Sat. Dec 3rd, 2022

Ewa Fröling Sjuk /\ Eva Marie Fröling (även känd som Ewa Fröling) är en svensk skådespelerska och filmare. På global nivå är hon mest känd för sina huvudroller i Gunnel Lindbloms Sally och friheten (som Sally) och Ingmar Bergmans Fanny och Alexander (som Emelie).

Fröling gick på Teaterhögskolan i Malmö och uppträdde där mellan 1977 och 1988. Hon är mest känd för sina roller i Stiftelsen, regisserad av Alf Sjöberg, som Johanna i Bertolt Brechts Heliga Johanna frn slakthusen, och i Ingmar Bergmans klassiska iscensättning från 1984 av Shakespeares Kung Lear (som Regan). Under större delen av 1990-talet var hon anställd på Stockholms stadsteater. 2005 återvände Ewa Fröling till Dramatens scen i titelrollen som Vera i en succépjäs av den välkända svenska dramatikern Kristina Lugn.Fröling är mamma till skådespelerskan Tilde Ramberg, som hon hade med sin man, skådespelaren rjan Ramberg. Let’s Dance 2016, som sändes i TV4, inkluderade henne som tävlande.

Fakta och bio om Ewa Fröling Sjuk

 • Ewa Fröling, en 68-årig svensk ishockeyspelare, talade i SVT:s “Frga doktorn” på måndagen för att diskutera sin nya bok “Moder liv” och hennes erfarenhet av terminal livmoderhalscancer.
 • Hon hävdar i programmet att hon aldrig tänkte så mycket på döden, istället fokuserade hon på sin hälsa.
 • Det är dags att sätta stopp för cancer, gå förbi den och bli patient.
 • Det finns inte mycket utrymme för ångest, undrar “hur kommer detta att bli?”
 • eller “tänk om jag dör?”
 • som hon uttrycker det.
 • Jag har aldrig en enda gång tänkt på döden i det sammanhanget; allt jag visste var, “nu är det järnet Ewa.
 • “Ändå, förklarar hon, var det svårt att dela tårtan med sina 40-åriga och 31-åriga systrar, Tilde och Mira Fröling.
 • Gruppen återförenades sedan och hon säger: “Jag tror jag sköt undan flickorna litegrann” på den tiden.
 • När 46-åriga Sofia Rgenklint visar upp en bild av 67-åriga Stina Ekblad, flinar Ewa Fröling.
 • Det var en speciell vän som stöttade dig under den tiden, noterade programledaren.


Jämfört med Stina är hon ganska eftertänksam, som en mycket snäll Ewa Fröling uttrycker det.När Sofia Rgenklint fick veta att Ewa Fröling hade cancer undrade hon varför hennes vänner slutade prata med henne.Döden är inte en del av vår kultur.Många kulturer runt om i världen införlivar döden på ett helt annat sätt än vårt eget.Vi är ständigt vana vid döden, och när det tar hårt på oss eller när vi får oväntade medicinska nyheter är det som att marken öppnar sig och störtar ner i en grop av mörker, säger hon.
Ewa Fröling hade en svår depression dagen efter att hon och Tobias Wallin, 42, röstades bort från “Let’s dance” i mars 2016.


Hon sökte läkarvård vid den tiden, och tester pekade på en diagnos av livmoderhal cancer som den troliga orsaken till hennes symtom.Det var mycket stress och påfrestningar på kroppen under hela denna period.Hon säger, “Det var en börda för mitt liv eftersom det pågick så länge och blev så akut med denna blunder som man måste vara väldigt vaksam på.”Vera.


Hon har gått under många namn genom åren, men idag träffar vi Ewa Fröling.Stocksund, Sveriges filmstjärna som skrev in sig till Malmö, Sveriges Teaterhögskolan som 17-åring för att spela huvudrollen i en av Sveriges största filmexporter, Fanny & Alexander.Ewa Fröling har medverkat i mer än fem filmer och varit anställd på Dramaten under många år.I detta nummer gör hon sitt första framträdande i rollen som författare med sitt bidrag till boken Moder Liv.Det handlar om att vara kvinna i världen, både med och utan livmods.

Ewa Fröling Sjuk