Thu. Dec 1st, 2022

Lukas Pontén Dödsorsak /\ Tomas Pontén var yngre bror till professor Jan Pontén och modeskaparen Gunilla Pontén, och son till övervakaren Birger Pontén och Ellen Nordlöf. Han var också bror till lantbruksvetaren Sigurd Pontén och ingenjören Ruben Pontén och man till konståkaren Gunvor Pontén. De är alla delar av Ponténs utstryk från Small Island.

Han föddes i Skövde, där hans far tjänstgjorde som officer, men tillbringade en stor del av sin barndom på Lidingö i Stockholms län. Efter avslutad examen på Statens scenskola 1972 gick han med i Dramatens fasta ensemble. Med början 1984 turnerade han flitigt som Edmund i Ingmar Bergmans bearbetning av Shakespeares Kung Lear. 1985 spelade han titelrollen i Molières Don Juan och rollen som Antonius i Shakespeares Julius Caesar. Han spelade också en stor roll i utvecklingen som visades i David Hares film Hemlig extas från 1990 och Margareta Garpes film från 1992 Alla dagar, alla natt.Ingen information om hans dödsorsak.

Fakta och bio omLukas Pontén Dödsorsak

  • De närmaste Tomas Pontén – hans vänner och familj – är bedrövade.
  • De minns honom som den lovande unga skridskoåkaren och pålitliga vän han var.
  • I tisdags gick Tomas Pontén, som precis fyllt 69 år, bort i sömnen.
  • Han var dock extremt sjuk under hela Dramaten-stjärnans senare år.
  • Det är den värsta formen av psykisk ohälsa; han förstod vad som pågick och vad som sades, men han kunde inte svara.
  • Han visste vad som pågick omkring honom, men han kunde inte röra sig, kunde inte stå och kunde inte ens väcka sig.
  • Syster, designern Gunilla Pontén, 86, säger att det är ganska märkligt att någon så ung, frisk och kraftfull som en skelettspelare skulle riskera sitt liv för det.
  • Hon berättar hur flera av Tomas Ponténs hockeykamrater besökte honom ofta under hans senare år.
  • Hon åkte och hälsade på sin bror i totalt 14 dagar.- Han var på så dåligt humör, det krossar mitt hjärta att tänka på det.


Ändå bör vi minnas honom för den glädje han gav oss.Jag saknar honom så mycket att det gör ont.
Jag har inte sett honom på länge, och jag inser att det beror på att han inte har kunnat kommunicera med mig.I 2008 års “Onkel Vanja” gjorde Tomas Pontén sin sista stora föreställning på Dramaten i titelrollen.Det var många som ville leka med honom men som inte kunde.Han hade förlorat förmågan att läsa skriftligt material.


När han inte längre kunde se bokryggarna kände han stor nöd.Då kunde han inte kommunicera vidare.
Gunilla Pontén hävdar att han i ärlighetens namn ändå bara ville dö.I sin senaste roll spelade Per Myrberg, 82, mot Tomas Pontén i “Onkel Vanja” på Dramaten.Det har gått några år sedan han såg sin äldre vän, men han har varit där för att hjälpa till varje gång.Jag bor i området, så jag gick och kollade på honom några gånger när han var sjuk.Han sa, “Jag ska bara säga det här: Jag ringde dig, och du svarade inte.


Dotter till professionella tennisspelaren Bojan Westin och ingenjören Terje Reuter, Suzanne Alexandra Maria Reuter föddes i Stockholm 1952.Uppväxtåren tillbringade hon dock i Kungsbacka, där hennes mamma Bojan arbetade.Kanske var det i dessa kulturtexter som intresset för teatern först slog rot.
Vid tjugofyra års ålder gick hon in på Teaterhögskolan i Göteborg.I den svenska komediserien Skyll inte p mig!,


vid sidan av de tidigare nämnda radarpariorna Brasse Brännström och Magnus Härenstam hade hon tv-debut långt innan hon tog sina slutprov.1980 gick hon med i TV-ensemblen och gjorde tv-vänliga bearbetningar av klassiska pjäser under flera år.
Hon har makten att få alla att lägga märke till, vare sig de vill eller inte.

Lukas Pontén Dödsorsak