0 0
Read Time:3 Minute, 18 Second

Christoffer Wendick Familj /\ SVT:s Europakorrespondent i Bryssel har gått sitt andra år och berättar om evenemang, resor, och hur många språk han använder på jobbet.

Forskaren och resebyrån är, enligt Christoffer Wendick, ganska hjälpsamma för att få jobbet att fungera. Dessutom är samarbetet med fotografen avgörande.

Christoffer Wendick Familj
Christoffer Wendick Famiilj

– I jämförelse med min fru och familj spenderar jag mer tid med min fotograf. Det måste klicka socialt, och man måste ha samma journalistiska idé och tankeprocess som det man vill uppnå, säger han.

På bandet berättar Christoffer om hur han kunde arrangera en gitarr för artisten Wyclef Jean i Europaparlamentet i Strasbourg, samt familjeorkestern. Lotta Bouvin-Sundberg är en värd.

Han har nu smittats av det dödliga viruset och har tillbringat de senaste två veckorna i karantän i sin lägenhet i Bryssel. Jag vill betona att mina symtom fortfarande var lindriga. I det här viruset har jag sett individer på sin dödsbädd, och de är främst extremt gamla människor.

Det jag har insett är att det här är ett virus som jag har stor respekt för, även om man inte hamnar i respirator eller behöver andningshjälp.

Den vilade på mina lungor, på min andning, hos en frisk, halvung person som jag. Något med den här infektionen gör mig nervös. Han rapporterade från London och Paris öde gator.

Christoffer Wendick Familj

– Vi tog upp hur Europa stannade. Jag tror att jag fick viruset vid den tiden, och det spred sig till Italien en dryg vecka senare.

I dag är David Boati inrikeskorrespondent för SVT och tillträdande programledare för Rapport. I september börjar han sitt nya jobb som Europakorrespondent.

– Jag tycker att det är bra att ha Europa som övervakningszon. Jag hoppas på många möten som blir meningsfull och gripande journalistik. Enligt David Boati i ett pressmeddelande är “en av de bästa sakerna med journalistyrket att ha en ursäkt för att söka kontakt och vara nyfiken på människor.”

Utnämningen kommer när världen brottas med coronapandemin, en katastrof som har plågat Europa.

– Det är en bisarr situation, och ingen vet var den hamnar. Vilka kommer pandemins ekonomiska konsekvenser att bli? Försvagar eller stärker krisen EU-samarbetet? Enligt David Boati har rapportering från Europa bara ökat i betydelse.

Christoffer Wendick, som återvänder till redaktionen i Stockholm efter tre år i Bryssel, ersätts av David Boati.

Han är inrikesreporter på SVT och kommande Rapport-programledare. Han är en dubbel medborgare som är född i Italien. Han tillbringade en del av sin barndom i Frankrike och talar flytande fem europeiska språk.

Filip Hugyens, en belgisk fotograf, fortsätter att arbeta som fotograf. Efter tre år i Bryssel återvänder nuvarande Europajournalisten Christoffer Wendick till redaktionen i Stockholm.

Nu förlorar hon och hennes arbetskamrat Christoffer Wendick, som jobbar som programledare, jobbet. De kommer att ersättas av fast personal som nu jobbar på Rapport och SVT 24:s nyhetsdesk.

– Det är möjligt att jag blir en ersättare för min ersättare av misstag. Colette van Luik säger, “Christoffer och jag har erbjudits tillfälliga roller som redaktionella reportrar på nyhetsdisken.”

Även om det inte blir uppsägningar på ABC måste SVT:s nyhetssektion i Stockholm förlora sju jobb.

För fyra år sedan handplockades Colette van Luik och Christoffer Wendick till ABC-redaktionen. Som regionala reportrar ansågs de ha en unik uppsättning färdigheter.

ABC-redaktionen har lämnat in en protestskrivelse till SVT:s ledning i ett försök att få beslutet upphävt.

SVT:s enhetschef för nyheter och samhälle, Jan Axelsson, hävdar att man bara följt LAS ordningsregler (lagen om anställningsskydd).

SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick, med rötter i Aneby, stod i ett reportage från en intensivvårdsavdelning i italienska Lombardiet för en av de mest kraftfulla bilder vi fått om hur brutalt coronaviruset kan slå till.

Christoffer Wendick Familj
Christoffer Wendick Familj

Christoffer Wendick, som senare blev sjuk i covid-19, var också skakad över besöket.

“Jag har stor respekt för den här sjukdomen och tycker att det är hemskt, när det var som värst hade jag svårt att få luft”, tillägger Christoffer, som nu läker.

About Post Author

adword ads

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %