Sat. Oct 1st, 2022

Jane Björck Sjuk /\

Jane Björck, som heter Jane Katarina Björk, föddes i Fagersta den 10 april 1961 och arbetar för närvarande som programledare för SVT:s sportavdelning. 1987 flyttade hon till Stockholm och började jobba på SVT. Jane Björck är en aktiv deltagare i programmen Sportnytt och Sportspegeln och hon var en av de första sportjournalisterna i Sverige när hon började sin karriär på 1980-talet.
För många andra lovande kvinnliga idrottare har hon banat väg idag, men de slutade så småningom följa i hennes fotspår.
När Jane Björck var tio år satt hon och hennes pappa framför tv:n för att titta på sport. Sedan dess har hon berättat om historien i Expressen och sagt: “Jag hade aldrig haft en sjukdag i hela mitt liv, men sedan var jag borta ett helt år.” Det var då hon först insåg att hon ville bli sportskribent, trots att kvinnliga sportreportrar var sällsynta på tv på den tiden.

Med familjens uppmuntran dök hon med huvudet in i karriären och i slutet av 1980-talet hade hon debuterat som sportuppläsare i SVT. Att nå målet innebar dock stora svårigheter.

Fakta och bio om Jane Björck Sjuk

  • Jag tappade räkningen på antalet presskonferenser jag deltog i där jag var den enda kvinnliga reportern.
  • Jag kan inte säga att jag har haft det särskilt tufft, men det har funnits tillfällen då jag har tänkt: “Nu måste jag verkligen bita ihop det, för en dag kommer det att finnas många kvinnor här” “enligt en intervjun Jane Björck gav till Expressen.
  • Efter att ha varit den enda kvinnan som bevakat sport på tv i flera år, bestämde sig Jane för att hon behövde en paus från rampljuset.
  • För att slippa stå framför kameran som programledare, vilket hon säger var den enda anledningen till att hon ville fortsätta jobba, bestämde hon sig för att bli reporter istället.
  • Men efter några år bakom kameran stannade allt; Jane gick in i dalen och tvingades raka sina ben.
  • Aldrig tidigare i mitt liv hade jag någonsin upplevt en dag av sjukdom, men där var jag, ett helt år gått.
  • Ett kort ögonblick i mitt liv trodde jag att jag skulle dö av ett huggsår.


Men när hon kom tillbaka kände hon “en överväldigande önskan att återgå till jobbet” och “kände att allt kändes ganska enkelt igen”, som hon sa till Expressen.När hon återvände till sin roll som tv-programledare märkte hon en helt normal arbetsmiljö.Programvärdar som Jessica Almenäs, Anna Brolin och Frida Nordstrand är alla stigande stjärnor i idrottsvärlden nu.Jag arbetar med väldigt många underbara kvinnor och män, och det här är den perfekta balansen.


Under den senaste veckan har tusentals kvinnliga journalister delat med sig av sina erfarenheter till världen via hashtaggen #timeout, inklusive sexuella trakasserier, övergrepp och sexistiska kommentarer.
Nu har Jane Björck, veteransportreportern och programledaren i SVT, valt att berätta sin historia.”Jag gick in på de små pojkarnas, den unge grabbarens och gubbens fotbollsstadion med en brinnande entusiasm för sporten.Som sportkommentator de senaste tre decennierna på TV-Sporten/SVT Sport, tidningar och lokalradio”, förklarar hon i ett detaljerat Instagram-inlägg.

“Jag, för en, är trött på de stora, handgripande ordlekarna.Ändå har jag blivit hårt och negativt behandlad som så många andra.Det har inte gått så många år sedan jag konfronterades med samma oväntade, improviserade, ihärdiga och helt personliga fråga från olika män i vitt skilda sammanhang: “Är du intresserad av fotboll på riktigt?”hon skriver.Att sätta Jane Björck på topp”En del tittare, både män och kvinnor, visste inte hur de skulle hantera “förvirringen” som en kvinna ledde programmet när jag ledde Fotbollskvll.


Inget av breven, telefonsamtal eller tv-recensioner var helt ofiltrerade.För att uttrycka det på ett annat sätt, det är inte direkt konstruktivt.Och det Rosundapubliken envisades med att göra med mig som programledare och reporter på insidan när vi filmade vår livesändning av en landsafari var så “skämt” att det krävdes en hel del av mig för att komma på hur jag skulle hantera det. det”, fortsätter han.Hon känner det överväldigande stödet och respekten från sina lagkamrater och överordnade.


Som hon avslutar säger hon: “respekt för alla människor, oavsett ras, religion, kön, sexuell läggning, etc.
Hur svårt kan det vara??Sikta på att behandla andra som du själv vill bli behandlad.Varje gång vi träffas.
Med hjälp av alla män ”.När SportExpress kontaktar Jane Björck visar hon oss alla sina Instagram-inlägg och förklarar att hon aldrig har blivit hårt behandlad av sina SVT-sportkollegor.Sportjournalisten Jane Björck har också skrivit en krönika för SVT.se, där hon berättar om sina resor.

Jane Björck Sjuk