Sat. Oct 1st, 2022

Annika Jankell Ung /\ Annika Jankell började sin karriär 1987 när hon anställdes för att leda musikprogrammet Listan. Hon gick över till TV4 1990 och började vara värd för program som Bluffmakarna, Liveshow, Direkt frn Berns och Sommarvgen. Jankell var programledare för TV4 Weekend från 1996 till 1999, under vilken tid hon intervjuade framstående personer från kultur-, underhållnings- och konstvärlden. Hon var chefredaktör för “Gravid” för tidningen Föräldrar & Barn 2000 och 2001. Hon arbetade för tidningen Kupé som redaktör och skribent 2002 och 2009.

Jankell tillträdde som värd för Svensktoppen den 12 januari 2003, då nya regler infördes. Som exempel ändrades reglerna så att inte bara sånger som sjöngs på svenska kunde testas, utan att vilket språk som helst får användas. Som ett resultat av regeländringarna avtog dansmusikens dominans, och mainstreampop och rock stod i fokus istället. 2005 var hon även programledare för Melodifestivalen. Hon arbetade som programledare för TV4:s morgonnyhetsprogram Nyhetsmorgon från 2006 till 2012.

Den 19 augusti 2007 var Jankell värd för sitt sista avsnitt av Svensktoppprogram innan han ersattes av Carolina Norén. Hon var ansvarig för det populärkulturella underhållningsprogrammet P4 Premi 2007–2013.

Fakta och bio om Annika Jankell Ung

  • Annika Jankell har träffat många kända personer under sin karriär som journalist, bland annat musikerna Sting och Rod Stewart.
  • Men viktigast av allt, hon har det professionella ansvaret att uttrycka tacksamhet för de två livsförändrande möten som format och fullbordade hennes personliga liv.
  • Familj: mamma Ronnie ström, 45, pappa Ronnie ström, 45, och döttrarna Félice (29), Happy (27) och Winston (född november 2019) och ytterligare två döttrar.
  • Där jag bor i Enskede som ligger söder om Stockholm.
  • Erfarenhet: Journalist och entreprenör.
  • Nuvarande position: P4 Plus Programmerare på torsdagar kl. 14:00 Annika, då bara 17 år gammal, kunde inte ha föreställt sig allt det där när hon tog sina första steg som journalist.
  • Hon kunde hålla ett föredrag om Sverige för den lokala Rotaryklubben medan hon var utbytesstudent i Wisconsin, USA.


Allmänheten var så imponerad av den vältaliga svenska talaren som svarade på frågor om sitt hemland utan att tveka att en man bad henne att synas på den lokala radiostationen för att förmedla sin visdom.Med titeln “Från mitt perspektiv” var Annika värd för ett radioprogram för VIP (Ur min synvinkel). Varje torsdag efter skolan var jag värd för ett inropsprogram där lyssnarna kunde ringa in med frågor.Den smidiga radiodebuten fungerade som startskottet för en lång mediekarriär i det här landet.


Annika gjorde ett karriärbyte för några år sedan.Hon startade företaget Wakai tillsammans med tv-producenten Ulrica rn, som är en digital plattform som riktar sig till personer från 45 år och uppåt.Robert Wells hoppas kunna öka deltagandet för personer från 45 år och uppåt i sociala medier genom att hämta inspiration från personer som Malin Berghagen och Carolas och Annikas ungdomskärlek.Ung i hjärtat betyder wakai på japanska.


Annika förklarar att termen “ung i hjärtat” används i Japan för att beskriva män som är fulla av liv och entusiasm och vägrar låta sin ålder sakta ner dem.ingen behöver övertygas om att Annika faktiskt är en tvättäkta wakai.innan Jankell blev programledare var hon balettdansös och jag är helt förälskad i alla vackra kvinnor vi träffat över hela landet som delar allt från recept till hjärtskärande berättelser om skilsmässor, klimatförändringar och cancer.


Hon upplevde dock problem med en knä när hon var 20 år, vilket satte stopp för hennes danskarriär.
Projektledare för P4+ till 2021.Jankell tillträdde som Melodikryssets programdirektör den 20 augusti 2022 och efterträdde Anna Charlotta Gunnarson.Intressant nog leder detta också till berättelser om hur det är att bli förälder till sina egna föräldrar, en upplevelse som Annika är alltför bekant med.


Annika märkte först att något inte stod rätt till med hennes 87-åriga mamma, Kerstin, när hon var runt 80 år.Annika kände rädslan inom sig att hennes mammas frånvaro i köket kunde vara ett tecken på att demensen börjat.Att hon plötsligt började få inkasso-krav efter att aldrig missat en betalning i hela sitt liv var en tydlig indikation på att något inte var som det skulle.Vid tiden för Kerstins plötsliga diagnos med Alzheimers sjukdom var Annikas dominerande känsla hjälplöshet.


Innan dess kändes det som att jag flöt ensam på ett stort hav.Så fort diagnosen var bekräftad kunde jag prata med specialister på området som var villiga att förmedla sin omfattande expertis till mig.

Annika Jankell Ung