Sun. Oct 2nd, 2022

Carl Jan Granqvist Sjuk /\ Granqvist grew up in Hidinge, where both his father (a folk school teacher and kantor who studied under David Björling) and mother (a text linguist) worked as educators. During 1967 and 1968, he attended Stockholm University to study art history. In 1969–1970, he attended the Virgin Restaurant School in Stockholm. He has also completed internships at Opera Theatre and AB Wine and Spirits Central.

Carl Jan Granqvist was hired in 1972 to build the Mltidens hus and Restauranghögskolan at Grythyttan, part of rebro University. He was then the gästgivaregrd’s källarmästare. He pioneered the saperemethod in Sweden, which means taking into account guests’ other senses besides taste when composing a meal. He was one of the two men that started the business that would become Vinkällaren Grappe in stermalm, Stockholm, in 1986.

After making his TV debut in 1983 on SVT with wine tasting tips on the entertainment show Levande livet alongside Knut-Christian Gröntoft, he has since appeared as a guest on numerous other shows.

Fakta och bio om Carl Jan Granqvist Sjuk

  • Carl Jans diagnos av typ 2-diabetes för 17 år sedan var det sista han ville ha som professionell livsförstärkare.
  • Han hade då och då sprungit på toaletten vid konstiga tider, men det var inte förrän han fick en infektion som han sökte läkare.
  • Samtalet avslutades med en förfrågan som Carl Jan varken var beredd på eller kunde hantera.
  • Jag blev överraskad av en chock till en punkt där min omedelbara reaktion var att bestämma mig för att jag inte ville berätta det för någon.
  • Jag var medveten om ryktet att jag var sjuk och svag och behövde medicin och sprutor.
  • Han gömde sin sjukdom för sig själv ända till början och berättade ingenting för sitt sexuellt mogna barn förrän han insåg vad syftet med sprutorna var.
  • Det verkar som om folk får ett cancertest nuförtiden.


Tillvaron snabbas upp otroligt snabbt innan konsekvenserna syns.Jag var livrädd att jag inte skulle kunna leva eller göra några förändringar i mitt liv alls.Men är det möjligt att njuta av livet även när man hanterar diabetes? Carl Jan, som har följt sina egna råd till punkt och pricka och som njuter av god mat och gott sällskap varje dag, är övertygad om att så är fallet.Carl Jan tar nu långa promenader varje dag och har uppgraderat sin garderob för att matcha.


Han har nyligen bytt från sin morgongrapefruktjuice och äggmacka till färskpressad äppeljuice och ruccola.Däremot kommer jag då och då att ta ett glas vin och ta upp en flaska öl till de betande jordgubbarna eftersom jag trots allt är en äkta gottegris.Men jag har dragit mig tillbaka österut och vägrar äta de underjordiska grönsakerna.Priset beror mycket på vilken typ av behållare som används, men färsk mat smakar alltid bättre.


CARL JAN:s sjukdomsupplevelse började långt innan han fick diagnosen diabetes och till slut dog.Hans mormor var också sjuk, och hon dog i 70-årsåldern, när sjukdomen precis började slå fast.Carl Jan såg hjälplöst på när hela hans familj dukade under för diabetes, inklusive hans morföräldrar.Mina förfäder levde i harmoni; när den sista av huskiesna dog utbröt sjukdomen.En försäljare deklarerade: “Nu är det slut med lingonen på gräset”, vilket köparen uppskattade.


Snart skulle han ha återvänt till striden som en kolossal tyrann.Han ville inte äta något, så han knackade istället för att äta.Jag sa till honom, “Jag sa det till dig.” “Bröder, spelar det någon roll om du blir 85 eller 92?Sättet vi lever våra liv på borde vara njutbart.”Råden fastnade för honom, och hans framgångar i spelet ökade dramatiskt.JUST NU har Carl Jan den mest lydiga inställningen till sjukdom som möjligt.
Känner mig ung och robust trots min ålder.Nu kan man med absolut säkerhet säga att jag inte är skyldig till dogging vid det här tillfället, säger han och ler.Han har förvisso varit nära döden ett tag.

Carl Jan Granqvist Sjuk