelbok som Bonniers hade avvisat, Pippi Lngstrump (Pippi Långstrump), tog hon dock hem det stora priset i samma tävling. Den gavs ut i Sverige för första gången av Rabén & Sjögren, med bilder av Ingrid Vang Nyman.)Sedan dess har det blivit ett globalt fenomen, med 60 översättningar till språk över hela världen.Medan Lindgrens författarskap nästan omedelbart mottogs väl, har hennes karaktärers respektlöshet för vuxen auktoritet ibland orsakat kontroverser bland konservativa.

Astrid Lindgrens Son