Thu. Dec 1st, 2022

Börje Ahlstedt Ung /\ Börje Ahlstedt was born into a working-class family and educated at Dramatens Elevskola between the years 1962 and 1965. Following that, he began working at the Kungliga Dramatiska teatern. His breakthrough role was alongside Lena Nyman in Vilgot Sjöman’s films Jag är nyfiken – gul (1967) and Jag är nyfiken – bl (1968). (1968) For the general public, he is probably best recognized as Mattis the rooster in Tage Danielsson’s film adaptation of Astrid Lindgren’s Ronja Rövardotter (1984) and as the feisty brother Carl in Ingmar Bergman’s Fanny & Alexander (1964). (1982).

In 2003, he appeared in Bergman’s final film Saraband as Henrik, the ambitious father to Karin. Ahlstedt has also collaborated on a number of television productions, including as Tojan in the Bröderna Malm TV series (1972 and 1973), as the food-obsessed artist Karl-Henrik in Lösa förbindelser (1985), and as the intrepid Larzon in Chefen fru Ingeborg (1993). (1998–1999). In January of 2006, Börje Ahlstedt received widespread acclaim for his performance in the Sveriges Television portrait series Stjärnorna p slotted.

Fakta och bio om Börje Ahlstedt Ung

 • Börje Ahlstedt är mest känd för sina samarbeten med regissörer och manusförfattare Ingmar Bergman i filmer som Fanny & Alexandre (1982), Les Meilleur Intentions (1992), Les Enfants du dimanche (1992) och Sarabande (1993). (
 • 2003).
 • Han har även samarbetat med regissörer som Bo Widerberg och Kay Pollak.
 • Du kan också se honom i många TV-filmer.
 • Mellan åren 1962 och 1965 var han en aktiv medlem av Kungliga Dramatiska Teatern.
 • Allt började sommaren 1961 på Skansen i Stockholm.
 • I det här scenariot skulle Börje Ahlstedt och Birgitta, tillsammans med sina två vänner, gå på en dubbeldejt.
 • Börje placerade sig rakt av i Thore Erlings orkesters rampljus.
 • Och de andra två, som med all sannolikhet skulle ha gått på dejt med dig, Birgitta och Börje, var ett fullständigt mysterium.
 • Bara några år senare, 1962 närmare bestämt, skrev Börje in i Dramatens grundskola och blev en av Sveriges mest hyllade skateboardåkare.
 • Han är mest känd för allmänheten för sina roller som knytnävsbrodern Carl i Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander från 1982, som rövarhövdingen Mattis i Tage Danielssons filmatisering 1984 av Astrid Lindgrens bok Ronja Rövardotter, och som antagonist i Vilgot Sjömans. Filmen “Jag är nyfiken – gul” från 1967 mot Lena Men han har också medverkat i tjugo teateruppsättningar, regisserat pjäser för både Dramaten och Folkan och vunnit flera priser.
 • Bland annat Teaterförbundets Vilhelm Moberg och Gunn Willgren stipendier.


Däremot var Birgitta en Djursholmsdirektörsdotter som planerade att studera tandsköterska i framtiden.
Paret berättar för Expressen hur de tidigt märkte att de kom från olika bakgrund.Nu finns hans reminiscenser från sin ungdom och hans mångåriga samarbete med Ingmar Bergman, tillsammans med en finurlig sida eller två om sina medarbetare.Nu förklarar han i en artikel för Expressen varför han valde att gå ut offentligt med sin kritik: För att uttrycka det enkelt, jag berättar bara mina tankar och åsikter i frågan.


Börje Ahlstedt sa en gång: “Om jag dödade alla mina medarbetare skulle det vara roligt.”Peter Stormare är ett av de mest upprepade namnen.Han var länge Ingmar Bergmans favorit, men Börje Ahlstedt är inte riktigt lika imponerad av honom.Han kritiserar Stormares beteende vid Ingmar Bergmans begravning och kallar honom bland annat för “posör”.Börje Ahlstedt hävdar, “Stormare har ett Hollywood-sätt som jag inte godkänner.


“Längre fram i boken riktar angriparna sin uppmärksamhet mot medarbetare som rjan Ramberg, Johan Rabaeus, Solveig Ternström, Sven-Bertil Taube och Thommy Berggren.Han har ett långvarigt agg mot Sven-Bertil Taube och har anklagat Thommy Berggren och Johan Rabaeus för att vara “egotrippad” respektive “revanschbehov”.Jag delar inte hans känslor.ag vet inte vad jag ska säga.Jag kan inte fixa hans situation, och han borde inte förvänta sig mig

Börje Ahlstedt Ung