Thu. Dec 1st, 2022

Kenth Ms Sjuk /\ Trots sin unga ålder fick Kenth en terminal diagnos.Han hade ett lyckligt liv med sin älskade Maria trots tragedin.Nu låser hon in de två bebisarna i ett mörkt rum i 20 timmar om dagen och väntar på döden.Sjukdomen har tagit kontroll över hans liv, som han inte längre värdesätter.Han säger: “Jag vill inte ha hjälp att dö, jag vill ha hjälp att komma in i livet.

“Vid 22 års ålder fick Kenth den förödande diagnosen.Trots bakslaget fortsatte han att njuta av livet med sin älskade Maria.Nu låser hon in de två bebisarna i ett mörkt rum i 20 timmar om dagen och väntar på döden.Sjukdomen har tagit kontroll över hans liv, som han inte längre värdesätter.Jag vill inte ha hjälp att dö; Jag vill ha hjälp med att leva farligt, säger han.Det är lite känt om hans tillstånd, men han kan lida av en okänd sjukdom.

Fakta och bio om Kenth Ms Sjuk

 • Martina Olofssons multipel sklerosdiagnos har inte hindrat henne från att prova nya saker.
 • Hon berättar om sina resor och sin önskan att fortsätta sticka, inklusive hennes resa för att träffa sin MS-specialist och drömsemestern hon planerar att ha med sina barn.
 • När jag ringer Martina Olofsson i mitten av juni har solen precis gått ner och regnet börjar bara släppa.
 • Jag är nyfiken på Martinas MS-resa och hur de senaste två decennierna att leva med sjukdomen har format hennes liv och hur det ser ut nu.
 • Men det finns ytterligare en semester att diskutera; den hon planerar att gå med sina barn i januari 2018.
 • Tills jag når England.
 • En sex veckor lång resa till den brittiska staden Exeter i södra England, en plats genomsyrad av romersk historia.
 • En självskriven “aktiv 39-åring” som tycker om sport, träning, läsning, skrivning och resor, beskriver Martina sig själv.
 • Hon tycker om att titta på både ishockey och fotboll.
 • Och det är då hon gymnastik med ett gäng 18-åringar.
 • Hon arbetar som översättare och tolk på dagarna och undervisar svenska till invandrare och flyktingar på natten (SFI).
 • Hon är en bra mamma och stolt förälder till två barn: ett litet barn och ett förskolebarn.
 • 2005, för tolv år sedan, tog hon sin Master of Science.


Vid 26 var hon precis vid tröskeln till vuxen ålder.Som den planerare hon är hade hon utan tvekan en strategi på plats för framtiden.Så fort förvirringen kring diagnosen avtog gick hon tillbaka till arbetet med sin ursprungliga plan.Hon var nygift och väntade med spänning på sin smekmånadsresa till Ecuador.För ungefär ett år sedan föddes ett barn i den torra hettan i öknen.Det var 1868 som den berömde neurologen Jean-Martin Charcot höll föreläsningar i Paris om “sclérose en plaques disséminées”, där han beskrev histopatologiska fynd och kopplade dem till specifika MS-symtom (intentionstremor, skanderande tal och nystagmus).


Det är intressant att notera att Charcot baserade sina MS-observationer på totalt 34 fall, 18 egna och 16 från andra patienter.Det är förvånande att se att 25 av dem var kvinnor, med tanke på hur ojämlikhet mellan könen har beskrivits i tidigare rapporter.Detta är i linje med gällande könsnormer.Charcots studier kan ha påverkats av “selektionsbias” på grund av att de nästan aldrig baserades på hela populationer.
Många tidigare studier, även de på stora grupper, visade annars statistiskt signifikant manlig dominans.
2012 bestämde sig Martina för att ta en paus från sitt liv, rutin och verklighet genom att packa sina väskor och tillbringa fyra veckor i Manchester.


En självskriven “aktiv 39-åring” som tycker om sport, träning, läsning, skrivning och resor, beskriver Martina sig själv.Hon tycker om att titta på både ishockey och fotboll.Hon arbetar som översättare och tolk på dagarna och undervisar svenska till invandrare och flyktingar på natten (SFI).Hon är en bra mamma och stolt förälder till två barn: ett litet barn och ett förskolebarn.Vid 26 var hon precis vid tröskeln till vuxen ålder.

Kenth Ms Sjuk