Thu. Dec 1st, 2022

Rolf Porseryd Stroke /\ Sedan 1970-talet har dussintals länder över hela världen drabbats av porseryd, inklusive Iran, Irak, Afghanistan, Syrien, Egypten, Libanon, Turkiet, den kurdiska regionen Irak och Syrien, Balkan, Makedonien, Kosovo, Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Angola, Sydafrika, Somalia, Rwanda, Kongo, El Salvador, Peru, Bolivia och Chile. Porseryd gick för sin del 1972 in i Journalistförbundet och valdes 2009 in i TV4-klubbens direktion.

Porseryd har tjänstgjort som korrespondent för Sveriges Radio i både Sydamerika (1978–1989) och Hong Kong (1984–1989).Efter att ha jobbat ett år på SVT:s Aktuellt gick han 1990 vidare till TV4:s Nyheterna där han tog på sig flera roller som resande reporter, kommentator och korrespondent.Han tjänstgjorde som korrespondent för Associated Press i USA från 1995 till 2001, i Frankrike från 2003 till 2006, och återigen i USA från och med 2015.Sveriges Radios Ikarospris, Publicistklubbens stora pris och ett internationellt pris på New York Film and Television Festival — allt för Rolf Porseryds dokumentärfilm om Nordkorea.Porseryd har även samproducerat en rad andra dokumentärer, bland annat Hongkong 1997 med Claes Isander, Om försvunna kvinnor i USA, och Om Lynching som folkreligion i USA, med Jacek Machula.

Fakta och bio om Rolf Porseryd Stroke

 • Han är ett fan av Djurgardens IF, kör svensk bil, och anser att Stockholm är överlägset överallt i världen.
 • Journalisten Rolf Porseryd, 71, har bestämt sig för att tillbringa större delen av sitt liv utanför Sverige.
 • Nu har TV4:s orädda utrikeskorrespondent återvänt till svensk mark, men han har inga planer på att gå i pension när som helst snart.
 • Nästan två decennier har gått sedan Rolf Porseryd och hans familj bosatte sig i det glänsande trähuset med utsikt över Tegnérlunden.
 • Den byggdes 1913 av den svenske arkitekten Viktor Bodin, som liksom Porseryd tillbringade en hel del tid i New York.
 • Det finns vackra målningar i foajén och utsidan har en livlig, kosmopolitisk stämning som kallar på den skarpt klädda utrikeskorrespondenten med den distinkta mustaschen och ljusa ögon.
 • Kanske är det kärlek vid första ögonkastet, som Rolf uttrycker det när han diskuterade sitt hem.
 • Många människor har sett honom starta konversationer på TV, och inte bara med New Yorks livliga bakgrundslandskap.
 • Rolf Porseryd var med när Obama blev USA:s första svarta president.
 • Han var en av en rad presidenter som presenterades i en omröstning gjord av TV4:s svenskspråkiga tittare, även om han inte var den siste.
 • I slutändan var det Donald Trump som vann valet.
 • Rolf Porseryd blev lika chockad som vi andra när den skandaldrabbade företagets ledare klev in i rampljuset.
 • Han framträdde som en hal maskot och sög till sig slacken i hela värderingsprocessen.
 • Enligt Rolf Porseryd började kampanjen långt före valet, då republikanerna redan höll på att lägga sina primärval.
 • Att vara där och jobba mot politikers pressmeddelanden avslöjar mer om personerna bakom kampanjerna än formella intervjuer.
 • Ännu viktigare, vad de ser som potentialen i media.


Trump-anhängare var snabba med att lägga till TV4 på sina tittarlistor, medan Clinton mest struntade i svenska väljares oro.En förhandstitt på de frågor som har dykt upp som stora hinder för båda kandidaterna de senaste veckorna: Trumps populism och Clintons högmod.USA har varit ett av hans expertområden ganska länge, men efter att ha arbetat ett år under Trumps administration bestämde han sig för att lämna över nycklarna till kassan till någon annan.Efter 28 år på nätverket och 17 år som utrikeskorrespondent för TV4 flyttade han tillbaka till Sverige.


Rolf Porseryd, 71 år, jobbar halvtid som frilansjournalist och politisk kommentator och betraktar sig själv som pensionär.Det jag mest av allt kommer att vara utan är förmågan att känna när stora händelser inträffar i världen.Det är roligt och spännande att få vara med om vad som än händer inom de områden där jag tror att jag kan göra skillnad.Eftersom han växte upp i en socialt medveten familj, verkade det helt naturligt för honom att ägna sig åt journalistik, en karriärväg som både hans äldre bror och hans far valt.Han gick på journalistskola efter att ha klarat ett filosofikandidatexamen i samhällsvetenskap, statistik och sannolikhetsteori.


Senare, innan han började på TV4 sommaren 1990, gjorde han en lång karriär inom svensk radio och tv.
Enligt en ICA-anställd som Rolf arbetade med under sommaruppehållet när han var 16 år hade Rolf redan då bestämt sig för att bli utrikeskorrespondent.Jag har alltid varit nyfiken och jag började resa självständigt i unga år, först till Europa och sedan till Sydamerika.Jag jobbade i företagsvärlden i 17 år, men de senaste 40 åren har jag varit utrikesreporter.Efter att ha etablerat ett hem i Stockholm har Rolf Porseryd kunnat resa mycket utan att offra sin vila, framför allt till Mellanöstern och under Balkankonflikten.

Rolf Porseryd Stroke