Fri. Dec 2nd, 2022

Lena Olin Längd /\ Skådespelerskan Lena Maria Jonna Olin kommer från Sverige. Hon har blivit uppmärksammad med fyra utmärkelser: en Oscar, en Golden Globe, en BAFTA och en Primetime Emmy.Hon coachades av Ingmar Bergman innan hennes första framträdande i hans film Face to Face (1976). Efter avslutad skådespelarskola uppträdde Olin i Bergmans Fanny och Alexander (1982) och Efter repetitionen (1984). (1984).

I The Unbearable Lightness of Being (1988) spelade hon en frisinnad artist och nominerades till en Golden Globe för bästa kvinnliga biroll i en film. Under 2018–2019 har hennes förmögenhet skjutit i höjden. Hur mycket är då Lena Olin, nu 65 år? För till sin skådespelarkarriär har Lena Olin en bekväm lön. Den svenska nationaliteten har fastställts hos henne. Vi har gjort en välgrundad gissning om Lena Olins förmögenhet. Hennes höjd är 1,8 meter.

Fakta och bio om Lena Olin Längd

  • Olin föddes den 22 mars 1955 i Stockholm, Sverige, föräldrarna Britta Holmberg (1921-2004) och Stig Olin, som båda också var artister (1920–2008).
  • Mellan 1976 och 1979 gick hon på Statens Dramatiska Akademi för att finslipa sina skådespelarkotletter.
  • Innan han började på en karriär inom skådespeleriet arbetade Olin som sjuksköterska och lärarvikarie.
  • Olin tillbringade nästan ett decennium (1980–1994) med Sveriges Dramatiska Teater-ensemble och spelade i Shakespeare- och Strindberg-klassiker.
  • Han hade även små roller i olika svenska filmer i regi av Bergman och i produktioner av Sveriges Televisions TV-teaterbolag.
  • I filmen Face to Face spelade Olin som spelades av Ingmar Bergman (1976).
  • Ett år senare började Olin uppträda på Stockholms nationalscen i Bergman-regisserade shower och hennes roll som Cordelia i Bergmans Kung Lear tog henne över hela världen, bland annat till Paris, Berlin, New York, Köpenhamn, Moskva och Oslo.


På Dramaten spelade Olin en rad kritikerrosade roller, som Dottern i Ingmar Bergmans bearbetning av Strindbergs Ett drömspel, Margarita i Carlo Goldonis De två mästarnas tjänare, Ann i Edward Bonds sommar, Titania i Shakespeares En midsommar. Nattens dröm, Alkemisten av Ben Jonson och titelrollen i Bergmans bearbetning av Strindbergs Fröken JulieOlin var bland de första mottagarna av Ingmar Bergmanpriset 1980.


Priset instiftades 1978 och bedöms av regissören själv.Olins första filmroll var i Bergmans Efter repetitionen, som släpptes internationellt (1984).Hon hade en del i samma regissörs Fanny och Alexander två år tidigare.Olins första anmärkningsvärda roll i en engelsktalande och globalt producerad film var i 1988 års The Unbearable Lightness of Being, där hon spelade med Daniel Day-Lewis; Efterföljande filmer inkluderar Sydney Pollacks Havana (1990) och Roman Polanskis The Ninth Gate (1999), bland många andra.


1989 nominerades Olin till en Oscar för sin roll som en överlevande från Förintelsen i filmen Enemies: A Love Story.Olin spelade sin kanske mest extrema karaktär hittills i Romeo Is Bleeding (1994), den besynnerliga hitkvinnan Mona Demarkov, och rollen är fortfarande en av hennes mest välkända och omtyckta i film.Både Chocolat (2000), som Lasse Hallström nominerades till fem Oscars för, och Casanova (2004) hade Olin som medförfattare och producent (2005) Olin, då 19 år gammal, vann titeln Miss Scandinavia 1974 i Helsingfors , Finland, det året i oktober.


Olins debutroll på amerikansk tv var som Irina Derevko, tillsammans med Jennifer Garner, i den andra säsongen av programmet Alias, som gick från 2002 till 2006.2003 nominerades Olin till en Emmy-pris som enastående kvinnliga biroll för sin roll i programmet.

Lena Olin Längd