Mon. Sep 26th, 2022

Jan Guillou Förmögenhet /\ Jan Guillous satiriska roman Tjuvarnas marknad från 2004 tar en humoristisk blick på den moderna ungdomsmarknaden. Guillou, Jan Oskar Sverre Lucien Henri, föddes i Södertälje, Sverige den 17 januari 1944. Han är författare och journalist. 1973 blev Guillou framträdande när han och kollegan Peter Bratt avslöjade vad som blev känt som “IB-affären”, där de två männen avslöjade existensen av en inhemsk organisation som tillhandahåller under-bordet-tjänster i Sverige som regeringen hade varit. inte medveten om.

När det upptäcktes att avslöjanden kunde äventyra landets säkerhet dömdes Guillou, Bratt och deras medarbetare, före detta undercoveragenten H. Kan Isacson, alla till fängelse för spionage. Enligt Guillou själv hade han tidigare skickat rapporter med begäran om betalning till KGB för att infiltrera organisationen.

Bland Guillous mest kända verk finns Carl Hamiltons mysterieserie, Arn Magnusson-trilogin och den delvis självbiografiska romanen Ondskan, som skildrar författarens tid som elev på en internationell internatskola.

Guillou är även verksam som krönikör, främst för Aftonbladet de senaste åren. Han har hyllats som en av Sveriges mest inflytelserika opinionsbildare i en rad undersökningar och undersökningar av svenska journalister.

Fakta och bio om Jan Guillou Förmögenhet

  • Jan Guillous årsvinst 2016 redovisades till 12 695 000 svenska kronor.
  • Leif GW Persson samlade på sig ytterligare 10,8 miljoner, vilket satte nytt rekord.
  • Leif GW Persson har fördubblat sin lön på fyra år och kan bekvämt övermanövrera sin tidigare kollega Jan Guillou.
  • Guillou är son till Charles Guillou och Marianne Botolfsen, och han kom till Sverige som barn.
  • Modern kom från en kosmopolitisk familj och hade en norsk anfader genom sin far, medan Guillous far var fransman.
  • Charles Guillous föräldrar skilde sig och han och hans far, Lucien Guillou (född 1894), planerade att flytta till Helsingfors, där hans farfar hade arbetat som handelsattaché på den franska ambassaden.
  • Dagens gåva kretsar kring en själv.
  • Guillou växte upp under privilegierade förhållanden med sin mamma och hennes nya man i Saltsjöbaden och Näsby park utanför Stockholm.
  • De två första skolåren gick han i en folkskola i Norrköping, där hans styvfar befordrats till föreståndare för ett kritbruk, innan han återvände med familjen till Saltsjöbaden.
  • Efter att ha gått tredje och fjärde klasserna på Saltsjöbadens Samsko

la gick han vidare till Vasa Fastighetsskola i Stockholm, där han så småningom avskedades på grund av “felhantering”, “stöld” och “utpressande”.Därefter förflyttades han till Solbacka internationella skola i Södermanland, där han stannade i ett och ett halvt år innan han hoppade av i fjärde klass.Sedan dess har han läst som dagelev på Viggbyholmsskolan, en internationell skola i Täby, där han 1964 tog studentexamen på latinets moderna gräns och har studerat juridik i ett halvår.Guillou var inte en av dem.


Negativ skatteplanering var hans specialitet; han klagade bittert över att behöva betala betydligt mer i skatt än vad som krävdes.Hans mål var 75 %, men fram till nyligen hade han bara betalat skatt på ungefär hälften av sin inkomst.Han skrev i sin krönika direkt mitt i sommaren att jiggarna var ute och letade efter att stjäla hans skattepengar igen eftersom värnskatten hade avskaffats.Men om Guillou nu fantiserar om att betala 75 % i skatt, kan man undra varför han någonsin gjorde bidrag till sitt skrivande reträtt eller varför han aldrig tog en utdelning från sina aktieoptioner till högsta möjliga marginalskattesats.


Han har undvikit att betala värnskata genom att använda denna strategi.Guillou hävdar att hans styvfar var en sadist som ofta utsatte honom för systematisk misshandel hemma. [
10] Denna gestaltning, tillsammans med skillnader i omständigheter vid Solbacka Internationella Skolan, utgör grunden för den delvis självbiografiska romanen Ondskan (1981).Boken gjordes till en film 2003 (för filmen, se Ondskan (film)). Andra, inklusive Jan Guillous mamma och halvsyster samt några lärare och skoladministratörer, har uttryckt oro över att författaren, Jan Guillou, vaggar läsarna till sömns med berättelser om hans barndom och skoltid i de självbiografiska passager som spritsas genom hans böcker.
Guillou har dock noterat dessa farhågor.

Jan Guillou Förmögenhet