Ulf kristersson ung
Ulf kristersson ung

Ulf kristersson ung /\ Den svenske politikern Ulf Hjalmar Ed Kristersson har varit oppositionsledare och moderata partiets verkställande direktör sedan 2017.

Södermanland

Från 1991 till 2000 var han riksdagsledamot (M) som representerade Stockholms län fram till övergången till Södermanland län 2014.

Moderata

Socialförsäkringsminister 2010-2014 och ordförande i Moderata ungdomsförbundet 1988-1992 var hans tidigare roller på den politiska arenan.

Skuggfinansminister och ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna sedan 11 december 2014. Efter att Anna Kinberg Batra avgått som ledare för Moderaterna meddelade Kristersson sin kandidatur till posten den 1 september 2017.

Ulf Kristersson ville bli bäst i vad han än gjorde, från gymnastik till politik, sedan han var liten. Förre klubbkamraten Thomas Molin berättar nu hur han målmedvetet misslyckades med att kvala in till regionfinalen i en 1970-talsturnering för M-ledaren.

Det är Thomas Molin i Politikbyrn som säger: “Jag har aldrig berättat för honom.”

Eskilstuna gymnastikklubb representerades av Ulf Kristersson på 1970-talet. Han utmärkte sig som individuell gymnast såväl som som medlem i ett lag. Detta var en mycket uppskattad ungdoms- och barntävling i Sverige på 1970-talet. Ulf Kristersson tävlade ensam och siktade på att ta sig till final.

Klubbkamraten Thomas Molin och hans pappa Anders Molin, som fungerat som både Ulf Kristerssons tränare och mentor, pratade med SVT:s

Politikbyrn om M-ledarens stridsglädje och driv, samt hur Thomas i smyg presterade sämre så att Ulf Kristersson kunde få en högre poäng .

Ulf kristersson ung

Om han ville fortsätta till nästa nivå så förbise Thomas Molin målmedvetet några verktyg i Katrineholm, så att han skulle få fler poäng än jag.

Som en del av den allmänna valrörelsen 1985 arbetade han för MUF i Sörmland som kampanjledare. Han efterträdde Beatrice Ask som ordförande i MUF den 26 november 1988.

Som riksdagsledamot 1991 blev Kristersson ledamot av mitten-högern Bildts regering (MP). Han var ledamot av kommittén för social trygghet.

Regeringens krisarrangemang med Socialdemokraterna väckte snabbt hans ilska och han började tala emot det. Den tidigare partiledaren Gösta Bohman var då vän med Kristersson och delade en del av hans kritik mot regeringen Bildt.

Fredrik Reinfeldt motsatte sig Kristresson för MUF-ordförandeskapet 1992. Libertarianer och konservativa hade ett spänt förhållande inför mötet.

På kongressen i Lycksele, som blev känd som slaget vid Lycksele, kom allt detta till sin spets. Som ett libertarianskt alternativ förlorade Kristersson med lite marginal.

n Hans förlust påstås ha föranlett hans avgång från aktiv politik, och han blev känd som medlem i Moderaternas “Förlorade generation”. Kristersson var Timbros marknadschef från 1995 till 1998.

Ulf kristersson ung
Ulf kristersson ung

By Wishful