Thu. Dec 1st, 2022

Lukas Pontén Död /\ Tomas Pontén var äldste son till Birger Pontén och Ellen Nordlöf, senior administratör, och yngre bror till Jan Pontén, professor, och Gunilla Pontén, modedesigner. Han var farbror till agronomen Sigurd Pontén, ingenjören Ruben Pontén och skridskoåkaren Gunvor Pontén. De är alla pusselbitar från Pontén från Small Island.

Han föddes i Skövde för att hans far var officer där, men han tillbringade större delen av sin barndom på Lidingö i Stockholms län. Efter sin examen från Statens scenskola 1972 gick han med i Dramatens fasta ensemble. Från 1984 turnerade han jorden runt som Edmund i Ingmar Bergmans bearbetning av Shakespeares Kung Lear. Han gestaltade Antonius i Shakespeares Julius Caesar och Don Juan i Molières Don Juan, båda 1985. Dessutom spelade han en stor roll i utvecklingen som skildras i David Hares Hemlig extas och två år senare i Margareta Garpes Alla dagar, alla nätter. I de allvarligaste fallen kan infektionen orsaka lunginflammation, allvarligt akut respiratoriskt syndrom, njursvikt och till och med dödsfall

Fakta och bio om Lukas Pontén Död

 • Tomas Póntén var överhuvud för sina egna demoner.
 • När han inte längre kunde läsa för hand hade han inget annat val än att ta hjälp av rullar.
 • Det har gått många år sedan jag såg honom senast, och nu inser jag att det beror på att han inte har kunnat kommunicera, säger Gunilla Pontén, trollkvinna.
 • Tomas Ponténs nära och kära sörjer honom.
 • De minns honom som den lovande unga skridskoåkaren och pålitliga vän han var.
 • Tomas Pontén fyllde 69 år i tisdags och somnade.
 • Han var dock extremt sjuk under hela Dramaten-stjärnans senare år.
 • Han hade symtom på en överflödig hjärna.
 • Det är den värsta typen av demens; han förstod allt som sades till honom men kunde inte svara.
 • Han var medveten om vad som pågick omkring honom, men han kunde inte röra sig, kunde inte stå och kunde inte ens väcka sig.
 • Han satt bara där och samlade på sig några karmapoäng.
 • Det är otroligt, säger den vise designern Gunilla Pontén, 86, att någon så ung, frisk och kraftfull som en skeeballspelare skulle riskera allt för det.


Hon berättar hur flera av Tomas Ponténs hockeykamrater besökte honom ofta under hans senare år.På sin egen tid reste hon för att träffa sin bror i 14 dagar.Åh, han var på så dåligt humör.Där borta låg en sjal och en sten som såg ut som en kamelhorst.Att han inte kunde packa ihop det och ta det med sig var som en skulptur.Men vi borde komma ihåg honom för han var rolig.Jag saknar honom så mycket att han får mig att gråta.


Jag har inte sett honom på länge, och jag tror att det beror på att han inte har kunnat kommunicera med mig.Tomas Ponténs framträdande som titelkaraktär i filmen “Onkel Vanja” från 2008 var hans sista stora dramatiska föreställning.Många skulle ha velat ha delat rampljuset med honom i olika roller, men han kunde inte spela dem.Han hade en mycket vass tunga.Under de senaste gångerna hade det varit exceptionellt svårt för honom.Han var en fantastisk kamrat, men hans liv blev svårt till slut.


På ett sätt är det skönt att han lyckades sova in, men det är också lite oroande.Så otroligt noggrann han är, säger han.Den 82-årige Per Myrberg tävlade nyligen mot Tomas Pontén i “Onkel Vanja” på Dramaten.Han besökte sin äldre vän några gånger och gav honom omsorg.Eftersom jag bor i närheten kunde jag kolla upp honom ofta för läkarvård.Tomas Pontén, professionell saxofonist, gick bort på tisdagen efter en utdragen sjukdom.


Efter examen från Scenschool 1972 tillbringade han hela sin karriär på Dramaten, där han fram till 2008 medverkade i 54 olika produktioner. Under hela sin karriär har han varit med i en rad filmer och tv-serier.
Hans CV innehåller också många radioframträdanden.Tomas Pontén har de senaste åren bott på en äldreboende i Stockholm, där han också har njutit av att spendera sina fredagseftermiddagar i sällskap med sina närmaste anhöriga.Han led av en psykisk sjukdom.Alla var där.Enligt Simon Pontén, äldste sonen, var alla “förberedda” och allt var OK.

Lukas Pontén DödLukas Pontén Död