Theodor kallifatides fru
Theodor kallifatides fru

Theodor kallifatides fru /\ Dimitrios Kallifatides, far till Antonia Kyriazakou, var lärare i Molai, där en gata nu är uppkallad efter Dimitrios Kallifatides.

Aten blev

Familjen kom ursprungligen från Mindre Asien. Aten blev hans nya hem 1946 och han tog sin grundexamen där 1956.

Karolos

När Kallifatides hade avtjänat sitt lands 2-månaders obligatoriska militärtjänst, gick han på Karolos Kouns dramaskola och arbetade som skådespelare. 1964 reste han till Sverige.

Efter att ha läst Strindberg för att tillägna sig svenska och ta en filosofie examen blev han diskare och tidningsbud.

Han undervisade i filosofi vid Viggbyholmsskolan 1967–1969 och vid Stockholms universitet 1969–1972, och var sedan chefredaktör för Bonniers litterära tidskrift 1972–1976 som tidskriftens redaktör.

1995 var han ordförande för Svenska PEN. År 2000 gav den svenska regeringen honom titeln professor.

Kallifatides har till stor del skrivit romaner sedan starten 1969 med en diktsamling. Theodorakis svårigheter utsattes för den svenska allmänheten av honom som översättare.

Theodor kallifatides fru

Författaren Kallifatides beskriver det grekiska inbördeskriget och dess efterdyningar i staden Jalos i trilogin Bönder och herrar, Plogen och svärdet och Den grymma freden.

På svenska har han varit den mest framgångsrika målaren i den samtida grekiska historien. Kallifatides började skriva böcker om kärlekens natur i slutet av 1970-talet.

Invandrare är ett annat vanligt tema i hans författarskap, och han har brutit ny mark inom svensk skönlitteratur genom att fokusera på detta ämne.

Förutom facklitteratur och skönlitteratur har han skrivit ett antal kriminal-, historiska och reseverk. Romanen Love and Alienation släpps 2020.

Theodor kallifatides fru
Theodor kallifatides fru

By Wishful