Jan Lindblad Död
Jan Lindblad Död

Jan Lindblad Död /\ Sven Victor Armas Lindblad var en känd svensk konstnär och naturforskare känd för sitt arbete som författare, fotograf, filmare och djurvisslare.

Sveriges

1932 föddes Lindblad i Sveriges huvudstad rebro. I början av 1950-talet gjorde han sin scendebut som jonglör och visslande artist i åtskilliga revyer.

Hemlandet

I hemlandet Sverige blev han en av 1970-talets mest sålda skivartister på grund av den senare av dessa förmågor. 1977 släppte han Oh Shenandoah, en visslande tolkning av en amerikansk folklåt.

Bland Lindblads andra verk finns klassiker som Ett vildmarksrike, Guyana – Vattnens land och Djungelbokens värld, alla utgivna på 1960-talet.

Hans tv-arbete omfattade också dokumentärer från Indien och Latinamerika. Medan han var i Guyana 1964 spelade Lindblad in många av sina filmer medan han bodde med ursprungsbefolkningen.

Jan Lindblad Död

Lindblad erhöll hedersdoktor vid Stockholms universitet 1980 och Stora Journalistpriset 1970 för sina dokumentärer om naturen.

Tillsammans med sin aktivism mot instängning av vilda djur i små burar var Lindblad också känd för sitt projekt att hysa två bengaliska tigerungar, Lillan och Rani, i sitt svenska hem.

När Lindblad plötsligt dog i Stockholm, Sverige, av njursvikt orsakad av en tropisk infektion som han hade fått i Sri Lanka, var han en känd diabetiker.

Pia Thörn, hans mångåriga partner och arbetskamrat, och Jan Lindblad, Jr., hans son från ett tidigare förhållande är de enda personerna som har kvar att sörja hans bortgång.

1998 gav Postverket ut två frimärken föreställande Lindblad med sina två ovanliga husdjur, tigerungarna Lillan och Rani, graverade av den skicklige frimärksgravören Czesaw Sania.

Jan Lindblad Död
Jan Lindblad Död

By Wishful