Sun. Oct 2nd, 2022

Mona Sahlin Ung /\ Den svenska politikern Mona Ingeborg Sahlin var oppositionschef och ledare för det svenska socialdemokratiska partiet mellan 2007 och 2011.Både åren 1982–1996 och igen åren 2002–2011 tjänstgjorde Sahlin som riksdagsledamot för Stockholms län. Från 1990 till 1991, 1994 till 1995 och 1998 till 2006 var hon minister i det svenska kabinettet. Den 17 mars 2007 valdes Sahlin till ledare för det socialdemokratiska partiet, efter Göran Persson, som hade avgått som ledare efter partiets förkrossande nederlag i riksvalet 2006.

Sahlins födelseort var Sollefte, Västernorrlands län, Sverige och hennes förnamn var Mona Ingeborg Andersson. Hans Andersson Sr var engagerad i ungdomsvården i samhällshem och skolor. De bosatte sig i Järla, Stockholms län, någonstans på 1960-talet och har varit där sedan dess. Hennes pappa slutade arbeta för ex-statsminister Ingvar Carlssons förvaltning.

Sahlin blev den första sedan Claes Tholin 1907 att avgå som ordförande för det svenska socialdemokratiska partiet utan att först bli statsminister i Sverige 2011. Hkan Juholt, hennes efterträdare, blev bara den andra levande personen att göra det 2012. Hon meddelade sin avgång som partichef den 14 november 2010, efter Socialdemokraternas andra raka valnederlag.

Fakta och bio om Mona Sahlin Ung

  • Sahlin bildade Svenska “Barbieklubben” när hon bara var sju år gammal, 1964.
  • Hon hade en passion för både fotboll och musik när hon var ung.
  • Sahlin var backupsångare för Jan Malmsjö under valet av låten som skulle representera Sverige i Eurovision Song Contest 1969.
  • Benny Andersson och Lasse Berghagen skrev tillsammans låten som slutade på andra plats.
  • Sahlin gick gymnasiet i Stockholm och tog examen från Nacka Samskola och Södra Latin.
  • Hon var vice ordförande i Svenska studentförbundet 1976 och 1977.
  • Hon blev sedan facklig representant för Riksanställdas Riksförbund efter att ha arbetat inom privat sektor.
  • När Sahlin bara var 13 år gammal gick han med i en svensk Viet Cong-supportklubb.
  • Sahlin kom in i politiken 1973, 16 år gammal, då han gick med i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund i Nacka, Stockholms län.


Under Vietnamkriget gick Sahlin med i den svenska FNL-organisationen medan han bara var 13 år gammal.Sahlin blev den yngsta personen som någonsin valdes in i Sveriges riksdag, i riksdagsvalet 1982.
Efter att Socialdemokraterna besegrades i valet 1991 tog Sahlin rollen som ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott och talesman för Socialdemokraterna om arbetsmarknadsproblem.
Hon hade tidigare varit arbetsminister 1990–1991.Hon innehade posten som partisekreterare mellan åren 1992 och 1994.


Vid den tiden var hon högljudd i sitt motstånd mot regeringsförändringar, särskilt de som gällde social välfärd och arbetarrättigheter.När Socialdemokraterna vann tillbaka regeringen 1994 gick hon in i den igen som jämställdhetsminister och vice statsminister.Expressen rapporterade i oktober 1995 att Sahlin, som då tjänstgjorde som vice statsminister och allmänt ansågs vara huvudkandidaten att efterträda Ingvar Carlsson som statsminister, hade tagit ut över 50 000 svenska kronor för privata utgifter på sitt fungerande betalkort, vilket gällde endast arbetskostnader, efter en utredning ledd av den kristdemokratiska spansk-svenske statsrevisorn Carlos Medina de Rebolledo.


Hon använde ett statligt kreditkort för att köpa mat, avslöjade hon på en presskonferens.
Hon erkände också att hon hade 19 parkeringsböter och flera dagvårdsräkningar bakom sig.Hon publicerade en ursäkt i en tabloid i Stockholm ett tag senare.Som ett resultat av affärerna inledde toppåklagare Jan Danielsson en förundersökning, som han så småningom avslutade i början av 1996 efter att ha kommit fram till att det inte hade skett någon intrång.


Senare gjorde hon upp med statskassan och betalade allt som skulle betalas plus ytterligare 15 000.
Monikern “Toblerone-affären” härrörde från det faktum att kreditkortsutdraget i fråga innehöll en bild av en Toblerone-chokladkaka.Sahlin var tv-reporter och småföretagare under tidsperioden 1996-1997.


Hon ledde Socialdemokratiska Bommersviks skola för unga tills hon valdes till ledare för Europeiska rådet mot rasism 1997. Sahlin utsågs till minister utan portfölj av förre statsministern Göran Persson 1998, vilket markerade hennes comeback till rikspolitiken.Från 1998 till 2002 arbetade hon på ministeriet för industri, sysselsättning och kommunikation.

Mona Sahlin Ung