Thu. Jun 8th, 2023
0 0
Read Time:3 Minute, 34 Second

Rolf Porseryd Familj /\ Rolf Lennart Porseryd är en svensk journalist och utrikespolitisk expert som arbetar på TV4 News i Stockholm.

Porseryd har täckt konflikter, naturkatastrofer och krig över hela världen sedan 1970-talet, inklusive i Iran, Irak, Afghanistan, Syrien, Egypten, Libyen, Turkiet, Libanon, Kurdistan, Västbanken, Makedonien, Kosovo, Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Angola, Sydafrika, Somalia, Rwanda, Kongo, El Salvador, Colombia, Peru, Bolivia och Chile. Porseryd blev medlem i Journalistförbundet 1972 och valdes 2009 in i TV4-klubbens styrelse.

Rolf Porseryd Familj
Rolf Porseryd Familj

Porseryd var korrespondent för Sveriges Radio i Sydamerika 1978–1979 och i Hong Kong 1984–1989.

Han flyttade till TV4 Nyheterna 1990 efter ett år på SVT:s Aktuellt, där han arbetade som resande reporter, förståsigpåare och korrespondent.

Han arbetade som korrespondent i USA från 1995 till 2001, i Frankrike från 2003 till 2006, sedan i USA igen från 2015.

Många människor har sett honom rapportera på tv, ofta mitt i New Yorks livliga gatuliv. När Barack Obama blev USA:s första afroamerikanska president var Rolf Porseryd på plats.

Han var den senaste i en lång rad presidenter som TV4:s USA-korrespondent övervakade på uppdrag av svenska tittare, men han var långt ifrån den siste. Donald Trump var mottagaren av denna ära.

Rolf Porseryd Familj

När Rolf Porseryd, en skandaldrabbad affärsman, kampanjade för ämbetet och vann blev han lika förvånad som alla andra.

– Han laddade fram som en gräsklippare och sög upp allt syre i valrörelsen. Enligt Rolf Porseryd började republikanernas primärvalsomgångar hösten året före valet.

Att arbeta på plats och mot politikers pressbyråer kan avslöja mer om personerna bakom kampanjknapparna än vanliga intervjuer. Specifikt diskuterade de vad de uppfattade som potential i media.

Trumps team var redo att lägga till TV4 på sin prioriteringslista, medan Clinton i stort sett ignorerade svenskarnas vädjanden. En återspegling av kandidaternas negativa sidor, som senare lyfts fram: Trumps populism och Clintons arrogans.

För en rutinerad journalist presenterade den nya presidenten nya hinder. Hur kan du täcka Trumps förslag utan att vara medskyldig till hans planer? Enligt Porseryd finns det inget självklart svar.

Porseryd utsågs till TV4:s nya utrikesreporter i USA i maj 2015. Han fortsätter att hänföras av världen och dess framsteg. När han tänker tillbaka på sin långa karriär minns han specifika rapporter som han är särskilt stolt över. En fantastisk tv-personlighet. Porseryd är ett fan av Djurgrdens IF och bär ofta Djurgrdens-halsduk under sina TV-framträdanden.

På måndagskvällen mejlade Ulf Strömberg hem de sista bilderna han tog i sitt liv från Kunduz, Afghanistan.

Bilder på soldater med automatgevär och stridsvagnar, samt bilder som representerar krigets oskyldiga offer, lidande män, kvinnor och barn, med plågsam tydlighet.

Tillsammans med TV 4-reportern Rolf Porseryd hade den välkände duktiga tv-fotografen varit i Afghanistan i drygt en vecka.

Ulf Strömberg skulle börja packa inför sin resa tillbaka till Stockholm med familjen i går morse.

Han sköts ihjäl av en grupp maskerade pojkar i rummet han och Porseryd hyrde i Taloqan, norra Afghanistan, bara timmar efter att han övergav sitt material.

Rolf hade övergett honom. Jag tog en paus från jobbet i några veckor. Efter händelsen var hans första uppgift att bevaka Nobels fredsprisceremonin i Oslo. Den gavs till Kofi Annan, FN:s dåvarande generalsekreterare, som nyligen dog. För en sofistikerad utrikeskorrespondent var det en enkel uppgift. När han återvände till Afghanistan ett år senare för att leverera en uppföljande våning om talibanernas fall, gjorde han ett enormt plask.

Han såg fienden i varje gathörn i Kabul, och varje person han mötte på gatan kunde vara en självmordsbombare. Visst var det en allvarlig fara, men Rolf hade tunnelseende.

– Den resan var inte bra för mig; Jag fick inte mycket sömn. Jag somnade så fort solen gick upp eftersom jag hela tiden hörde ljud. Det är inte alls svårt, men man blir lite bevingad. Och du börjar bli rädd att något dåligt kan hända en annan fotograf.

Rolf Porseryd Familj
Rolf Porseryd Familj

Bortsett från resan till Kabul har han sällan känt sig rädd på fältet. Tvärtom har han upptäckt att världen är full av medkänsla.

– Ett återkommande ämne, som jag hämtar energi och kraft från, är hur starka och intressanta människor är i de mest utsatta omständigheterna. Barn ska också kunna kommunicera vad de vill och hoppas på i framtiden. Detta har lämnat ett bestående intryck på mig.

About Post Author

adword ads

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *