Fri. Oct 7th, 2022

Magdalena Andersson Ålder /\ Född den 23 januari 1967, i Vaksala församling i Uppsala, Sverige, Eva Magdalena Andersson är en civilekonom och politiker som har varit Sveriges statsminister sedan den 30 november 2021. Andersson är den första kvinnan att utses till Sveriges statsminister. Andersson valdes till Socialdemokraternas partiledare den 4 november 2021.

Den 17 december 2020 blir hon den första kvinnan att inneha posten som ordförande för Internationella valutafondens (IMFC) högsta styrande organ.Hennes anställning som överdirektör på Skatteverket sträckte sig över åren 2009-2012.Han är 55 år nu.

  • Magdalena Andersson växte upp i Uppsala som enda barn till sina föräldrar, Göran Andersson (professor i statistik vid Uppsala universitet) och Birgitta Granell Andersson (universitetsadministratör).
  • Under grundskolan gick Andersson på Malmaskolan i Norge. Andersson gick på Uppsalas Katedralskolan för sin gymnasieutbildning där han hade samhällsvetenskap som huvudämne. 1987 följde hon sin elev med fem flickor, två pojkar och en ta.
  • Efter examen fortsatte hon vidare till Handelshögskolan i Stockholm, där hon klarade magisterexamen och blev civilekonom 1992.
  • Hon började arbeta som doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm 1992, men hon avslutade aldrig sin avhandling. Hon gick på Institute of Advanced Study i Wien, Österrike, vintern 1994. Hon gick på Harvard University i USA från 1995 till sin examen.
  • Därefter valdes hon 1987 till SSU-kretsens ledare i Uppsala.
    Som ett resultat blev hon 1991–1992 ordförande för Socialdemokratiska Ekonomiklubben vid Stockholms Handelshögskola.
    Efter avslutad utbildning arbetade hon som politiskt biträde 1996–1998 och sedan som planeringschef för Sveriges riksdag 1998–2004.


Därefter var hon statssekreterare i det svenska finansdepartementet från 2004 till 2006.Hon var chef för den socialdemokratiska tankegruppen Policy Network mellan 2005 och 2009. Hon fungerade som rådgivare åt Socialdemokraternas dåvarande partiledare Mona Sahlin under åren 2007-2009.
Hon arbetade på Skatteverket som biträdande direktör från 2009 till 2012.I februari 2012 utsågs hon av Stefan Löfven till ekonomisk och politisk talesperson för Socialdemokraterna.Efter valet 2014 svors hon in som ordinarie vice borgmästare i Stockholms valkrets.


Den 3 oktober 2014 svors Andersson in som svensk finansminister (statsrd och chef för Finansdepartementet) under Löfvens administration.Hon är den första kvinnan att inneha denna position i en regering ledd av socialdemokrater.Hon var Sveriges finansminister fram till sitt val till landets premiärminister i november 2021.I september 2021 stödde alla 26 valdistrikt enhälligt Magdalena Andersson som sin kandidat till partiledarposten.


Den 29 september meddelade Socialdemokraterna att de enhälligt valt Magdalena Andersson till nästa partiledare.Det socialdemokratiska partiets riksmöte valde henne till posten som partiledare den 4 november 2021.Hon är den andra ansvarig kvinna och den åttonde partichefen under det nya systemet.
Efter att ha avgått som partiledare hade Stefan Löfven tidigare meddelat sin avsikt att söka entledigament som Sveriges statsminister.


För mig representerade det socialdemokratiska partiet idealen om ett bättre, mer rättvist Sverige och världen.Jag beundrar Michelle Bachelet mycket för att hon bryter ner så många barriärer.
Chiles första kvinnliga president, hon är erkänd som ateist, unik och ensam i en övervägande katolsk nation.I rollen som statsråd måste man lägga ner många timmar.När jag inte jobbar tycker jag om att umgås med mina nära och kära.Vi badar, åker på skidresor, tar på oss kläder, paddlar kajaker och lagar en rökig grillad gris.


Det är ett fantastiskt omslag som låter oss ta in prakten i vårt hemlandskap.Av någon anledning ser jag alltid fram emot fredagsmys.Den perfekta tiden att spendera med familjen, samlad runt bordet för lunch och TV.När arbetet kräver mycket tid betyder det mycket.Av någon anledning ser jag alltid fram emot fredagsmys.Det är det perfekta tillfället att tillbringa tid med dina nära och kära när ni alla samlas för lunch och tittar på ert favoritprogram tillsammans.När arbetet kräver mycket tid och ansträngning betyder det mycket.

Magdalena Andersson Ålder