åsa Criborn Familj
åsa Criborn Familj

åsa Criborn Familj /\ Påfallande stela könshierarkier, eller en mer organisk arbetsfördelning?Enligt en ny undersökning är det fortfarande kvinnan som bär bördan av bröllopsplaneringsbördan.

Premiären

Om man ska tro SIFO-studien TLC som släpptes i samband med premiären av showen “Min mans bröllop” så är det bruden i Sverige som har hand om att planera bröllopet.

Kvinnor

Det är bara 5 % av männen som organiserar sina egna och sin partners bröllop, och 40 % av all bröllopsplanering görs av kvinnor.

Bland männen tror 53 % att bröllopsplaneringen delades jämnt mellan honom och henne, men bara 46 % av kvinnorna känner likadant.

Bröllopsplaneraren Anna Criborn Magnér tror att resultaten från omröstningen är korrekta, eftersom hennes erfarenhet har flickor en tendens att ta på sig huvuddelen av planeringsuppgifterna.

åsa Criborn Familj

Mer än 1 000 heterosexuella par deltog i en omröstning för att avgöra vem som var mest ansvarig för att planera bröllopet.

Här är tjejerna mer kraftfulla. De vill organisera sina drömmars bröllop, det de har fantiserat om sedan de var 17 år gamla. När det gäller att ta hand om saker, förklarar hon, är det mer naturligt för henne att vara ansvarig.

Att ta ekonomiskt ansvar är däremot inte detsamma som att ta ansvar för planering, enligt sa.

Generellt sett är män mer investerade i ekonomin än kvinnor. Självklart diskuterar honan ekonomi med honom när det är dags att prata pengar.

Förhandstittarna för den kommande premiären den 12 oktober av “Min mans bröllop” visar killar som inte ser helt tillfreds med rollen som projektledare för sina egna bröllop.

Bröllopet är utan tvekan vanligare nu än det var tidigare historiskt. Det tror i alla fall Uppsala universitets etnolog och genusforskare Denise Malmberg.

Enligt Denise Malmberg var det tidigare så att kvinnan, eller snarare hennes familj, var ensam ansvarig för bröllopet eftersom det var de som hade den ekonomiska skyldigheten.

Hon tror dock att i ett äktenskap är kvinnan fortfarande den som bär huvuddelen av bördan.På grund av deras robusthet, hävdar hon.

åsa Criborn Familj
åsa Criborn Familj

By Wishful