Fri. Dec 2nd, 2022

Leif Mannerström Ung /\ Mellan åren 1994 och 2010 var Leif Mannerström köksmästare på restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Golfrestaurangen i Hovs, Johanna i Göteborg, Aquarella på Kanarieöarna, Belle Avenue i Göteborg, Mannerström & Jansson och Steak är bara några av de restauranger han varit ansvarig för att driva. Öppnade 1974 och regisserades av Mannerström och Crister Svantesson.

Johanna var Sveriges första restaurang som hämtade inspiration från nouvelle cuisine, det nya franska köket. I Göteborg drev han restaurangen Kometen på Vasagatan tillsammans med sina bröder Christer och Ulf Johansson från vintern 2009 till hösten 2017.

Mannerström deltog i 2012 års Kockarnas kampprogram. Han deltog i TV4:s svenska version av “Masterchef”, där han placerade sig bland de åtta bästa. Hans porträtt restaurerades för Statens porträttsamling på Gripsholms slott.Till år 2020 kommer han att ha samlat över 86 000 besökare på sin personliga YouTube-kanal.

Fakta och bio om Leif Mannerström Ung

 • I mer eller mindre utsträckning var det självklart att Leif Mannerström skulle välja köksvägen.
 • Hans föräldrar var båda kockar, hans farföräldrar var kockar och hans mamma arbetade i restaurangbranschen, så han blev aldrig hungrig.
 • Men eftersom Leif tittade på tv-programmet “Vem tror du att du är” hittades inga fler kocks tillbaka i byxorna.
 • Men bristen på sidanvävare, fetma, brutalitet och långa familjekonstellationer kvarstår.
 • Som ung drömde jag alltid om att bli fältpilot, men jag blev borttagen från den senaste provet.
 • Jag var krossad över att förlora mitt drömjobb.
 • Pli kock, pappa.
 • Det grundläggande mänskliga behovet av mat är universellt.
 • Men man ska verkligen bli bra och lägga ut saker som folk bryr sig om.
 • Och han såg att jag lärde mig mina första läxor på en riktigt tuff arbetsplats: i tarmen på Svenska Amerikalinjens Kungsholm.
 • Jag träffar Leif i det enorma hemtrevliga köket i Tvärredslund, ett gammalt pensionat utanför Ulricehamn i Tvärred.


Leif och hans fru Lilian har haft sitt fritidshus de senaste 13 åren.Han tittar ut över vattnet och säger: “Jag är så tacksam över att få bo på en så vacker plats.”Jämfört med den antika stugan där vi en gång bodde är denna plats ljusår före sin tid.För två år sedan, när Leif gick head to head med sina fynd i släktforskarprogrammet, väcktes många frågor.


Det fanns en del saker han redan visste, men de allra flesta var helt nya för honom.Varför han går av Mannerström som illustration.Även om faderns sida av hans agerande var äventyrlig och konstnärlig såg modersidan fäderna på mödernet slet som fattiga torpare och bönder på den sörmländska landsbygden.Genom mitt släktträd har jag fått veta att jag är släkt med uppmärksammade svenskar som Raoul Wallenberg, Viktoria Tolstoj, Ivar Lo-Johansson, och Tage Danielsson med flera.Men jag kunde inte drömma om det faktum att min älskade bondefar var en brottsling och inte avvek alltför långt från mainstream i sin förmåga att sakna skogen för träden.


Leifs barndom och ungdom var ganska svår.Hans föräldrar, den charmiga stockholmska sockpoppern Gösta Mannerström och den unga skönheten Anna från Sorunda, var ännu inte överlyckliga över utsikten att bli föräldrar; när Leif var ett år tog de honom till flera hus.Enligt Leif var både hans far och mor framstående medlemmar av Guds kyrka.Mycket snabbt träffade hon en ny kille som hon gav en present till, men han visade lite intresse för att en ung person skulle flytta in med sin familj.


Som ett resultat såg jag inte mycket av henne.Cecilias pappa tog så småningom ansvaret över mig, eller rättare sagt, hans mamma.För det mesta bodde jag i hennes tvårumslägenhet i Stockholms trendiga stadsdel Söder.Hon var en charmig och karismatisk frontfigur som inte liknade Julia Ceasar.
Hon ägnade sitt liv åt att laga mat på sin restaurang och under sina yngre år hade hon ett snacksställ nära Longholmens färjeläge.leifs mormor Cecilia, som då var 56 år, tog födelsen av sitt barnbarn med stor glädje.

Leif Mannerström Ung